Home Greek News Β. Πούτιν: Υπέγραψε το διάταγμα αντι-κυρώσεων για την Ελλάδα και τις λοιπές «μη φιλικές» χώρες

Β. Πούτιν: Υπέγραψε το διάταγμα αντι-κυρώσεων για την Ελλάδα και τις λοιπές «μη φιλικές» χώρες

by _
0 comment 157 views

Β. Πούτιν: Υπέγραψε το διάταγμα αντι-κυρώσεων για την Ελλάδα και τις λοιπές «μη φιλικές» χώρες

Η Ρωσία ανακοίνωσε περιορισμό εξαγωγών προϊόντων και πρώτων υλών και απειλεί με Nord Stream 1! – «Φωτιά» οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου


Διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν για τον περιορισμό των εισαγωγών και εξαγωγών  προϊόντων και πρώτων υλών προς και από την Ρωσία προς τις μη φιλικές χώρες, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει εκδώσει η ρωσική κυβέρνηση και στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα κράτη της ΕΕ, (δηλαδή και η Ελλάδα) το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ, της Ουκρανίας, του Μαυροβουνίου, της Ελβετίας, της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο. Επίσης περιλαμβάνονται τα Σκόπια, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θα περιορίσει την εισαγωγή και την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι περιορισμοί λέγεται ότι περιλαμβάνουν προϊόντα και πρώτες ύλες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια προϊόντα και υλικά θα συμπεριληφθούν ή πόσο σοβαροί  θα είναι οι περιορισμοί.

Το Interfax αναφέρει ότι οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τους «καταλόγους που καθορίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση»,  αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται σίγουρα τα λεγόμενα στρατηγικά μέταλλα.

Αργά τη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Novak έλεγε  ότι η Ρωσία εξέτασε να σταματήσει στη γερμανική εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.



Ωστόσο, η ανακοίνωση σήμερα από το Κρεμλίνο  αναφέρεται σε συγκεκριμένα προϊόντα και πρώτες ύλες, αντί για πολιτική εμπάργκο εξαγωγής ενέργειας από το Κρεμλίνο. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα βάζει φωτιά στις αγορές.

Τις επιπτώσεις θα τις βιώσουν με άσχημο τρόπο και οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του φ.α. θα είναι θεματική και η κυβέρνηση η οποία αναζητά τρόπους διεξόδου βρίσκεται προ αδιεξόδου.

Για ακόμη μια φορά θα καταφύγει στην πολιτική των «επιδομάτων». Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για το Μάρτιο.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Φυσικά και όχι αφού η κρίση μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη και να δούμε την τιμή του πετρελαίου ακόμη και στα 200-300$ το βαρέλι εάν επιβληθεί εμπάργκο και από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.



Όπως αναφέρει η Νορβηγική εταιρεία Rystad Energy που είναι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους συμβούλους για την ενέργεια στον κόσμο, η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία από τις ΗΠΑ θα εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα 200-300 δολάρια το βαρέλι. Ήδη 16:50 ώρα Ελλάδος σήμερα το πετρέλαιο ήταν στα 129,89 δολάρια το βαρέλι ποσοστό αύξησης 5,42% σε σχέση με χθες.

Και αν αυτό μοιάζει ως εφιαλτικό σενάριο τι θα γίνει εάν η τιμή του «κτυπήσει» ακόμη και τα 300$ το βαρέλι, όπως προειδοποίησε εχθές  ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

Πλην της Βρετανίας που και αυτή ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανακοινώσει μέτρα, αλλά αυτό είναι προσωρινό.



Ίδια ανοδική πορεία και για το φ.α. Για πρώτη φορά εχθές  η τιμή του φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 300 ευρώ την μεγαβατώρα, φτάνοντας ακόμα και στα 345 ευρώ για να υποχωρήσει αργότερα παραμένοντας όμως σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στην απόλυτη κίνηση να κλείσει  του Nord Stream 1;

Εκεί οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες. Ακόμη βέβαια η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο μετρό, χωρίς όμως να αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση η εύθραυστη ελληνική οικονομία και η ακόμη πιο εύθραυστη ενεργειακή της επάρκεια θα βρεθούν ένα βήμα προ του γκρεμού.

Τελικά κατά τα φαινόμενα οι περίφημες ανεμογεννήτριες κλπ πηγές ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη μόνο σαν ανέκδοτο μπορούν να σταθούν αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση τότε θα αναζητά φ.α. από διάφορες εξωτικές αγορές ενώ την ίδια ώρα θα προσεύχεται  να φυσήξει, μήπως και…  γυρίσουν οι ανεμογεννήτριες.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr