Home Greek News Μέτρα για την οπαδική βία: Φυλακή στους χούλιγκαν και τέλος στη δράση των οργανωμένων

Μέτρα για την οπαδική βία: Φυλακή στους χούλιγκαν και τέλος στη δράση των οργανωμένων

by _
0 comment 305 views

Μέτρα για την οπαδική βία: Φυλακή στους χούλιγκαν και τέλος στη δράση των οργανωμένων

Δημήτρης Τυχάλας

Με τις ρυθμίσεις που ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση επανέρχεται το ιδιώνυμο, οι ποινές φυλάκισης θα είναι χωρίς αναστολή για τους χούλιγκαν ενώ μπαίνουν αυστηροί όροι στη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων…

Η δολοφονία του Αλκη Καμπανού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί αύριο, όπως ανακοινώθηκε.

Επανέρχεται το ιδιώνυμο, χωρίς αναστολές στις ποινές και μπαίνουν αυστηροί όροι στη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων. Κόκκινη γραμμή, το θέμα της ευθύνης των συλλόγων

Ο 19χρονος Αλκης Καμπανός ήταν ο τελευταίος κρίκος της τραγικής αλυσίδας που φαίνεται να κρατά δέσμια τον ελληνικό αθλητισμό. Από το μακρινό 1983, όταν και καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος που ήρθε ως αποτέλεσμα της τυφλής οπαδικής βίας, μέχρι σήμερα, είχαν ακουστεί πολλά ευχολόγια, είχαν ψηφιστεί διάφοροι νόμοι και διατάξεις, αλλά η πάταξη του φαινομένου δεν είχε επιτευχθεί.

Τώρα, όμως, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη φαίνεται κάτι να αλλάζει, με την κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτό τον παράλογο κύκλο βίας που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.

Τα αντανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μέσα σε ελάχιστες ώρες εντόπισε, συνέλαβε και οδήγησε στη Δικαιοσύνη τους δράστες της δολοφονίας του Αλκη ήταν η πρώτη και σημαντικότερη απόδειξη για την πολιτική βούληση που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα.



Τα όσα ακολούθησαν (έλεγχοι στους συνδέσμους σχεδόν όλης της χώρας, προσαγωγές ατόμων που ενεπλάκησαν σε ανάλογα περιστατικά) ήταν τα επόμενα και τα πιο σημαντικά βήματα προκειμένου να σπάσει αυτή η αλυσίδα είναι όλα όσα έρχονται τις επόμενες ημέρες.Αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές (αλλά και επιστροφές παλαιότερων διατάξεων) στο κομμάτι της αθλητικής βίας, ενώ παράλληλα θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και η (υπογεγραμμένη από τη χώρα μας) Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016.

Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι το προϊόν της κοινής ανησυχίας όλων των χωρών της Ευρώπης για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα βίας στον χώρο του αθλητισμού και περιγράφει όλα όσα πρέπει να γίνουν (σε απόλυτη συνεργασία κυβερνήσεων και αθλητικών φορέων) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στο αθλητικό γίγνεσθαι. Βέβαια η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι τόσο απλή και χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρονται, ωστόσο η κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Πέρα όμως από τις όποιες αλλαγές αποφασίσει η Πολιτεία, η τραγική απώλεια ενός νεαρού παιδιού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για το οπαδικό κίνημα προκειμένου να προχωρήσει στην αυτοκάθαρση του χώρου απ’ όλα τα κακοποιά στοιχεία που έχουν καπηλευτεί το όνομα, την ιστορία και το έμβλημα της κάθε ομάδας.

H διαγραφή των… εξαιρέσεων

Το 2004 όταν η Ελλάδα ζούσε στην παραζάλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός εισήγαγε στην αθλητική καθημερινότητα το ιδιώνυμο για όσους κατηγορούνται για φαινόμενα βίας σε αθλητικούς χώρους, κίνηση που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αλλά, όπως αποδείχθηκε με την εφαρμογή του, είχε και τρομερά αποτελέσματα.

Το ιδιώνυμο αδίκημα σημαίνει ότι οι ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες δεν αναστέλλονται και τη διετία που εφαρμόστηκε καταγράφηκε αύξηση των θεατών στα γήπεδο και μείωση των περιστατικών βίας, ωστόσο με την αποχώρηση Ορφανού από το υφυπουργείο το ιδιώνυμο καταργήθηκε.



Το επανέφερε το περασμένο καλοκαίρι ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ωστόσο στο νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση: συγκεκριμένα έχει διαγραφεί η παράγραφος που έκανε αναφορά για «κατ’ εξαίρεση αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, αν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν είναι απολύτως αναγκαία».

Πλέον δεν θα υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση και όλες οι ποινές θα είναι άμεσα εκτελεστέες, ενώ φυσικά θα διαμορφωθούν ανάλογα και οι ποινές που θα προβλέπονται.
Από τις αρχές του millennium η Πολιτεία είχε προσπαθήσει να βάλει μια τάξη στον χώρο των συνδέσμων. Με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που στο ξεκίνημά της ήταν πανίσχυρη, να αναλαμβάνει τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού, είχε προκληθεί σχετική αναταραχή καθώς στον πρώτο έλεγχο των φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά το σύνολο των συνδέσμων δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν νόμιμα. Το θέμα σταμάτησε εκεί για να επανέλθει όμως τώρα, με τη νυν κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν.

Από τον περασμένο Ιούνιο με την ψήφιση του νόμου 4809, για να λειτουργήσει μια λέσχη φιλάθλων απαιτείται αρχικά μία βεβαίωση από την ΠΑΕ, την ΚΑΕ ή τον Ερασιτέχνη ενός συλλόγου, κι αφού εγκριθεί το καταστατικό της από το Πρωτοδικείο, κατόπιν καταθέτει σχετική αίτηση αναγνώρισης στη ΓΓΑ, με την οποία πηγαίνει στην Αστυνομία για την έκδοση άδειας νόμιμης λειτουργίας.

Η λεπτή κόκκινη γραμμή στην παραπάνω διαδικασία έχει να κάνει με το πού ξεκινά και πού σταματά η αντικειμενική ευθύνη του αθλητικού φορέα που υπογράφει την αρχική βεβαίωση. Οι ΠΑΕ, ΚΑΕ ή τα ερασιτεχνικά σωματεία δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν όλο το εύρος των συνδέσμων τους και εν μέρει έχουν δίκιο, ωστόσο από την άλλη δεν είναι δυνατόν να εκχωρούν το δικαίωμα χρήσης του ονόματος του συλλόγου και να μην έχουν καμία ευθύνη.



Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις απαντήσεις θα τις πάρουμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, αυτό που αλλάζει είναι η υποχρέωση όλων των μελών να καταθέτουν λευκό ποινικό μητρώο. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι υπόχρεοι για λευκό ποινικό μητρώο είναι μόνο τα μέλη του Δ.Σ. των λεσχών και όλοι οι υπόλοιποι κατέθεταν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν είχαν κάποιο κώλυμα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί το ψηφιακό αρχείο των μελών όλων των συνδέσμων.

Κυρίως όμως όποιος συνδεσμίτης θέλει να βρεθεί στο γήπεδο θα μπορεί να το κάνει έχοντας αγοράσει εισιτήριο διαρκείας, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση κουκούλας από οποιονδήποτε εισέρχεται σε αθλητική εγκατάσταση.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/greece/article/1214056/fulaki-stous-houligan-kai-telos-sti-drasi-ton-organomenon/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr