Home Greek News Νέο σκάνδαλο στη Μητρόπολη Γαλλίας: Μάξιμος και Εμμανουήλ πωλούν ακίνητο $100 εκατ.!!

Νέο σκάνδαλο στη Μητρόπολη Γαλλίας: Μάξιμος και Εμμανουήλ πωλούν ακίνητο $100 εκατ.!!

by _
0 comment 640 views
Νέο σκάνδαλο στη Μητρόπολη Γαλλίας: Μάξιμος και Εμμανουήλ πωλούν ακίνητο 0 εκατ.!!
Νέο σκάνδαλο στη Μητρόπολη Γαλλίας: Μάξιμος και Εμμανουήλ πωλούν ακίνητο 0 εκατ.!!

Νέο σκάνδαλο στη Μητρόπολη Γαλλίας: Μάξιμος και Εμμανουήλ πωλούν ακίνητο $100 εκατ.!!

Του Νίκου Σταματάκη

Μια πολύ σημαντική τάση στην ελληνική ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το μεγάλο κύμα διανοουμένων που εγκατέλειψαν την Αθήνα και κατευθύνονταν στο Παρίσι, χάρη στις υποτροφίες της Γαλλικής κυβέρνησης και άλλες επιχορηγήσεις. Το 1945 ένα πλοίο έφυγε από τον Πειραιά με αρκετούς διανοούμενους, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός και ο Κώστας Παπαϊωάννου – που αργότερα έγιναν διακεκριμένα μέλη των γαλλικών ακαδημαϊκών κύκλων. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ένας οργανισμός που χρηματοδοτήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και προωθούσε την ανάπτυξη της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, βοήθησε αυτούς τους διανοούμενους να ξεφύγουν από την χαοτική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα… Εμελλε να τους ακολουθήσουν πολλά ακόμη κύματα φοιτητών στη δεκαετία του 1950, 1960, και αργότερα, καθώς η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, πάντα ισχυρή, έγινε ακόμη πιο δυνατή. Μία από αυτούς, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κορυφή στη βυζαντινή ιστορία, έφτασε στο ύψος να γίνει Πρύτανης της Ακαδημίας της Γαλλίας… Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί, που η καταχώρησή τους εδώ είναι άσκοπη (αλλά πρέπει να αναφέρω τον αείμνηστο μέντορά μου, καθηγητή Γεώργιο Β. Καββαδία, ο Θεός να ευλογεί τη μνήμη του…)

Το κύμα των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι ήταν τόσο μεγάλο που στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η ελληνική κοινότητα και η Ορθόδοξη Εκκλησία του Παρισιού ξεκίνησαν το έργο της οικοδόμησης ενός κοιτώνα με συγκεκριμένο σκοπό να προσφέρουν στέγη στους λιγότερο οικονομικά εύπορους ανάμεσά τους. Και έτσι το 1968 ο τότε Μητροπολίτης Μελέτιος ανέλαβε την πρωτοβουλία και έθεσε τα θεμέλια του κοιτώνα (με κάποια βοήθεια και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα μου είπαν!!)… Άνοιξε το 1969 και τα επόμενα 12 χρόνια επεκτάθηκε για να φτάσει να έχει περίπου 100 δωμάτια και άλλες εγκαταστάσεις για τους φοιτητές. Ο πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν παρών σε μια τελετή επέκτασης το 1979…

Φίλοι μου, αυτός ο κοιτώνας δεν είναι απλώς ένα κτίριο, είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας και ιδιαίτερα της ελληνικής διασποράς…



Ερχεται λοιπόν τώρα, πριν λίγες εβδομάδες, ο Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος, λίγο μετά την προαγωγή του «προστάτη» του, Μητροπολίτη Εμμανουήλ, σε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στην Κωνσταντινούπολη (δεύτερος στην ιεραρχία του Πατριαρχείου). Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε εδώ τις λεπτομέρειες του σκανδάλου Απριλίου-Μαΐου 2019 που κόστισε τον Εμμανουήλ το θρόνο της Αμερικής και αφορούσε τον «αγαπημένο» του Μάξιμο – όσοι παρακολουθούν τα γραπτά μου είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία (εδώ ένας συνδεσμος)… Αλλά όταν πριν από λίγους μήνες ο Εμμανουήλ μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος έγινε προσωρινός ηγέτης της Εκκλησίας της Γαλλίας και ο Επίσκοπος Μαξίμος παρέμεινε εκεί ως δεύτερος τη τάξει – αλλά στην ουσία, ο Μάξιμος αφέθηκε πίσω στο Παρίσι από τον Εμμανουήλ για να ελέγχει τα οικονομικά της Μητρόπολης Γαλλίας. (Κάτω: Ειρηναίος- Εμμανουήλ-Μάξιμος σε μια πρόσφατη φωτογραφία).

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μάξμου ήταν να προχωρήσει στην απόφαση πώλησης του κοιτώνα “Foyer Hellenique”! Το κτίριο, στη διεύθυνση 15 Petite Voie des Vignes, 92290 Châtenay-Malabry, είναι περίπου 13.000 τ.μ. και το ακίνητο βρίσκεται σε μια εξαιρετική γειτονιά – έχει αντικειμενική αξία 85 εκατ. ευρώ ή περίπου $100 εκατ.!! Οι πηγές μας στο Παρίσι μας λένε ότι ο Μάξιμος και ο Εμμανουήλ θέλουν να κρατήσουν ένα μέρος της πώλησης σε μετρητά!! Θέλουν επίσης να κρατήσουν μερικά διαμερίσματα στο νέο κτίριο για πάρτη τους!! Καλά ανήθικοι, από τον παππού σας κληρονομήσατε το ακίνητο; Προσπαθήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει στη Γαλλία κυβερνητική αρχή που να παίζει το ρόλο που παίζει ο Γενικός Εισαγγελέας (ή ο υπ.Δικαιοσύνης) στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι στη Γαλλία οι εκκλησίες ελέγχονται πολύ χαλαρά…



Γενικά, κανείς δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη της υπάρχουσας γης προς όφελος της Εκκλησίας. Ωστόσο, δεδομένης της πλήρους έλλειψης διαφάνειας και υπευθυνότητας σε όλο το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, πρέπει να ανησυχούμε… Ειδικά επειδή δεν παρείχαν (στον άφθονο χώρο του ακινήτου στην παραπάνω διεύθυνση) σχέδιο δημιουργίας δωματίων για τους Έλληνες μαθητές… Δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τους φτωχούς φοιτητές όπως όφειλαν…

Ωστόσο, μου φαίνεται ότι ένα μεγάλο σχέδιο βρίσκεται πίσω από αυτήν την κίνηση που ίσως συνδυάζεται με το Ίδρυμα “Friends of Pat. Bartholomew” στις ΗΠΑ. Στο όνομα της επίτευξης «οικονομικής ανεξαρτησίας» για το Πατριαρχείο, μια απροσδιόριστη έννοια από μόνη της (πού είναι οι οικονομικές σας καταστάσεις και οι λογαριασμοί σας κ.λπ.; Πού είναι οι διαδικασίες ελέγχου σας;), είναι έτοιμοι να απορρίψουν κάθε κανόνα και να παρακάμψουν κάθε λογική ορθολογικής οργάνωσης. Σίγουρα δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι μια εκκλησία…

Στό μεταξύ, ο επίσκοπος Μάξιμος Μελιτηνής περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του ταξιδεύοντας μεταξύ Παρισιού, Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτός και ο Εμμανουήλ δεν μπορούν πλέον να κάνουν εξωτικές διακοπές λόγω της πανδημίας…



Και όταν είναι στο Παρίσι συνεχίζει να συχνάζει στη γειτονιά των ομοφυλόφιλων με όλα τα μπαρ και άλλους “σκανδαλισμούς”…

Αναστατώνομαι όταν σκέφτομαι ότι τόσοι καλοί Έλληνες μετανάστες έκαναν ότι μπορούσαν για να δώσουν ζωή στη διδασκαλία του Χριστού, μόνο και μόνο για να έρθουν τώρα κάποιοι φιλοτομαριστές και να πουλήσουν τους καρπούς της εργασίας τους, κάποιοι που δεν έχουν άλλη πίστη παρά να λατρεύουν τις αδυναμίες τους…



Και θυμώνω ακόμη περισσότερο όταν μου λένε ότι ακόμη και Ελληνοαμερικανοί συνέβαλαν στην οικοδόμηση αυτού του ιστορικού κοιτώνα…

May 25, 2021, [email protected]www.helleniscope.com

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr