Home ΚΟΣΜΟΣ RT: Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Ρωσία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει τον Γιανουκόβιτς

RT: Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Ρωσία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει τον Γιανουκόβιτς

by _
0 comment 99 views

2 Μαρ, 2022 21:40 / © AFP / Kirill Kudryatsev

RT: Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Ρωσία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει τον Γιανουκόβιτς

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν σκοπεύει να διορίσει τον δύο φορές εκδιωχθέντα πρόεδρο για τρίτη φορά…

Ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναδιορίσει τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που ανατράπηκε δύο φορές το 2004 και το 2014. Η εφημερίδα Ukrayinska Pravda ανέφερε την Τετάρτη ότι μια πηγή πληροφοριών στο Κίεβο τοποθέτησε τον πρώην ηγέτη στη Λευκορωσία, όπου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατοπέδου και ότι προετοιμαζόταν για μια «ειδική επιχείρηση».

Δεν έχει προσφερθεί καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό.

Ο φερόμενος διπλός πράκτορας είπε ότι «σύμφωνα με ένα από τα σενάρια», η Μόσχα θα προσπαθήσει να τον ανακηρύξει εκεί «πρόεδρο της Ουκρανίας». Μια άλλη επιλογή θα ήταν η δημοσίευση «μιας έκκλησης εκ μέρους του προς τον ουκρανικό λαό στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε η εφημερίδα.

Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατήγγειλε την υποτιθέμενη ιδέα ως απόδειξη ότι η Ρωσία δεν θα κατανοούσε ποτέ την Ουκρανία, αποκαλώντας τον Γιανούκοβιτς «πολιτικό πτώμα». Ο δύο φορές εκδιωχθείς πρώην πρόεδρος είναι «ένας τόσο παλιός αουτσάιντερ με τοξική φήμη που η αναφορά του ονόματός του ακούγεται ακόμη πιο προκλητική, σίγουρα θα προκαλέσει μόνο μεγαλύτερη αντίσταση».

Παρομοίασε τους Ρώσους που επιλέγουν τον Γιανούκοβιτς με την ιδέα των «μαζικών συναντήσεων ρωσικών τανκς με λουλούδια», κοροϊδεύοντας την ιδέα ότι οι Ουκρανοί θα καλωσόριζαν τον Ρώσο στρατό στους δρόμους τους.

Άλλα ονόματα που υποτίθεται ότι ήταν μέρος ενός «μεταεισβολικού» ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνουν τον Εβγκένι Μουριάεφ, μέλος του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανούκοβιτς και τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, έναν Ουκρανό μεγιστάνα που θεωρείται προσωπικός φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Muryaev αρνήθηκε ήδη οποιαδήποτε ανάμειξη σε ένα τέτοιο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται υπό ρωσικές κυρώσεις από το 2018.

Οι δυτικοί κερδοσκόποι έχουν θέσει τις πιθανότητες στον Medvedchuk – ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας – αν και ο Podoliak απέρριψε και τους δύο ως «αρνητικούς χαρακτήρες με αρνητική φήμη».

Ο Γιανούκοβιτς έχει μακρά ιστορία με την πολιτική όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στην Ουάσιγκτον. Ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση για μη καταγεγραμμένο λόμπι και τραπεζική απάτη σχετικά με τη δουλειά που είχε κάνει για τον Γιανούκοβιτς, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Ουκρανίας. Ένα χρόνο πριν ο Γιανουκόβιτς αναγκαστεί να διαφύγει στη Ρωσία το 2014, ο Ρόμπερτ Μιούλερ –ο ειδικός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Μάναφορτ– συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνος που ζήτησε από τον Γιανούκοβιτς να παραιτηθεί το 2014.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/russia/551099-russia-plans-reinstall-yanukovych-ukraine/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr