Home ΙΣΤΟΡΙΑ Σαν σήμερα 3 Ιουνίου: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος»! Οι Ναζί σβήνουν απ’ το χάρτη το όμορφο ορεινό χωριό της Κρήτης!…

Σαν σήμερα 3 Ιουνίου: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος»! Οι Ναζί σβήνουν απ’ το χάρτη το όμορφο ορεινό χωριό της Κρήτης!…

by _
0 comment 176 views

Σαν σήμερα 3 Ιουνίου: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος»! Οι Ναζί σβήνουν απ’ το χάρτη το όμορφο ορεινό χωριό της Κρήτης!…

3 Ιουνίου 1941. Οι Γερμανοί ναζί εκτελούν τους κατοίκους και ξεθεμελιώνουν το χωριό Κάνδανος, σε αντίποινα για τους νεκρούς στη Μάχη της Κρήτης!


Στις 3 Ιουνίου του 1941, άνδρες του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες μπήκε στο χωριό Κάνδανος, στη δυτική Κρήτη, για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της περιοχής. Οι Ναζί συγκέντρωσαν τους κατοίκους και τους εκτέλεσαν, ακολουθώντας διαταγές του επικεφαλής τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ.

Την προηγούμενη ημέρα είχαν δείξει τις προθέσεις τους στο Κοντομαρί, δίπλα στο Μάλεμε, εκτελώντας πολλούς κατοίκους. Έκαψαν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την ισοπέδωσαν. Εξόντωσαν σχεδόν όλους τους κατοίκους (περίπου 180), έσφαξαν ό,τι ζώο βρέθηκε στο διάβα τους και θα τιμωρούσαν με την ποινή του θανάτου όποιον επισκεπτόταν το χώρο ή επιχειρούσε την ανοικοδόμησή του. Μάλιστα τοποθετούν και πινακίδες για να υπενθυμίζουν στο διηνεκές το… ανδραγάθημά τους. Μία από αυτές έγραφε: «Εδώ υπήρχε η ΚΑΝΔΑΝΟΣ.

Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών». Μετά την παράδοση των Γερμανών, ο στρατηγός Στούντεντ φυλακίστηκε από τους Βρετανούς. Τον Μάιο του 1947, οδηγήθηκε ενώπιον Στρατοδικείου εγκαλούμενος για κακομεταχείριση και δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου στην Κρήτη. Το αίτημα της Ελλάδας να εκδοθεί ο Στούντεντ στη χώρα μας, απορρίφθηκε. Ο Γερμανός αξιωματικός κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος το 1948 και πέθανε το 1978 σε ηλικία 88 χρονών.

Σήμερα, η Κάνδανος έχει ξαναχτιστεί, από χρόνια έχει ξαναζωντανέψει  και είναι η ιστορική έδρα του ομώνυμου Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Αναπαραγωγή των πινακίδων-επιγραφών της καταστροφής του χωριού, υπάρχουν σε τοπικό Μνημείο του Πολέμου, θυμίζουν το πέρασμα των θηρίων από τον τόπο και το αίμα που άφησαν πίσω τους.                                                                 

O Δήμος Καντάνου – Σελίνου είναι Δήμος της Περιφέρειας Κρήτης, που συστάθηκε και επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2011 με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων “Καποδιστριακών” Δήμων:

    Ανατολικού Σελίνου

    Καντάνου

    Πελεκάνου

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 369,06 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 5.645 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε η παραλιακή Παλαιόχωρα όπου υπάρχει το κάστρο Σέλινο και ιστορική έδρα η ορεινή Κάντανος.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) και συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Κισάμου, βόρεια με τον Δήμο Πλατανιά και ανατολικά με τον Δήμο Σφακίων. Νότια βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και δυτικά από τη Μεσόγειο θάλασσα.



Η οικονομία του Δήμου στηρίζεται στη γεωργία (θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελιές), την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και τον τουρισμό. Καταπληκτικές και πεντακάθαρες είναι οι παραλίες του Δήμου, βραβευμένες αρκετές εξ αυτών με γαλάζια σημαία, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, με το πλούσιο περιβάλλον του, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πλούσια Ιστορία και μοναδικό Πολιτισμό και αποτελεί ιδανικό τόπο για διακοπές, χαλάρωση, αλλά και περιπέτεια, με ευχάριστη – φιλόξενη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ποιοτικές – παραδοσιακές γεύσεις σε εστιατόρια – ταβέρνες.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr