Home ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό στήνουν οδοφράγματα και περιμένουν τον στρατό του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό στήνουν οδοφράγματα και περιμένουν τον στρατό του Πούτιν

by _
0 comment 138 views
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό στήνουν οδοφράγματα και περιμένουν τον στρατό του Πούτιν
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό στήνουν οδοφράγματα και περιμένουν τον στρατό του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό στήνουν οδοφράγματα και περιμένουν τον στρατό του Πούτιν

Φρίξος Δρακοντίδης
Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μεγάλο το ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στο λιμάνι της Ουκρανίας δραστηριοποιούνται δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις – Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται από την Κριμαία προς την Οδησσό

Σθεναρή άμυνα εξακολουθεί να συναντά η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία. Τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επελαύνουν προς την κομβικής σημασίας Οδησσό, οι Ουκρανοί προτάσσουν αντίσταση ανασύροντας και πάλι μια πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του Β´Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τους Ουκρανούς να καταστρέφουν με αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικά άρματα μάχης, δίνεται ένας νέος αγώνας για να μην καταληφθεί η Οδησσός και οι Ρώσοι επικρατήσουν απόλυτα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως διακρίνεται και σε σχετική φωτογραφία, που κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, η άμυνα των Ουκρανών βασίζεται αυτήν τη φορά στον τσέχικο σκαντζόχοιρο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αστικές μάχες, καθώς είναι δυνατό να εμποδίσει μηχανοκίνητο κονβόι.

Στους δρόμους της Οδησσού έχουν τοποθετηθεί ειδικές μεταλλικές κατασκευές ώστε να αποτραπεί η ρωσική πολιορκία.



068_AA_12032022_647087
075_ukrinform-odesaget220309_npcRM
075_ukrinform-odesares220311_npUyx

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές.

Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία, ενώ έχουν ξεκινήσει και καραβάνια αμάχων να εγκαταλείπουν την περιοχή προς τα δυτικά, σε πιο ασφαλείς -από τους βομβαρδισμούς- περιοχές.



Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου ζουν στην Οδυσσό, ανάμεσά τους Βούλγαροι και Εβραίοι.  Μια ενδεχόμενη νίκη στην Οδησσό, σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, θα έδινε στον Πούτιν τον απόλυτο έλεγχο της ουκρανικής οικονομίας.Στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του μεγάλου σχεδίου είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι έχουν μπει ήδη στη Μαριούπολη και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος της πόλης, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη την ακτογραμμή της Αζοφικής.

Νεκροί και τραυματίες από τον βομβαρδισμό στη Λβιβ

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση,  υπάρχουν τουλάχιστον 35 νεκροί και 134 τραυματίες, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.



Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Δείτε φωτογραφίες:

lviv11
lviv2

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Έχουν πληγεί 3.687 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Εξάλλου η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1221504/polemos-stin-oukrania-stin-odisso-stinoun-odofragmata-kai-perimenoun-ton-strato-tou-poutin/

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr