Home Greek News Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων – Πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο

Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων – Πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο

by _
0 comment 35 views
Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων – Πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο
Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων – Πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο

Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων – Πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο

Χρήστος Μπόκας

Η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών – Το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους…

Με αρνητικά προγνωστικά ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί την προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο Βορίδη που προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος – όπως ισχύει με το νόμο του 2019 – στηρίζεται από 190 βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης.

Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών προκειμένου όπως υποστηρίζει να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο μοντέλο που θέλει να διεξάγονται δύο ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες ελλήνων εξωτερικού και εσωτερικού.

Οι θέσεις του ΜεΡΑ25 είναι εγγύτερες της κυβερνητικές πρότασης ωστόσο, οι 9 βουλευτές του Γιανη Βαρουφάκη δεν αρκούν για να ξεπεραστεί ο Συνταγματικός πήχης.

Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σύνολο των ομογενειακών φορέων κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε «Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος υπό δύο 2 προϋποθέσεις:

– Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός

– Η ψήφος των απόδημων ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα

Είχα απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί καθώς όλα τα άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν εφόσον βέβαια είχαν συμφωνηθεί αυτές οι δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνουν ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών απόδημων οι οποίοι όμως θα εκλέγονται όχι με κομματικά ψηφοδέλτια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των απόδημων στην διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Υποθέτω ότι στην έκκλησή μου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά. Η αρνητική αυτή απάντηση να προσμετράται η ψήφος απόδημων όπως των υπολοίπων ελλήνων σημαίνει ότι συνεχίζουμε και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων. Το σημερινό εγχείρημα του υπουργού δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά». Παράλληλα επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις Τζάκρη σε ομογενειακή εφημερίδα περι ανάγκης κατάργησης των περιορισμών ενώ επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής διπλών εκλογών σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι κανένα από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε προς το υπουργείο «προφανώς θεωρώ αιτιολογημένη την άρνηση σας όταν δεν ικανοποιείται το αίτημα προσμέτρησης. Όμως εσείς κάνατε μια πρόταση ότι θα μπορούσατε να συζητήσετε κλπ για πραγματική εκλογή απόδημων σε επίπεδο περιφερειών. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος θα μπορούσατε από την στιγμή που έχετε την πρόθεση να κάνετε ευρύτερες αλλαγές και εκτός από την κατάργηση των περιορισμών να βάλετε επιστολική ψήφο και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού. Δεν το κάνατε εσείς, θα το κάνουμε εμείς με πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε».

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr