Home Greek News Η Κύπρος ανακαλεί διαβατήρια Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων στο «αποσπασμένο υπουργικό συμβούλιο» ή συνδέονται με την αναβίωση της Βαρόσα

Η Κύπρος ανακαλεί διαβατήρια Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων στο «αποσπασμένο υπουργικό συμβούλιο» ή συνδέονται με την αναβίωση της Βαρόσα

by _
0 comment 223 views

(L) © Reuters / YIANNIS KOURTOGLOU; (R) Varosha, the Greek Cypriot resort town of Famagusta. © Reuters / STR

Η Κύπρος ανακαλεί διαβατήρια Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων στο «αποσπασμένο υπουργικό συμβούλιο» ή συνδέονται με την αναβίωση της Βαρόσα…

23 Αυγούστου, 2021 15:42


Η κυβέρνηση της Κύπρου δήλωσε ότι θα αφαιρέσει τα διαβατήρια από έναν αριθμό Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων που υπηρετούν στο «υπουργικό συμβούλιο της αποσχισθείσας πολιτείας», καθώς και εκείνων που εμπλέκονται στις προσπάθειες επαναλειτουργίας της εγκαταλελειμμένης πόλης Βαρόσα.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, η Λευκωσία αποφάσισε να ανακαλέσει τα διαβατήρια μιας χούφτας Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων των οποίων οι ενέργειες φέρεται να «υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία [ή] την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει ή να αρνηθεί την ανανέωση ή [να] εκδώσει διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ορισμένα άτομα που είτε συμμετέχουν στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του αποσχισμένου κράτους είτε είναι μέλη της επιτροπής για το άνοιγμα της Βαρόσα», είπε ο Πελεκάνος.

Ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο φαίνεται στην συνοικία Βαρόσα της παραλίας στις 5 Ιανουαρίου 2017 στην Αμμόχωστο, Κύπρος. © Awakening/Getty Images

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου Έρσιν Τατάρ φέρεται να συγκαταλέγεται στους κατηγορούμενους για «ειδικές εχθρικές ενέργειες» που «προωθούν την εφαρμογή των σχεδίων της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της κλειστής περιοχής της Βαρόσα», σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανάκληση των διαβατηρίων έρχεται μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας τον Ιούλιο ότι η εγκαταλελειμμένη περιοχή θα ανοίξει εν μέρει για πολίτες που θα μπορούν να επανεγκατασταθούν στην παραθαλάσσια πόλη, η οποία έχει ερημώσει για σχεδόν μισό αιώνα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την τουρκοκυπριακή κίνηση για την αναβίωση της πρώην περιοχής διακοπών στην Αμμόχωστο, διακηρύσσοντας «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή… που θα ωφελήσει όλους».

______

Πηγή >> https://www.rt.com/news/532840-cyprus-rescinds-passports-turk-officials-varosha/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr