Home ΚΟΣΜΟΣ Ρομάν Αμπράμοβιτς: Oι διεφθαρμένες συμφωνίες, οι στενές σχέσεις με τον Πούτιν και η προστασία από τον Γέλτσιν

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Oι διεφθαρμένες συμφωνίες, οι στενές σχέσεις με τον Πούτιν και η προστασία από τον Γέλτσιν

by _
0 comment 130 views
Ρομάν Αμπράμοβιτς: Oι διεφθαρμένες συμφωνίες, οι στενές σχέσεις με τον Πούτιν και η προστασία από τον Γέλτσιν
Ρομάν Αμπράμοβιτς: Oι διεφθαρμένες συμφωνίες, οι στενές σχέσεις με τον Πούτιν και η προστασία από τον Γέλτσιν

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Oι διεφθαρμένες συμφωνίες, οι στενές σχέσεις με τον Πούτιν και η προστασία από τον Γέλτσιν

14/03/2022


Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι κέρδισε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε πετρελαϊκή εταιρεία από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία, το 1995 – Ο δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί σε βρετανικό δικαστήριο ότι πραγματοποίησε δωροδοκίες – Η εκπομπή ΒΒC Panorama εντόπισε τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα της Ρωσίας, ο οποίος ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990…

Στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων της Δύσης βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, με την ΕΕ να ετοιμάζει ειδικά μέτρα σε βάρος του. Στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του έχουν «παγώσει» και του έχει αφαιρεθεί η προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μέθοδοι με τις οποίες ο Αμπράμοβιτς δημιούργησε την αμύθητη περιουσία του και πώς ευνοήθηκε από τα ρωσικά καθεστώτα. Στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες του Ρώσου ολιγάρχη αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

Ο στημένος διαγωνισμός του 1995

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι κέρδισε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε πετρελαϊκή εταιρεία από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία, το 1995.



Ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε περίπου 250 εκατ. δολάρια (190 εκατ. λίρες) για την πετρελαϊκή Sibneft, προτού την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισ. δολάρια, το 2005.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί σε βρετανικό δικαστήριο ότι πραγματοποίησε δωροδοκίες για να προχωρήσει η συμφωνία με τη Sibneft, ενώ είχε μηνυθεί στο Λονδίνο από τον πρώην συνεργάτη του, Μπόρις Μπερεζόφσκι, το 2012.

Ο Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πως η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10.000.000 δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Οι πληροφορίες δόθηκαν στο BBC από εμπιστευτική πηγή, η οποία λέει ότι αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που διατηρούν για τον Αμπράμοβιτς οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Το BBC δεν μπορεί να το επαληθεύσει αυτό, αλλά οι έλεγχοι με άλλες πηγές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν πολλές από τις λεπτομέρειες του πεντασέλιδου εγγράφου.

Η απάτη των 2,7 δισ. δολαρίων



Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση εξαπατήθηκε για 2,7 δισ. δολάρια στη συμφωνία Sibneft -ισχυρισμός που υποστηρίζεται από ρωσική κοινοβουλευτική έρευνα του 1997. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Αμπράμοβιτς για απάτη.

Η εκπομπή ΒΒC Panorama εντόπισε τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα της Ρωσίας, ο οποίος ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990.

Ο Γιούρι Σκουράτοφ δεν γνώριζε για το μυστικό έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε  πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση της Sibneft.

Ο Σκουράτοφ δήλωσε στην εκπομπή: «Βασικά, επρόκειτο για ένα δόλιο σχέδιο, όπου όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση σχημάτισαν μια εγκληματική ομάδα που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς και τον Μπερεζόφσκι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση και να μην πληρώσουν τα χρήματα που πραγματικά άξιζε αυτή η εταιρεία».

«Ο Αμπράμοβιτς προστατευόταν από τον Μπόρις Γέλτσιν»





Οι φάκελοι των διωκτικών αρχών για τον Αμπράμοβιτς μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο…

Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Σκουράτοφ προετοίμαζε ποινική υπόθεση για τη δήμευση της Sibneft, βάσει της έρευνας για την ιδιωτικοποίησή της. Η έρευνα σταμάτησε από τον πρόεδρο Γέλτσιν».

Ο Σκουράτοφ απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση κασέτας με σεξουαλικό περιεχόμενο, το 1999. Υποστήριξε ότι ήταν μια σκευωρία για να δυσφημιστεί ο ίδιος και η έρευνά του.

Οι σχέσεις με τον Πούτιν και  η νέα απάτη

Ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία το 2000.

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες για μια άλλη στημένη δημοπρασία δύο χρόνια αργότερα, που αφορούσε μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία με την επωνυμία Slavneft.

Ο Αμπράμοβιτς δημιούργησε μια συνεργασία με μια άλλη εταιρεία, για την αγορά της Slavneft, αλλά μια αντίπαλη κινεζική εταιρεία σχεδίαζε να προσφέρει σχεδόν διπλάσια προσφορά.

Η απαγωγή του Κινέζου στη Μόσχα

Πολλοί ισχυροί άνθρωποι -από το Κρεμλίνο μέχρι το ρωσικό κοινοβούλιο- θα είχαν χάσει αν οι Κινέζοι κέρδιζαν τη δημοπρασία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.

«Η CNPC, κινεζική εταιρεία, ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία αφού ένας από τους εκπροσώπους της απήχθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας και απελευθερώθηκε μόνον αφού η εταιρεία δήλωσε την απόσυρσή της».

Ο Βλάντιμιρ Μίλοφ ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κατά την προετοιμασία της πώλησης της Slavneft. Δεν σχολίασε την ιστορία με την απαγωγή, αλλά δήλωσε ότι υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αποφασίσει ότι η σύμπραξη του Αμπράμοβιτς θα κέρδιζε τη δημοπρασία.

«Είπα, κοιτάξτε, οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν και θέλουν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη τιμή. Λένε ότι δεν έχει σημασία, σκάστε, δεν σας αφορά. Έχει ήδη αποφασιστεί. Η Slavneft πηγαίνει στον Αμπράμοβιτς, το τίμημα έχει συμφωνηθεί. Οι Κινέζοι θα αποσυρθούν με κάποιον τρόπο».



Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε οτιδήποτε για το σχέδιο απαγωγής ή ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν στο BBC ότι ο ισχυρισμός περί απαγωγής «είναι εντελώς ανυπόστατος» και ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία γνώση τέτοιου περιστατικού».

Διαφορετικές παρατάξεις μάχονταν για τον έλεγχο της Slavneft και υπήρχε ευρεία αντίθεση στην κινεζική προσφορά.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος της κινεζικής απόσυρσης, η σύμπραξη του κ. Αμπράμοβιτς είχε τη μόνη προσφορά που είχε απομείνει στο τραπέζι. Και αγόρασαν τη Slavneft σε χαμηλή τιμή.

Οι δικηγόροι του Ρομάν Αμπράμοβιτς λένε ότι οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς στις συμφωνίες Slavneft και Sibneft είναι ψευδείς και ο ίδιος αρνείται ότι προστατεύθηκε από τον Μπορίς Γέλτσιν.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1221988/roman-abramovits-oi-dieftharmenes-sumfonies-oi-stenes-sheseis-me-ton-poutin-kai-i-prostasia-apo-ton-geltsin/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr