Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ολυμπιακός: «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς ο 19ος «νεκρός» της Θύρας 7 το 1981, που είχε γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών

Ολυμπιακός: «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς ο 19ος «νεκρός» της Θύρας 7 το 1981, που είχε γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών

by _
0 comment 202 views
Ολυμπιακός: «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς ο 19ος «νεκρός» της Θύρας 7 το 1981, που είχε γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών
Ολυμπιακός: «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς ο 19ος «νεκρός» της Θύρας 7 το 1981, που είχε γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών

Ολυμπιακός: «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς ο 19ος «νεκρός» της Θύρας 7 το 1981, που είχε γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών

18/07/2021, 23:09


Πρόκειται για τον Φάνη Τζιόβα ο οποίος είχε δηλωθεί ως νεκρός στις 8 Φεβρουαρίου 1981, την ημέρα που 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της θύρας 7, αλλά τελικά «επέστρεψε στη ζωή» – Είχε σωθεί χάρη στην τραχειοτομή που του έκανε ένας γιατρός στους διαδρόμους του Τζανείου…

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του Ολυμπιακού μετά τον θάνατο του φιλάθλου Φάνη Τζιόβα, από ανακοπή καρδιάς.  Πρόκειται για τον 19o «νεκρό» που γύρισε στον κόσμο των ζωντανών μετά την τραγωδία της Θύρας 7 στις 8 Φεβρουαρίο 1981.

Πριν μερικά χρόνια, την ιστορία του την αποτύπωσε ο Γιαννιώτης συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος σε ένα διήγημά του, μέρος του συλλογικού έργου 11+1 νεοελλήνων συγγραφέων με τίτλο «Ενδεκάδα» και με θέμα το ποδόσφαιρο. Το διήγημα ξεκινά από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, εκεί όπου ζούσε ο Φάνης Τζιόβας.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων», το 2016, κατέγραψε την ιστορία του Φάνη Τζιόβα, όπως την είχε διηγηθεί ο ίδιος σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής στη Βίτσα. Πιο συγκεκριμένα ο Φάνης Τζιόβας περιέγραψε πως το 1981 ξεκίνησε από το αποκλεισμένο από τα χιόνια χωριό με τα πόδια μέχρι το Καλπάκι μετά στα Γιάννενα και μετά στην Αθήνα, για να πάει να δει τον Ολυμπιακό εκείνη την αποφράδα μέρα. «Σαν να με κυνηγούσε η μοίρα μου», είχε πει με χαμόγελο, διηγούμενος πως κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα, φοιτητής της Παντείου τότε.

«Πήγαμε με τον ξάδερφό μου και έναν ακόμα φίλο, αεκτζή. Στη θύρα 7, στη θύρα των φανατικών του Ολυμπιακού, κόκκινα και κίτρινα κασκόλ μαζί, το ένα τέταρτο ήταν αεκτζήδες. Δεν υπήρχαν τα σημερινά φαινόμενα», είχε πει.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε 6-0 εκείνη τη μέρα και τα τρία γκολ μπήκαν στα δέκα τελευταία λεπτά. «Στην 7 η σκάλα έκανε μια περίεργη στροφή και δεν είχε κάγκελα», είχε συνεχίσει την περιγραφή του. Όταν έπεσε, «ο πρώτος ή ο δεύτερος που έπεσε ήμουν», ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με μια κοπελιά, την 23χρονη Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, η οποία τελικά σκοτώθηκε.



Ο ίδιος θεωρήθηκε αρχικά νεκρός. «Μου είπανε αργότερα ότι ο Διακογιάννης στην Αθλητική Κυριακή, είπε ότι μέχρι τότε οι νεκροί ήταν 19, ανάμεσά τους και ένας Τζιόβας αγνώστων λοιπών στοιχείων», είχε αναφέρει.

Αργότερα τον είχαν μεταφέρει στο νοσοκομείο. Κάποιος από πάνω του ανάσαινε. Οι νοσοκόμοι τον είδαν και τον πήραν. «Τότε είδαν ότι και η δική μου καρδιά παλλόταν λίγο». Τον πήραν για νοσηλεία. Επάνω στο φορείο, τον είδε μελανιασμένο στο πρόσωπο ένας περαστικός γιατρός. «Πού το πάτε το παιδί, πεθαίνει», είχε πει στους τραυματιοφορείς. Πήρε ένα μαχαίρι φαγητού και του άνοιξε την τραχεία, επί τόπου. «Το σημάδι της 7» ήταν η τραχειοτομή είχε δηλώσει ο Φάνης Τζιόβας.

Φίλοι του Φάνη Τζιόβα έχουν γεμίσει την προσωπική του σελίδα στο Facebook με συλλυπητήρια μηνύματα και λόγια αγάπης για τον δικό τους Φάνη που πλέον θα βλέπει από ψηλά την αγαπημένη του ομάδα. Την ίδια ώρα η σύντροφός της ζωής του «ραγίζει καρδιές» με το αντίο στον αγαπημένο της. Η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

facebook111

Πηγή: typos-i.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr