Home ΔΙΕΘΝΗ Μπάιντεν – Ερντογάν: Συμφωνία για μηχανισμό εξομάλυνσης σχέσεων

Μπάιντεν – Ερντογάν: Συμφωνία για μηχανισμό εξομάλυνσης σχέσεων

by _
0 comment 110 views

Μπάιντεν – Ερντογάν: Συμφωνία για μηχανισμό εξομάλυνσης σχέσεων

Κλίμα που υποδηλώνει την -μετ εμποδίων- εξομάλυνση των σχέσεων απορρέει από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη


Κλίμα που υποδηλώνει την -μετ εμποδίων- εξομάλυνση των σχέσεων απορρέει από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη.

Χωρίς ανακοινώσεις για την ατζέντα και το κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη και πριν αμφότεροι αναχωρήσουν για τη Γλασκόβη.

Το κλίμα που μεταφέρεται μέσω διαρροών από την τουρκική προεδρία και δεν διαψεύδεται από τον Λευκό Οίκο ή το State Department, επιβεβαιώνει συμφωνία για τη διαμόρφωση μηχανισμού βελτίωσης των σχέσεων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το επίπεδο και η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο συναντήσεις δείχνουν τη διάθεση εξομάλυνσης, όπως και τα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο. Οι αναταράξεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται και “καμπανάκια” για υστέρηση στο πολιτικό σκέλος.

Από την τουρκική προεδρία, μάλιστα, διαρρέεται ότι επιτεύχθηκε συναντίληψη για αύξηση του διμερούς εμπορίου, γεγονός που καταδεικνύει διάθεση χαλάρωσης των κυρώσεων που η διοίκηση Τραμπ έχει επιβάλλει στην Τουρκία για τους S-400.



Από τον Λευκό Οίκο και τα State Department, πάντως, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις ή διαρροές για τα καυτά ζητήματα των εξοπλιστικών, S-400, F-16 και εξαγωγές ελικοπτέρων με αμερικανικά απάρτια σε τρίτες χώρες.

Μπάιντεν, Ερντογάν, Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου
Κλίμα που υποδηλώνει την -μετ εμποδίων- εξομάλυνση των σχέσεων απορρέει από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Πρώιμες διαρροές

Στόχος, σύμφωνα με διαρροές από τον Λευκό Οίκο, ήταν η διαμόρφωση ενός διαύλου επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση και την πρόληψη κρίσεων σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Η συνάντηση τέθηκε εν αμφιβόλω από την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει 10 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων και τον Αμερικανό. Εν τέλει ο Τούρκος πρόεδρος υπαναχώρησε, αποδέχθηκε εξηγήσεις που δεν διαφοροποιούν το μήνυμα αλλά συνιστούν αυτοπεριορισμό για τους πρέσβεις και το πλαίσιο άσκησης πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μπάιντεν και Ερντογάν συνατήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr