Home Greek News Ελλάδα: 150 Ευρώ, ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο

Ελλάδα: 150 Ευρώ, ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο

by _
0 comment 126 views
Ελλάδα: 150 Ευρώ, ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο
Ελλάδα: 150 Ευρώ, ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο

Ελλάδα: 150 Ευρώ, ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο

ΗΠΑ: Μια μπίρα, ένα ντόνατ ή 100 δολάρια, cash ή σε ομόλογα για ένα εμβόλιο Πρωτοβουλία Μπάιντεν και δεκάδες κίνητρα για τους δύσπιστους


Μπορεί κάποιοι από την Αντιπολίτευση αλλά και κάποιοι περιθωριακοί αρνητές του ιού και αντιεμβολιαστές να ειρωνεύονται τα 150 Ευρώ που αποφάσισε να δώσει η Κυβέρνηση ως κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν και να ανεβάζουν διάφορα στα social media αλλά για μια ακόμη φορά πιάνονται ανενημέρωτοι για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με αυτό το ζήτημα… Και μπορεί εδώ στην φτωχή ψωροκώσταινα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δίνει 150 Ευρώ αλλά στην πιο πλούσια χώρα του πλανήτη στις ΗΠΑ, οι κυβερνώντες δίνουν μια μπίρα, ένα γλυκό, ένα χάμπουργκερ, εκπτώσεις σε καταστήματα ή 100 Δολάρια… Οι πρωτοβουλίες εκεί πολλαπλασιάζονται για να πειστούν οι αναποφάσιστοι να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.


Ερωτήσεις-Απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Περίπου το 56% των Αμερικανών ενηλίκων, ήτοι πάνω από 145 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Όμως, ο ημερήσιος αριθμός δόσεων κατά της Covid-19 που χορηγούνται καταγράφει πτώση στη χώρα και οι αρχές θέλουν να φθάσουν στους αδιάφορους και τους σκεπτικιστές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε χθες μια «νέα φάση» των εμβολιασμών με στόχο τουλάχιστον μία δόση για το 70% των ενηλίκων και 160 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι έως την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου. Για να πετύχει τον στόχο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι πολιτείες, συλλογικότητες και πολλές επιχειρήσεις πολλαπλασιάζουν τα κίνητρα.

Σούπερ μάρκετ ή εισιτήρια αγώνων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως «εργάζεται με σημαντικές επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ μάρκετ», προκειμένου να διασφαλίσει «προσφορές στους καταναλωτές που πηγαίνουν σε αυτά τα καταστήματα για να εμβολιαστούν». Εκπτώσεις στα εισιτήρια των αγώνων προβλέπονται επίσης για όσους πηγαίνουν να εμβολιαστούν σε συνεργασία με μεγάλους αθλητικούς συνδέσμους, είπε ο ίδιος.

«Μια δόση και μια μπίρα»

Την ίδια ώρα, διάφορες πολιτείες ξεκινούν πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν τους δύσπιστους. Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Φιλ Μέρφι υποσχέθηκε μια δωρεάν μπίρα σε κάθε άτομο άνω των 21 ετών που κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Μια δόση και μια μπίρα», αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε μια παρόμοια πρωτοβουλία: μια δωρεάν μπίρα σε αντάλλαγμα για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Όμως, η προσφορά είναι περιορισμένη σε λίγες ώρες αύριο Πέμπτη και σε ένα μονάχα εμβολιαστικό κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Δώρο καφές και γλυκό



Στο ίδιο μήκος κύματος η αλυσίδα ντόνατς Krispy Kreme υπόσχεται ένα δωρεάν γλυκό σε όλους τους πελάτες που επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Η προσφορά, ένα γλυκό την ημέρα για κάθε άτομο, δίνεται χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αγοράς και ισχύει σε όλα τα καταστήματα της χώρας έως το τέλος του έτους. Και για να πείσει τους αναποφάσιστους, η αλυσίδα προσφέρει, επίσης, κάθε Δευτέρα έως το τέλος του μήνα έναν καφέ και ένα γλυκό δωρεάν «για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα» και να γίνει η επιλογή του εμβολίου.

Σε μια χώρα, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν όλοι τους πρόσβαση σε άδειες μετ’ αποδοχών, η Krispy Kreme εγγυάται επιπλέον στους υπαλλήλους της άδεια έως και 4 ώρες για να πάνε να εμβολιαστούν.

Δολάρια, το καλύτερο κίνητρο

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν ανακοίνωσε χθες ότι οι υπάλληλοι της Πολιτείας θα λάβουν 100 δολάρια εάν εμβολιαστούν, ένα κίνητρο που θα ισχύει για τους επόμενους 18 μήνες. Όμως, εκείνοι που θα πάρουν τα χρήματα μετά την πρώτη δόση χωρίς να πάνε για τη δεύτερη θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό, προειδοποιεί.

«Αυτού του είδους το κίνητρο είναι ένας άλλος τρόπο να υπογραμμίσουμε τη σημασία του να εμβολιαστεί κανείς», τονίζει, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο για να πείσουν τους εργαζόμενούς τους.

Προτεραιότητα στους νέους με δώρο ομόλογα

Στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου οι εμβολιασμοί είναι ανοικτοί από τους 16 ετών, ο κυβερνήτης Τζιμ Τζάστις προσφέρει 100 δολάρια σε αποταμιευτικά ομόλογα, στους 16-35 ετών, μια ηλικιακή κατηγορία πιο διστακτική στο να εμβολιαστεί.

«Πρέπει οπωσδήποτε οι νέοι μας να εμβολιαστούν», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Ακόμα κι αν δεν ασθενήσετε, μπορείτε να μολύνετε τους άλλους».



Οι Αρχές στο Μέριλαντ δίνουν 100 δολάρια στους δημόσιους λειτουργούς, στους οποίους θα χορηγηθεί η πρώτη δόση.

Στο Ντιτρόιτ, δίνουν προπληρωμένες κάρτες αξίας 50 ευρώ σε πολίτες, για κάθε συμπολίτη τους που θα μεταφέρουν οδικώς σε εμβολιαστικό κέντρο για το πρώτο ραντεβού.

Η προσφορά είναι μάλιστα ξεχωριστή για κάθε μεταφορά. Κοντολογοίς, εάν κάποιος μεταφέρει αρκετούς προς εμβολιασμό συμπολίτες του, μπορεί να βάλει τα έξοδα του μήνα.

Πάντως, οι τοπικές Αρχές ήταν ξεκάθαρες: τα ποσά άνω των 600 δολαρίων θα πρέπει να δηλωθούν στη εφορία.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντεγουάιν… τίναξε την μπάνκα στον αέρα, δίνοντας πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Όχι στην τσέπη, αλλά σε πέντε κληρώσεις, που θα αρχίσουν στις 26 του μήνα, θα επαναλαμβάνονται κάθε Τετάρτη και θα μοιράσουν από ένα εκατομμύριο δολάρια σε κάθε τυχερό.



Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μέχρι την ημέρα της εκάστοτε κλήρωσης, θα είναι κάτοικοι του Οχάιο και άνω των 18 ετών.

Όσο για τα χρήματα; Θα αντληθούν, διευκρίνισε ο Ντεγουάιν, από τα ομοσπονδιακά κονδύλια για την Covid-19.

Και με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη του εμβολιασμού και των Αμερικανών εφήβων, προανήγγειλε κληρώσεις για «τετραετείς υποτροφίες σε όλα τα κολέγια και πανεπιστήμια του Οχάιο».

Το «αφεντικό» δεν τρελάθηκε

Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών (35%) και σχεδόν το 60% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Όμως, οι ρυθμοί έχουν αρχίσει να μειώνονται, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα αισθητά.

Οι ΗΠΑ πλέον βρίσκονται σε αυτή τη φάση των εμβολιασμών, όπου η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση, καθώς οι πιο πρόθυμοι έχουν ήδη σπεύσει να ανοσοποιηθούν και τώρα απομένουν αρκετοί που διστάζουν ή αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ, ένας στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη δόση, έχουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Το 50% λέει ότι φοβάται τις παρενέργειες. Ένα 48% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο.

Ως καθοριστικοί παράγοντες καταγράφονται η ηλικιακή ομάδα, η φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, εάν ο ερωτηθείς έχει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση ή όχι.



Ρόλο παίζουν και οι πολιτικές πεποιθήσεις. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών είναι πιο διστατικοί.

Όχι τυχαία, ανά την αμερικανική επικράτεια, οι πιο αργοί ρυθμοί εμβολιασμού καταγράφονται σε πολιτείες που στις περασμένες προεδρικές εκλογές ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το φαινόμενο, οι αμερικανικές αρχές αλλάζουν πλέον στρατηγική, ανεξαρτήτως πολιτικού «στρατοπέδου», και επιλέγουν αντί για το «μαστίγιο», το «καρότο».

Πολιτική κινήτρων

όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η λίστα των προσφορών είναι πια πλούσια και μακρά.

Στη Δυτική Βιρτζίνια, που στις αρχές του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν πρωτοπόρος, η μείωση του ρυθμού χορηγήσεων δόσεων οδήγησε τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Τζιμ Τζάστις, στην απόφαση να ανακοινώσει τη διάθεση ομολόγων των 100 δολαρίων σε νέους έως 35 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο.

Η επιλογή της ομάδας δεν έγινε τυχαία. Τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα στην πολιτεία προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν και το σχέδιο του Τζάστις «σκόνταψε» τελικά στην γραφειοκρατία, ο ίδιος έσπευσε να ανακοινώσει τις προάλλες ότι εξετάζει εναλλακτικές, όπως απευθείας πληρωμές στους νεαρούς εμβολιασμένους.

Ακόμη και στο Κονέκτικατ, στην πρώτη πολιτεία που το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί πλήρως, οι αρχές προσπαθούν να δελεάσουν τους υπόλοιπους κατοίκους να εμβολιαστούν, προσφέροντας δωρεάν ποτά σε εστιατόρια και μπαρ, από τις 19 έως τις 31 Μαΐου.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, η Δημοκρατική δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ επίσης προσέφερε στις αρχές του μήνα μία δωρεάν μπύρα για κάθε δόση.

Ανάλογες κινήσεις εξετάζονται και στο Ιλινόις και μάλιστα σε βάθος εξαμήνου.



Στο Λος Άντζελες, προσέφεραν έξω από εμβολιαστικά κέντρα σακούλες με προϊόντα.

Στην κομητεία Χάρις στο Τέξας, εγκρίθηκε κονδύλι 250 χιλιάδων δολαρίων για έκδοση δωροκαρτών σε εμβολιασμένους.

Στη Νέα Υόρκη, ο -κλυδωνιζόμενος από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης- Δημοκρατικός κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε θα μοιράζονται δωρεάν εισιτήρια για αγώνες μπέιζμπολ των ομάδων Mets και Yankees σε όσους εμβολιάζονται στα γήπεδα, πριν από το παιχνίδι.

Στο Σικάγο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά τις μηνιαίες δωρεάν συναυλίες, που οργανώνονται στην πόλη.

Στη «μάχη» και εταιρείες

Από τις αρχές Μαρτίου και για όλη τη διάρκεια του έτους, εν τω μεταξύ, μια αλυσίδα ντόνατς ανακοίνωσε ότι θα δίνει δωρεάν από ένα γλύκισμα σε κάθε πελάτη της που θα είναι εμβολιασμένος.

Σινεμά στο Κλίβελαντ προσέφερε μέχρι πρότινος δωρεάν ποπ κορν. Κατάστημα πώλησης κάνναβης στο Μίσιγκαν προσέφερε δωρεάν δείγμα από το προϊόν της.



Ολοένα και περισσότερες εταιρείες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της εστίασης, του λιανεμπορίου κ.α. δίνουν στους εργαζόμενούς τους ημέρες αδείας ή χρηματικά ποσά, ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους.

Πιάνει τόπο;

Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων μη εμβολιασθέντων δήλωσε ότι η καταβολή μετρητών θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για για να κάνουν το εμβόλιο.

Πιο ανοιχτοί στην ιδέα ήταν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών. Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών, αντίθετα, τόνισαν πως θεωρούν πιο δελεαστική την ανάκτηση ελευθερίων, που περιστάλησαν με την Covid-19.

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, συνέστησαν, θα μπορούν να συμμετέχουν εφεξής σε δραστηριότητες χωρίς τη χρήση μάσκας.



Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους Αμερικανούς, πολίτες και αρχές, η πολιτική των κινήτρων-δώρων για την αύξηση των εμβολιασμών φαντάζει στην παρούσα φάση πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενη, συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές, όπως η καθιέρωση «διαβατηρίου εμβολιασμού».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αν και σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα…

Ας μην βαυκαλίζονται λοιπόν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα και γκρινιάζουν για τα 150 Ευρώ που παρέχει ως κίνητρο η Κυβέρνηση στους νέους για να εμβολιαστούν…

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

https://fantomas.gr/ellada-150-eyro-ipa-mia-mpira-ena-ntonat-i-100-dolaria-cash-i-se-omologa-gia-ena-emvolio/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr