Home Greek News Ν.Χαρδαλιάς: «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Και;

Ν.Χαρδαλιάς: «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Και;

by _
0 comment 115 views
Ν.Χαρδαλιάς: «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Και;
Ν.Χαρδαλιάς: «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Και;

Ν.Χαρδαλιάς: «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Και;

Έκαψαν το 12% των δασών της χώρας μέσα σε πέντε μέρες!


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπέβαλλε ουσιαστικά την παραίτησή του για την απόλυτη καταστροφή και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές που μαίνονται για όγδοη μέρα σε όλη την Ελλάδα, με κυριότερα μέτωπα την Εύβοια, την Ηλεία, την Αρκαδία, αφού πρώτα απανθράκωσε την βορειοδυτική Αττική προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε «τάξη».

Η οργή του κόσμου για την κυβέρνηση και τις ολέθριες κινήσεις της στο ολοκαύτωμα της χώρας, έχει ξεχειλίσει και μετά την «μασημένη» «συγγνώμη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω» δήλωσε.

«Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 20, από τα 74, άσχετα που οι πολίτες δεν τα βλέπουν», ενώ δήλωσε πως «η κυβέρνηση ήταν έτοιμη και πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στις πυροσβέσεις»… αλλά χωρίς αέρα πρόλαβαν και κάηκαν 650.000 στρέμματα. 

Αδυνατούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν παραδεχόντουσαν πως δεν ήταν έτοιμοι!



«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Από τα 74 μέσα, τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται.

Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα».



«Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε σχετική ερώτηση για την ετοιμότητα αναφορικά με τις πυρκαγιές, απάντησε:

«Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ». 

Πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός: «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε».



Και συνέχισε: «Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια). Στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών… Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Ακού κριτική ότι υπήρχαν οχήματα της Πυροσβεστικής μπροστά στους οικισμούς, έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μέναν πίσω, έμεναν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ξεκινήσαμε με 55 οχήματα, συνεχίσαμε με 75…». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι εκκενώσεις και το 112 δίνονται για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Είμαι ευγνώμων ακόμα και για τους κατοίκους που έμεινα δίπλα στους πυροσβέστες. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη για τη θωράκιση της χώρας. Όταν τα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα, το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr