Home ΔΙΕΘΝΗ Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

by _
0 comment 119 views
Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία
Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

04/03/2022, 15:22


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «η χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ – Οι μέρες που έρχονται είναι «πιθανόν να είναι χειρότερες» προειδοποίησε στην  έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας – Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς…

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας.

Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών ο Στόλτεμπεργκ, είπε:

«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) θα καταλήξαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών».



Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε.

«Ταυτόχρονα, έχουμε την ευθύνη ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».

Ερωτηθείς για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε:

«Οι απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό χθες το βράδυ απλώς υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου. Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενισχύει τον κίνδυνο».

Έρχονται χειρότερες μέρες στην Ουκρανία

Ο Στόλτεμπεργκ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τη «χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».



Ο γγ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι μέρες που έρχονται είναι «πιθανόν να είναι χειρότερες» με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία. Περιέγραψε δε την κατάσταση ως εξής:

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλοί άμαχοι σκοτωμένοι ή τραυματισμένοι. Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές».

Το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία, τόνισε ο Στόλτεμπεργκ. «Βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή», είπε.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο» δήλωσε.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς»

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς.

«Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς κι έχουμε δει αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο» τόνισε.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1218605/stoltenberg-den-tha-uparxei-zoni-apagoreusis-ptiseon-pano-apo-tin-oukrania-den-theloume-polemo-me-ti-rosia/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr