Home Greek News Οι πράκτορες της Μόσχας στο ΝΑΤΟ πέρασαν από την Αθήνα

Οι πράκτορες της Μόσχας στο ΝΑΤΟ πέρασαν από την Αθήνα

by _
0 comment 44 views
Οι πράκτορες της Μόσχας στο ΝΑΤΟ πέρασαν από την Αθήνα
Οι πράκτορες της Μόσχας στο ΝΑΤΟ πέρασαν από την Αθήνα

Οι πράκτορες της Μόσχας στο ΝΑΤΟ πέρασαν από την Αθήνα

Των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα

Κατασκοπικό θρίλερ στο τρίγωνο Μόσχας, Σόφιας και Αθήνας – Οι απόρρητες αναφορές για την κινηματογραφική επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κινητοποιήθηκε μετά τη σύλληψη του διαβόητου «Resident» και του Νο 2 των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει και στην Ελλάδα – Τι κρύβει η δράση των κατασκόπων που διοχέτευε απόρρητα νατοϊκά έγγραφα στους Ρώσους

Oταν το βράδυ της 18ης Μαρτίου οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για μία άκρως σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας στη Βουλγαρία, με πρωταγωνιστές Ρώσους πράκτορες, σήμανε συναγερμός. Οι πληροφορίες και τα απόρρητα δελτία που μιλούσαν για εισβολή της Ρωσίας στα Βαλκάνια επιβεβαιώθηκαν. Ομως, υπήρχε και ένα άλλο στοιχείο που έκανε την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο αρχιπράκτορας των βουλγαρικών υπηρεσιών που συνελήφθη στη Βουλγαρία, ο διαβόητος «Resident», είχε υπηρετήσει για χρόνια στην Αθήνα και είχε αναπτύξει ένα δίκτυο που έπρεπε οπωσδήποτε να ελεγχθεί. Η υπόθεση «ελληνοποιούνταν» ακόμη περισσότερο όταν και ο Νο 2 των διπλών πρακτόρων, ο Λιουμπόμιρ Μεντάροφ, ήταν για πολλά χρόνια στρατιωτικός ακόλουθος της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, οι δύο επικεφαλής του βουλγαρικού δικτύου που διοχέτευε απόρρητα νατοϊκά και ευρωπαϊκά έγγραφα και πληροφορίες στη Μόσχα είχαν κοινό παρονομαστή: τη θητεία τους σε διαφορετικές περιόδους και για πολλά χρόνια στη χώρα μας.

agents--1
Η ΣΥΖΥΓΟΣ – Η γυναίκα του αρχικατασκόπου Ιβάν Ιλιεφ με χειροπέδες

Ενα κατασκοπευτικό θρίλερ στα Βαλκάνια άρχισε να αποκτά ελληνικό χρώμα. Η υπόθεση κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή που έχρηζε άμεσης διερεύνησης, καθώς ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα στη δίνη ενός παγκόσμιου παιχνιδιού κατασκοπείας με ψυχροπολεμικό χαρακτήρα και ακραία πόλωση ήταν ορατός. Οι φήμες του παρελθόντος, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στην πράξη, για εισβολή της Ρωσίας στο Αγιον Ορος και μετατροπή του σε κατασκοπευτικό διευθυντήριο, σε συνδυασμό με το στρατηγικό σημείο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, έκαναν τις μυστικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν άμεσα και με άκρα μυστικότητα. Ο στόχος διπλός: πρώτον, να ελεγχθεί ο διαβόητος «Resident» και ο Μεντάροφ σε ό,τι έχει να κάνει με τις δραστηριότητές τους στην Αθήνα και, δεύτερον, να περάσουν από το μικροσκόπιο τα περίπου 100 άτομα της ρωσικής πρεσβείας και οι κινήσεις τους για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας μας σε διεθνές δίκτυο κατασκοπείας. Η επιχείρηση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών κράτησε αρκετές εβδομάδες και τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στη χώρα μας, να στήσουν ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό της Βουλγαρίας πουλώντας ευαίσθητα μυστικά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στη Ρωσία.

Παράλληλες επιχειρήσεις



Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει μέσα από απόρρητες αναφορές και πληροφορίες την κινηματογραφική επιχείρηση της ΕΥΠ που στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα του σκηνικού. Την ίδια ώρα, οι παράλληλες επιχειρήσεις των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν ότι Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παρέδιδε διαβαθμισμένα έγγραφα της νατοϊκής συμμαχίας στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι Βούλγαροι κατάσκοποι βρίσκονταν ψηλά στις λίστες των δυτικών χωρών καθώς διέθεταν μια απίστευτη ικανότητα να διεισδύουν παντού και να «καθαρίζουν» χρησιμοποιώντας την περίφημη ομπρέλα με το δηλητήριο.

agents--3
ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ – Η σύζυγος του Ιβάν Ιλιεφ έξω από τη ρωσική πρεσβεία. Ηταν ο σύνδεσμός του με διπλωματικό στέλεχος της πρεσβείας στη Σόφια

Ιβάν Ιλιεφ, ο 75χρονος σήμερα αρχικατάσκοπος γνωστός με το προσωνύμιο «The Resident», γεννημένος στη Σόφια και εκπαιδευμένος στη Ρωσία, είχε στρατολογηθεί από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU προκειμένου να εργαστεί για λογαριασμό της. Αυτά έγιναν γνωστά αφού αποκαλύφθηκε ο διπλός του ρόλος μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση των βουλγαρικών αρχών.

Ο «Resident» από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε τεθεί σε παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε με αυτόν και τη γυναίκα του. Η σύζυγός του, η οποία έχει ρωσική και βουλγαρική υπηκοότητα, ήταν ο σύνδεσμός του με διπλωματικό στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια. Μάλιστα είχε καταγραφεί και σε βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε και έδειχνε τη γυναίκα να μπαινοβγαίνει στην πρεσβεία – κινήσεις τις οποίες φυσικά δεν μπορούσε η ίδια να δικαιολογήσει.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο επικεφαλής του δικτύου κατασκόπων υπέρ της Ρωσίας ήταν ο συγκεκριμένος παλιός πράκτορας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας. Ομως το περίεργο είναι ότι ο 75χρονος σήμερα αξιωματούχος έχει μια διαδρομή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χώρα μας.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν για χρόνια τον «Resident», ο οποίος υπηρέτησε για δύο περιόδους στην Αθήνα. Ο πρώτος κύκλος ήταν από το 1978 έως το 1981 ως γ’ γραμματέας στη βουλγαρική πρεσβεία και ο δεύτερος ως α’ γραμματέας από το 1987 έως το 1991. Οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου λένε ότι ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και φυσικά ο ρόλος του ήταν πολύ σοβαρός, καταφέρνοντας μάλιστα να αναπτύξει πολλές σχέσεις στα χρόνια της θητείας του.

Αυτό που ερευνήθηκε από την πρώτη στιγμή από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι αν χρησιμοποίησε το παρελθόν του για να επεκτείνει το δίκτυο που είχε στήσει στη Βουλγαρία και στη χώρα μας.



agents--2
Ο ΙΤΑΛΟΣ – Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Βάλτερ Μπιότ παρέδιδε διαβαθμισμένα έγγραφα του ΝΑΤΟ στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την απόρρητη αναφορά της ΕΥΠ, ο 75χρονος Ιλιεφ είχε ως αποστολή να στήσει ένα παράνομο δίκτυο πρακτόρων αποτελούμενο από άτομα που είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, ο «Resident» ανέθετε αποστολές σε πράκτορές του κατά τις οποίες έπρεπε να διεξάγουν έρευνες και στη συνέχεια να του κοινοποιούν όλες τις συλλεχθείσες πληροφορίες. Ειδικότερα, αφορούσαν στη δραστηριότητα του Κέντρου Συντονισμού του ΝΑΤΟ στη Βάρνα, σε νατοϊκες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές, σε αποφάσεις συναντήσεων διάφορων επιτροπών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια και τις επικοινωνίες. Παράλληλα, έψαχναν να βρουν στοιχεία σχετικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ σε σχέση με Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και άλλες πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, πληροφορίες από την πρεσβεία των ΗΠΑ σχετικές με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, πληροφορίες για επαφές Αμερικανών με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, κοινές εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις που διοργάνωναν νατοϊκές χώρες και, τέλος, δραστηριότητες της CIA και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια.

Εκτός από τον 75χρονο, συνελήφθησαν ακόμη έξι Βούλγαροι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στο υπουργείο Αμυνας και στη στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του Τμήματος Απόρρητων Πληροφοριών στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, ο Λιούμπομιρ Μεντάροφ, ένα πρόσωπο κομβικό, που και αυτό φέρεται να έχει παρελθόν που το συνδέει άμεσα με την Ελλάδα.

Υπηρέτησε στην Αθήνα

Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΥΠ, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος υπηρέτησε στην Αθήνα ως στρατιωτικός ακόλουθος από τις 2 Νοεμβρίου του 2001 έως τις 27 Δεκεμβρίου του 2004.



agents--4
Το ΝΟΥΜΕΡΟ 2 – Ο Λιούμπομιρ Μεντάροφ υπηρέτησε στην Αθήνα ως στρατιωτικός ακόλουθος από τις 2 Νοεμβρίου του 2001 έως τις 27 Δεκεμβρίου του 2004

Οπως αναφέρεται στα απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα της ΕΥΠ, οι βουλγαρικές αρχές απέλασαν πολλά μέλη της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια για δραστηριότητα ασύμβατη με τη Συνθήκη της Βιέννης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ωστόσο δεν κατάφεραν να μπουν στη χώρα μας, ενώ ούτε στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί παρουσία τους στην Ελλάδα. Οπως καταλήγουν οι αναφορές της ΕΥΠ για το τελικό αποτέλεσμα της μυστικής επιχείρησης που κράτησε αρκετές εβδομάδες: «Αναφορικά με τους εμπλεκόμενους στο δίκτυο Βούλγαρους αξιωματούχους, παρότι δεν υπήρχαν πληροφορίες ή στοιχεία που να καταδείκνυαν παράνομη ή ύποπτη δράση τους κατά την περίοδο που υπηρέτησαν στη χώρα μας, επισημαίνεται ότι και οι δύο θητείες του Resident στην Ελλάδα ήταν πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Εκτιμάται ότι η πρώτη θητεία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως η δοκιμαστική περίοδος μετά την εκπαίδευση και στρατολόγησή του στη Μόσχα και η δεύτερη ως περίοδος εδραίωσης της σχέσης του με την GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών). Αναφορικά με τον Μεντάροφ, εκτιμάται ότι στρατολογήθηκε από τον “Resident” στο πλαίσιο της συνεργασίας που διατηρούσαν για στρατιωτικά θέματα».

Η έρευνα φυσικά τόσο από τις ελληνικές όσο και τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζονται καθώς κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, κάρτες SIM, ενώ ψάχνουν να βρουν τη ζημιά που προκάλεσε στο ΝΑΤΟ το δίκτυο του «Resident».



Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι από τις παρακολουθήσεις δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των στρατολογημένων διπλών πρακτόρων, όμως το χρήμα που διέθεταν οι Ρώσοι προκειμένου να διεισδύσουν στα Βαλκάνια ήταν πολύ. Χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τις αναφορές, λάμβαναν κάθε μήνα από 2.000 έως 3.000 λεβ (από 1.220 έως 1.830 δολάρια), ποσά ιδιαίτερα μεγάλα για τα δεδομένα της Βουλγαρίας.Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, λένε οι πληροφορίες, έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα παιχνίδια που παίζουν περίπου 100 άτομα που απασχολούνται σε ειδικούς ρόλους στη ρωσική πρεσβεία. Η μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ κατέληξε στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας ανάλογο δίκτυο κατασκόπων που να δουλεύει στα βουλγαρικά πρότυπα εξυπηρετώντας συμφέροντα των Ρώσων.

Πηγή >> https://www.protothema.gr/greece/article/1118042/oi-praktores-tis-moshas-sto-nato-perasan-apo-tin-athina/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr