Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Θα λειτουργήσουμε 180 σεισμογράφους σε όλο το νησί

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Θα λειτουργήσουμε 180 σεισμογράφους σε όλο το νησί

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Θα λειτουργήσουμε 180 σεισμογράφους σε όλο το νησί


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα πλησίον του Ηρακλείου κι έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Τελευταία δόνηση αυτή που σημειώθηκε χθες βράδυ και ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης με δηλώσεις του στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, τόνισε ότι η σεισμική αυτή κινητικότητα θα συνεχιστεί με δονήσεις όχι πάνω από 5 Ρίχτερ, κατά την εκτίμησή του.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη τη δραστηριότητα αυτή και είπε ότι δεν τον ανησυχεί καθώς ενεργοποιούνται ρήγματα που δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τέτοιου μεγέθους δονήσεις.

Έως τώρα, οι περιοχές που “δίνουν” σεισμούς είναι η περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η περιοχή νότια της Γαύδου και η περιοχή ανατολικά της Ιεράπετρας.

“Αυτό που θα με προβλημάτιζε ίσως είναι μία πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος βόρεια του Ηρακλείου, αλλά δε φαίνεται κάτι τέτοιο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι αλλά και στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που δίνει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας κάνοντας ίσως έναν προληπτικό έλεγχο στα ακίνητά τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποια αλλαγή.Ο κ. Τσελέντης που βρίσκεται στο Ηράκλειο σήμερα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου και τον ίδιο τον δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό, με αντικείμενο τους 6 σεισμογράφους που λειτουργούν εδώ, ενώ προανήγγειλε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει μία συνολική όπως είπε παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί μας.

Στόχος είναι να τοποθετηθούν 100 σεισμογράφοι βόρεια της Κρήτης και άλλοι 80 νότια, που θα δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της σεισμικής κινητικότητας.