Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Σον Μπράντλεϊ: Από την κυριαρχία στο NBA, στο αναπηρικό αμαξίδιο και στις σκέψεις γι’ αυτοκτονία

Σον Μπράντλεϊ: Από την κυριαρχία στο NBA, στο αναπηρικό αμαξίδιο και στις σκέψεις γι’ αυτοκτονία

by _
0 comment 101 views

Σον Μπράντλεϊ: Από την κυριαρχία στο NBA, στο αναπηρικό αμαξίδιο και στις σκέψεις γι’ αυτοκτονία

Αντώνης Πατσούρας

Ο πρώην NBAer, Σον Μπράντλεϊ, προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα του ζωή μετά το ατύχημα με το ποδήλατο, που τον άφησε παράλυτο – Σκέφτηκε και την αυτοκτονία ως «λύση»…

Σε δυο μήνες ο Σον Μπράντλεϊ, θα κλείσει 50 χρόνια ζωής.

Ο Αμερικανός γίγαντας που έβλεπε τον κόσμο από τα 2.29μ και “σκέπαζε” τα καλάθια των ομάδων του και των αντιπάλων τους στο NBA έχει μια ζωή χωρισμένη στα δυο.

Είναι η ζωή του από το 1972 έως το 2021 και από το 2021 και έπειτα… Στις αρχές του 2021 ο θηριώδης μπασκετμπολίστας που είναι μισός Γερμανός και μισός Αμερικανός θα μείνει παράλυτος αφού ένα αυτοκίνητο θα τον παρασύρει ενώ έκανε ποδήλατο. Χτύπησε στον αυχένα και ο νωτιαίος μυελός του τον “καταδίκασε” σε παράλυση.

Θα παραμείνει για 8 εβδομάδες στο νοσοκομείο στην αγαπημένη του Γιούτα και ο ύψους 2.29μ Μορμόνος δεν θα δει ξανά τον κόσμο από τόσο ψηλά. Θα καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο στοιχίζει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο και θ’ αρχίσει να κάνει μαύρες σκέψεις για την ζωή.



mprantei

«Ίσως ήταν καλύτερα να δώσω ένα τέλος. Ναι, τέτοιες σκέψεις έκανα και ήταν αληθινές. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα ένιωθα έτσι και όμως σίγουρα το έκανα», θα πει πριν από λίγες ημέρες στο Sports Illustrated  ο Μπράντλεϊ.

Ο Σον έπαιξε στο NBA και συγκεκριμένα στους Σίξερς (1993-1995), στους Νετς (1995-1997) και στους Μάβερικς (1997-2005). Είχε μέσο όρο 8.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 2.5 μπλοκ σε 12 σεζόν. Έπαιξε με πολλούς σταρ και κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τεράστιους σέντερ.

Πλέον ο  Σον Μπράντλεϊ δεν σκέφτεται πως θ’ αντιμετωπίσει παίκτες όπως ο Μουρεσάν, ο Σακίλ, ο Μανούτ Μπολ αλλά πως θα προχωρήσει στην ζωή του. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και εάν δεν είχε την Κάρι, την σύζυγο του, δεν θα τα είχε καταφέρει.

Τον βοηθάει να πλυθεί, να φάει, ν’ αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Ένα άλυτο θέμα είναι το βάρος του. «Δεν ξέρω πώς μπορώ να ελαφρύνω το βάρος μου», είπε ο Σον που όταν έπαιζε ζύγιζε 125 κιλά και είναι φυσικά δύσκολο να τον σηκώσουν από το αμαξίδιο.  Φυσικά έχει φροντιστή που τον βοηθάει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να καθίσει το αμαξίδιο. Αυτό θα γίνει με την βοήθεια ενός μηχανήματος που μοιάζει με γερανό. Η όλη διαδικασία διαρκεί δώδεκα λεπτά. Για να κάνει ντουζ χρησιμοποιεί μια ειδική καρέκλα η οποία κοστίζει 8.000 δολάρια. 



Στις 20 Μαΐου 2005, ο Μπράντλεϊ  θα παίξει για τελευταία φορά με την φανέλα των Μάβερικς. Το 1993 θα είναι στο Νο2 στο draft του NBA αλλά δεν θα έχει την καριέρα που όλοι περίμεναν.  Από το NBA και γενικά από το μπάσκετ θα αποκτήσει μόνο φίλους.

Αυτούς τους φίλους, του ήταν δύσκολο να τους κοιτάξει στα μάτια όταν ήταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και είχε μάθει ότι θα μείνει παράλυτος από το στήθος και κάτω.  «Μου ήταν δύσκολο που έπρεπε να με δουν έτσι. Είναι πρόκληση να θυμάσαι το πώς ήσουν και να ξέρεις πως ποτέ ξανά δεν θα ξαναγίνεις»,  σημειώνει σχετικά ο Σον.
Συμπαίκτης του ήταν και ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Έπαιξαν μαζί στην ομάδα του Ντάλας αλλά και στην εθνική Γερμανίας. Η μητέρα του είναι γερμανίδα και προτίμησε να παίξει με την φανέλα της χώρας της Ευρώπης.

son

Ο Σον Μπράντλεϊ εκτός παρκέ ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση και μοίραζε χρήματα κυρίως για να βοηθήσει παιδιά. Συμμετείχε και στο πρόγραμμα “Μπάσκετ χωρίς σύνορα”  και στάθηκε δίπλα σε παιδιά από την Αφρική. 
Ο ίδιος με την πρώτη του γυναίκα, την Ανέτ Έβετσον, απέκτησε έξι παιδιά ενώ με την δεύτερη υιοθέτησαν άλλα τρία.  Μένει στην Γιούτα και είναι Μορμόνος. Μάλιστα κάποτε είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την κοινότητα που ανήκε επειδή δεν πήγε σε συνάντηση σε στριπτιζάδικο.

Ο πρώην NBAer έχει και καλλιτεχνική φλέβα.  Συμμετείχε ως ηθοποιός στην διάσημη ταινία “Space Jam” στην οποία και πρωταγωνιστής ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν.  Αγαπάει την ροκ μουσική.
Μετά από το ατύχημα που άλλαξε τη ζωή συμμετέχει σε εκστρατείες που ενημερώνουν τον κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ποδηλάτες στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν σε ατυχήματα με ποδήλατο 800 πολίτες στις ΗΠΑ.

Η σύζυγος του είναι το μεγάλο του στήριγμα και συνηθίζει να του λέει ότι δεν είναι ο μόνος που έχει προβλήματα με την κίνηση του. Εκείνος την θεωρεί “θησαυρό”.

___________

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/sports/article/1200791/son-bradlei-apo-tin-kuriarhia-sto-nba-sto-anapiriko-amaxidio-kai-stis-skepseis-gia-autoktonia/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr