Home ΚΟΣΜΟΣ Το δράμα του Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ πέφτει πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Εκκενώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Το δράμα του Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ πέφτει πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Εκκενώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

by _
0 comment 228 views
Το δράμα του Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ πέφτει πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Εκκενώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Το δράμα του Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ πέφτει πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Εκκενώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Το δράμα του Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ πέφτει πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν – Εκκενώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ


Σκηνές 1975 από την πτώση της Σαϊγκόν ζούνε οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν, καθώς τη στιγμή που μιλάμε οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Καμπούλ, με τις πόλεις να πέφτουν η μία μετά την άλλη στον έλεγχό της σε ένα δράμα που ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και στην υποδούλωση μιας χώρας στους ισλαμιστές.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και στην Ρωσία έχει σημάνει συναγερμός από την εξέλιξη με την Μόσχα να στέλνει δυνάμεις στην μεθόριο Αφγανιστάν-Τατζικιστάν για την ενίσχυση των δυνάμεων του τελευταίου,

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει την εκκένωση της πρεσβείας τους στην Καμπούλ και αναπτύσουν στρατεύματα (3.000 προσωπικό) στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού, το οποίο «θα μειωθεί απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν», ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όλες οι ΝΑΤΟϊκές χώρες που είχαν στείλει στρατεύματα, αποχωρούν ουσιαστικά ηττημένες. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με το αεροδρόμιο της Καμπούλ που κατ’αρχήν είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας να αναλάβουν οι τουρκικές δυνάμεις τον έλεγχό του.



Πιθανότατα αυτό στο πλαίσιο που η Καμπούλ έμενε εκτός της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Κάτι που τώρα φαίνεται ελάχιστα πιθανό.

Μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν επίσημα από τους φυλάρχους να μην λεηλατήσουν την αμερικανική πρεσβεία σε περίπτωση που κατακτήσουν την Καμπούλ!

Σε αντάλλαγμα μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Αμερική εγγυάται συνέχιση της χρηματοδότησης των αφγανικών κυβερνήσεων, «ακόμα και αν σε αυτές συμμετέχουν οι Ταλιμπάν»!

Το «συμμετέχουν» είναι σχήμα λόγου: Οι Ταλιμπάν δεν είναι από αυτούς που δέχονται «συμμετοχές» σε μια κυβέρνηση. 



Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γάζνι, μια προώθηση που τους φέρνει σε απόσταση 150 χλμ από την Καμπούλ. Είναι η τελευταία εξέλιξη στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση σε έναν πόλεμο που είναι «χαμένη από χέρι»: Οι Αφγανοί μισούν τους δυτικούς που θεωρούν ότι έχουν καταστρέψει την χώρα τους και πυκνώνουν τις τάξεις των Ταλιμπάν.

Ειδικά οι νέοι των ηλικών 16-24 ετών που δεν θυμούνται την ισλαμική τρομοκρατία των ετών 1994-2001, εντάσσονται κατά χιλιάδες στις τάξεις των Ταλιμπάν, θεωρώντας την κεντρική κυβέρνηση ως «δοσίλογους».



Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απλώς φυγαδεύουν με καθημερινές πτήσεις «την απομάκρυνση των Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί τους, οι οποίοι μπορεί να απειληθούν με αντίποινα σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις. 

Πρόκειται για περίπου 15.000 Αφγανούς που πίστεψαν τους δυτικούς, ότι θα εκδιώξουν τους Ταλιμπάν και θα επαναφέρουν στην διεθνή κοινότητα την χώρα τους.

Σήμερα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη, την Χεράτ, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν «πήραν τα πάντα», πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν «για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη» και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.



Οι Ταλιμπάν όπως και οι Βιετκόνγκ με τον βορειοβιετναμικό Στρατό το 1975 μοιάζουν ασταμάτητοι. Ακόμα περισσότερο από ότι το 1975. Τότε απαιτήθηκαν δύο χρόνια για να πέσει η Σαϊγκόν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών το 1973, σήμερα είναι ζήτημα αν η Καμπούλ θα αντέξει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της.

Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πόλη Γάζνι έπεσε, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται. “Ο εχθρός πήρε τον έλεγχο της Γάζνι. Υπάρχουν μάχες και αντίσταση (από τις δυνάμεις ασφαλείας)”, δήλωσε ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μήνυμα WhatsApp στα μέσα ενημέρωσης.



Οι μάχες σε όλη τη χώρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 183 πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα σε έναν μήνα στη Λασκάρ Γκαχ, την Κανταχάρ, τη Χεράτ (δυτικά) και την Κουντούζ.

Πολλοί άμαχοι συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, που απειλείται με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν μέσα στα πάρκα ή σε μεγάλα οικόπεδα της πρωτεύουσας, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Ουάσινγκτον και Βερολίνο καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από την εμπόλεμη χώρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων, επισημαίνει ειδοποίηση στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες της να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

«Οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται με τον πιο έντονο τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να φύγουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις το νωρίτερο δυνατόν», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.



Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν υπεύθυνο για την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας πως η σημερινή κατάσταση είναι «απαράδεκτη».

«Εάν ήμουν πρόεδρος αυτή τη στιγμή, ο κόσμος θα γνώριζε πως η απόσυρσή μας από το Αφγανιστάν θα γινόταν βάσει προϋποθέσεων», επισήμανε ο Τραμπ σε ένα δελτίο τύπου.

«Θα ήταν μια απόσυρση πολύ διαφορετικότερη και μια αποχώρηση πολύ πιο επιτυχημένη και οι Ταλιμπάν το γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είχα προσωπικά συνομιλίες με ηγέτες των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει πως αυτό που κάνουν σήμερα δεν θα ήταν ανεκτό», τόνισε.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr