Home Greek News Η επιστροφή του Απαρτχάιντ: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι – Πιθανόν την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Η επιστροφή του Απαρτχάιντ: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι – Πιθανόν την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

by _
0 comment 198 views
Η επιστροφή του Απαρτχάιντ: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι – Πιθανόν την Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Η επιστροφή του Απαρτχάιντ: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι – Πιθανόν την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Η επιστροφή του Απαρτχάιντ: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι – Πιθανόν την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση χωρίζει τους πολίτες στα δύο


Επιστρέφει το Απαρτχάιντ… μόνο που αυτή τη φορά θα αφορά εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακοινώσει «προνόμια» για εμβολιασμένους, τα οποία επί της ουσίας χωρίζουν τους πολίτες στα δύο. 

Πιθανότατα αύριο Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τα «προνόμια» από τον Ιούλιο.

Ήταν 27 Μαρτίου του 2021 όταν στο pronews.gr αναφέραμε το πως αναμένεται να μοιάζει η νέα «κανονικότητα», λίγους μήνες αργότερα και οι συζητήσεις έχουν «φουντώσει», με τα σενάρια των «προνομίων» να επιβεβαιώνουν το άρθρο που είχαμε γράψει τότε στο pronews.gr.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε μιλώντας το Σάββατο ότι τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.



Πιο συγκεκριμένα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.



Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Τα πρώτα 5 «προνόμια» των εμβολιασμένων\

Ποια θα είναι όμως τελικά τα «προνόμια» ή διευκολύνσεις που θα έχουν οι πολίτες που εμβολιάζονται; Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας είναι τα εξής:



  1. Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  2. Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  3. Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  4. Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  5. Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Μια… πρόγευση για τα «προνόμια» έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που σήμερα ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/997771_i-epistrofi-toy-aparthaint-ti-den-tha-mporoyn-na-kanoyn-oi-mi

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr