Home Greek News Τούρκος αναλυτής: «To “Λήμνος” μας… “επακούμβησε” και αυτό είναι αιτία πολέμου»

Τούρκος αναλυτής: «To “Λήμνος” μας… “επακούμβησε” και αυτό είναι αιτία πολέμου»

by _
0 comment 156 views
Τούρκος αναλυτής: «To “Λήμνος” μας… “επακούμβησε” και αυτό είναι αιτία πολέμου»
Τούρκος αναλυτής: «To “Λήμνος” μας… “επακούμβησε” και αυτό είναι αιτία πολέμου»

Τούρκος αναλυτής: «To “Λήμνος” μας… “επακούμβησε” και αυτό είναι αιτία πολέμου»

Παναγιώτης Σαββίδης

Μιλώντας στο CNN Turk, ο αναλυτής Αμπντουλάχ Άγαρ παραδέχτηκε δημόσια την «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος» στο τουρκικό «Kemal Reis» τον Αύγουστο του 2020, κατά την κρίση με το «Oruc Reis»…

Τούρκος αναλυτής, παραδέχεται δημόσια την «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος» στο τουρκικό «Kemal Reis» τον Αύγουστο του 2020, κατά την κρίση με το «Oruc Reis» που επιχείρησε να προκαλέσει η Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας.

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk o Αμπντουλάχ Άγαρ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στο περιστατικό -για το οποίο έως σήμερα η Άγκυρα τηρεί σιγή ιχθύος- χαρακτηρίζοντας την «επακούμβηση» ως… «αιτία πολέμου» με την Ελλάδα. (Χρονικό σημείο  28:05 στο βίντεο/μετάφραση tourkikanea.gr)

Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αναλυτής : «Η Ελλάδα όταν προστέθηκε και η Γαλλία, είδαμε πως τότε που τα πλοία προσέγγισαν πολύ το ένα το άλλο, φέρθηκε με πολύ θράσος Δηλαδή  η φρεγάτα Λήμνος ήρθε και χτύπησε το δικό μας σκάφος το Κεμάλ Ρέις. Και αυτό το έκανε εσκεμμένα Και το δικό τους υπέστη ζημία και μαζί με ρυμουλκά το μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά. Ακόμη κι αυτό στην πραγματικότητα είναι αιτία πολέμου».

Ο Άγαρ τόνισε πως ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Τουρκίας, μετά και τους νέους εξοπλισμούς και την αγορά των γαλλικών μαχητικών rafale από την Ελλάδα. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ ημών. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά από το εμπάργκο που μας  επέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με τα F-35. Που μας εξώθησαν εκτός του σχεδίου και από την άλλη η αγορά των Ραφάλ από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Για την ιστορία το «Λήμνος» όχι μόνο δεν … ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά, όπως δήλωσε ψευδώς ο Τούρκος αναλυτής, αλλά απεναντίας είχε συνεχίσει κανονικά την αποστολή του λαμβάνοντας στη συνέχεια μέρος σε κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας, στην ανατολική Μεσόγειο, με το ΓΕΕΘΑ να δίνει τότε στη δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες.

Η «επακούμβηση» του «Kemal Reis»

Στις 12 Αυγούστου 2020, η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», που συνόδευε το «Oruc Reis», στην περιπλάνησή του στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, από λάθος χειρισμό του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του «Oruc Reis».

Τότε το protothema.gr, είχε φέρει στο φως φωτογραφία του «Kemal Reis», με ρήγμα στο πρυμναίο τμήμα. Βάση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας η τουρκική φρεγάτα αφού βρισκόταν στα αριστερά της ελληνικής, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στο «Λήμνος». Κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η «επακούμβηση» για την οποία τουρκικό υπ. Άμυνας και ΜΜΕ επιχείρησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, όπως συνηθίζουν.

Χαρακτηριστική ήταν το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak που δημοσίευσε ως πρώτη «είδηση» το συμβάν με τίτλο : «Τουρκικό χαστούκι στο ελληνικό “Λήμνος”» και υπότιτλο «Ιδού τι έπαθε το “Λήμνος” από το “Kemal Reis” όταν προσπάθησε να εμποδίσει το “Oruc Reis”».



To δημοσίευμα μάλιστα συνοδευόταν από φωτογραφία της ελληνικής φρεγάτας με τις υποτιθέμενες ζημιές που προκάλεσε η σύγκρουση με το Kemal Reis, με το σχόλιο πως «οι Έλληνες πλήρωσαν υψηλό τίμημα» και πως η ελληνική -με ζημιές στο πλωριαίο τμήμα- αποσύρθηκε για επισκευές. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, ήταν η τεχνική επεξεργασία που έκαναν οι Τούρκοι στην φωτογραφία του «Λήμνος», που πραγματικά … έβγαζε μάτια.

limnos-re-960x640

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/politics/article/1213207/tourkos-analutis-to-limnos-mas-epakoumvise-kai-auto-einai-aitia-polemou/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr