Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δήλωση «υπουργού Εξωτερικών αποικίας» από Ν.Δένδια: Δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!

Δήλωση «υπουργού Εξωτερικών αποικίας» από Ν.Δένδια: Δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!

by _
0 comment 216 views
Δήλωση «υπουργού Εξωτερικών αποικίας» από Ν.Δένδια: Δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!
Δήλωση «υπουργού Εξωτερικών αποικίας» από Ν.Δένδια: Δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!

Δήλωση «υπουργού Εξωτερικών αποικίας» από Ν.Δένδια: Δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!

Τι λέει για την ελληνοαμερικανική συμφωνία


Απίστευτες είναι οι δηλώσεις που ακούστηκαν σήμερα από τον Ν.Δένδια ο όποιος αναφορικά με την συμφωνία με τις ΗΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίστηκε ως υπουργός εξωτερικών “αποικίας” και όχι αυτόνομης χώρας που στηρίζεται στις δυνάμεις τις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι «η ανανεωμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ αναβαθμίζει τις σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο, στο οποίο δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν» αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι “πιστεύει” ότι δεν μας προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι…. Αμερικανοί!

Άνοιξαν Κηφισό & παραλιακή 1,5 ώρα πριν το προβλεπόμενο για να γλυτώσουν την κατακραυγή

Προφανώς όπως υπολόγισαν οι Τούρκοι τους Αμερικανούς στην βόρειο Συρία, όπου τους έδιωξαν με τελεσίγραφο μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως λέει σε συνέντευξή του «έχουν βελτιωθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό, χωρίς προηγούμενο και έχουν πλέον αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε στην προσπάθεια αυτή, ενώ υπενθύμισε πως και οι δύο τροποποιήσεις της συμφωνίας έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση και οι δύο από τους συνολικά τρεις γύρους του στρατηγικού διαλόγου έλαβαν χώρα την τελευταία διετία.



Αναφέρει ακόμη πως η πενταετής ανανέωση «έχει θετικό πολιτικό και αμυντικό αντίκτυπο για την Ελλάδα», καθώς «οι ΗΠΑ, την στιγμή που έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ασία και αποχωρούν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα».

«Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές» προσθέτει.

«Αν μία χώρα σχεδιάζει το “απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας».

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως η πενταετία σημαίνει ότι δεσμεύεται τόσο η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση όσο και η επόμενη, ανεξαρτήτως της προσέγγισης που αυτή θα έχει στην εξωτερική πολιτική. «Άρα παρέχει ένα πλαίσιο σταθερότητας, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για εμάς».



«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία επένδυση και να αποδώσει, ο επενδυτής επιθυμεί να υπάρχει προοπτική σε βάθος χρόνου», σημειώνει και προσθέτει πως «η πενταετής αρχική διάρκεια θα επιτρέψει τη δέσμευση των σχετικών κονδυλίων και την έγκριση τους από το Κογκρέσο, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στις επιλεγμένες τοποθεσίες, κάτι που βέβαια δεν επέτρεπε η ετήσια ανανέωση. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. ‘Αρα οι επενδύσεις που θα γίνουν ωφελούν κατά βάση την ελληνική πλευρά».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πήρε η διαπραγμάτευση, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει πως αυτή είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020 με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια πήρε χρόνο από πλευράς ΗΠΑ η τοποθέτηση «ανθρώπων – κλειδιά» στα δύο υπουργεία που είχαν την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με το γιατί τελικά οι Αμερικανοί δεν προχώρησαν στη στάθμευση σε κάποια νησιωτική περιοχή, όπως η Σκύρος, ο κ. Δένδιας διευκρινίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε πρόταση για τη Σκύρο, αλλά η πλευρά των ΗΠΑ ήρθε στη διαπραγμάτευση με μία αρχική πρόταση, η οποία περιλάμβανε και άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και μετά από αυτό ήρθε η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις που δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ γενικά δε λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/1025953_ndendias-i-ananeomeni-amyntiki-symfonia-elladas-ipa-anavathmizei-tis

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr