Home ΚΟΣΜΟΣ Η Τουρκία επιδιώκει ταχεία αποδολαριοποίηση – Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεσμεύτηκε να επιταχύνει την απομάκρυνση του δολαρίου τις επόμενες ημέρες

Η Τουρκία επιδιώκει ταχεία αποδολαριοποίηση – Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεσμεύτηκε να επιταχύνει την απομάκρυνση του δολαρίου τις επόμενες ημέρες

by _
0 comment 132 views

16 Ιαν, 2022 12:38

Η Τουρκία επιδιώκει ταχεία αποδολαριοποίηση

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεσμεύτηκε να επιταχύνει την απομάκρυνση του δολαρίου τις επόμενες ημέρες


Η διαδικασία αποδολαριοποίησης της τουρκικής οικονομίας θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι.

Η κυβέρνηση θα επιταχύνει τη μετατροπή των διαθεσίμων σε ξένο νόμισμα της χώρας σε τουρκικές λίρες, είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 131 δισεκατομμύρια λίρες (9,69 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς στο πλαίσιο του σχεδίου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, έχει σκοπό να προστατεύσει τις καταθέσεις της λίρας από περαιτέρω υποτίμηση του συναλλάγματος, καθώς και να κάνει τους πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε τράπεζα.

«Η πτώση στους λογαριασμούς καταθέσεων forex έχει αρχίσει. Θα δούμε τη πτωτική τάση στους λογαριασμούς καταθέσεων συναλλάγματος να συνεχίζει γρήγορα να πέφτει», δήλωσε ο Νεμπάτι το Σάββατο, μιλώντας σε επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στην Κωνσταντινούπολη.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα σε κρίση, με τον υψηλό πληθωρισμό να συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν πέσει κατακόρυφα.

Τον Δεκέμβριο, το εθνικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η λίρα αποδυναμώθηκε κατά 44% το 2021, αν και η αστάθεια υποχώρησε τον περασμένο μήνα μετά την αποκάλυψη του νέου σχεδίου από την κυβέρνηση.



Ο Νεμπάτι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο σχεδόν δεκαετιών, φθάνοντας στο 36%.

«Με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τα βήματα που θα κάνουμε, θα μπούμε στις εκλογές… του χρόνου με μονοψήφιο πληθωρισμό, θα ζήσουμε όλοι, να δούμε την αλλαγή μετά το πρώτο τρίμηνο [του 2022]», είπε.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/business/546201-turkey-ditching-dollar-lira-crisis/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr