Home Greek News Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού – Ο νόμος διαφωνεί – Όσα ισχύουν

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού – Ο νόμος διαφωνεί – Όσα ισχύουν

by _
0 comment 145 views
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού – Ο νόμος διαφωνεί – Όσα ισχύουν
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού – Ο νόμος διαφωνεί – Όσα ισχύουν

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού – Ο νόμος διαφωνεί – Όσα ισχύουν

Η Δ.Μιχαηλίδου ανακοίνωσε χθες απολύσεις για όσους δεν εμβολιαστούν… και στη συνέχεια το πήρε πίσω


Κόλαφος είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα, καθώς απαγορεύουν ρητά την απόλυση ή τη στέρηση μισθού για κάποιον ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί. 

Και παράλληλα εκθέτουν τα κυβερνητικά στελέχη που απείλησαν τους πολίτες με απολύσεις!

Αλαλούμ με τις… απολύσεις!

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 14/7, Μιχαηλίδου και Γεωργιάδης «έτρεξαν» να κουνήσουν το δάκτυλο και να απειλήσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες λέγοντάς τους ότι, «όποιος δεν εμβολιαστεί και ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες όσων πρέπει να εμβολιαστούν, τότε θα απολυθούν».

Μετά από λίγες ώρες, η υφυπουργός Εργασίας ουσιαστικά «αναθεώρησε» όσα είπε, και μίλησε για «λάθος δήλωση»

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είτε βγαίνουν στελέχη της κυβέρνησης και εκφοβίζουν τον κόσμο, είτε όχι, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς μία τέτοια απόλυση είναι καταχρηστική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ίδια η διάταξη όπως εξαγγέλθηκε δεν προβλέπει ως κύρωση την απόλυση. Άρα κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δεν γίνεται να υποχρεώσεις κάποιον να μπει σε αναστολή εργασίας και να μην τον πληρώνεις, καθώς υποτίθεται πως τον βάζεις σε αναστολή εργασίας για «να τον προστατεύσεις», δεν γίνεται να τον οδηγήσεις στην πείνα.



Προσθέτοντας πως «κανένας εργοδότης (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο και δεν μπορεί να κόψει μισθό, ολόκληρο ή τμήμα, διότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο».

«Το σημερινό Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα δεν επιτρέπουν αυτά που λέγονται. Πρέπει να φέρει νέο νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση, αλλά και πάλι αυτό θα είναι αντίθετο με το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει νόμο για ολόκληρο εμβολισμό του πληθυσμού, μπορεί να φέρει για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά ότι δηλαδή το ότι η άρνηση εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση ή στέρηση μισθού, αυτό δεν είναι συμβατό με το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε ο Α.Μητρόπουλος.



Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, για τους λόγους που προανέφερε. «Η μόνη αναστολή που ξέρουμε είναι να μην δουλεύεις και να παίρνεις επίδομα 534 ευρώ, δεν μπορεί να πάει πιο κάτω», είπε ο Α.Μητρόπουλος.

Τέλος, είπε πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι είτε μεταθέσεις, είτε αναστολή εργασίας με επίδομα. 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εδώ και τώρα

  • Μέχρι 16 Αυγούστου, όλοι οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί
  • από 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για υγειονομικούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα

Τιμωρείται όποιος δεν εμβολιαστεί

Όποιος δεν τηρήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, και δεν εμβολιαστεί, τότε θα υποστεί κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση και μέχρι να την εκπληρώσουν



Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας εργαζόμενος είναι ότι, η άδεια αυτή απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη. Επίσης, δεν υπάρχει εξαίρεση καμία σε έγκυες γυναίκες.

  • Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/1002163_ypohreotikoi-emvoliasmoi-i-kyvernisi-apeilei-me-apolysi-kai

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr