Home Greek News Η Βουλγαρία θα επιμείνει στο βέτο για ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Η Βουλγαρία θα επιμείνει στο βέτο για ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

by _
0 comment 181 views
Η Βουλγαρία θα επιμείνει στο βέτο για ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Η Βουλγαρία θα επιμείνει στο βέτο για ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ, προβαίνει σε δηλώσεις στη Σόφια. EPA/VASSIL DONEV

Η Βουλγαρία θα επιμείνει στο βέτο για ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ, λέει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός…


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε σήμερα πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η υποστήριξη του κράτους δικαίου στην πιο φτωχή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ διόρισε τον Στέφαν Γιάνεφ, πρώην υπουργό Άμυνας, επικεφαλής της κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές της 11ης Ιουλίου, αφού οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο οδήγησαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που δεν κατάφερε να εκλέξει κυβέρνηση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ, κατάφερε να διασώσει την οικονομία και να βάλει τη χώρα στον δρόμο για την ένταξη στην ευρωζώνη όμως η αποτυχία της να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους.

“Μια τίμια και υπεύθυνη δουλειά από την κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς”, είπε ο Γιάνεφ, ο οποίος ήταν σύμβουλος για θέματα άμυνας και ασφαλείας του Ράντεφ πριν από τον διορισμό του, στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

  • “Θα επιμείνω [ώστε] η κυβέρνηση να εργαστεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία προς τους πολίτες… θα δώσω τη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη του κράτους δικαίου.”

Ο 61χρονος Γιάνεφ, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας σε μια προηγούμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε διοριστεί το 2017 και κατείχε διάφορες θέσεις στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, είπε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Θα είναι “απολύτως ασυμβίβαστη” σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογικών παραβιάσεων, είπε.

Η Βουλγαρία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες για την αποτυχία της να αναδιαμορφώσει το δικαστικό της σύστημα ή να οδηγήσει στη φυλακή υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά.

Ο Ράντεφ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις οποίες ο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία με μικρά διαλείμματα από το 2009, επικρίθηκε για την αποδυνάμωση κρατικών θεσμών προς όφελος ντόπιων ολιγαρχών και επιχειρήσεων που πρόσκεινται στο κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB.

Εξάλλου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο άρσης του βέτο της χώρας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Βουλγαρία μπλόκαρε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα. Η Σόφια κατηγόρησε επίσης τα Σκόπια για ρητορική μίσους και αποτυχία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας του 2017.

“Η θέση πλαίσιο της Βουλγαρίας (για το θέμα) έγινε αποδεκτή με συναίνεση από όλα τα κόμματα στη βουλγαρική Βουλή. Ως προσωρινή κυβέρνηση, δεν έχουμε εξουσιοδότηση να το αλλάξουμε αυτό”, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σβέτλαν Στόεφ, στους δημοσιογράφους.



Ο Στόεφ, 60 ετών, διπλωμάτης καριέρας, είπε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία.

“Από εδώ, όλα είναι στα χέρια των αξιωματούχων στη Βόρεια Μακεδονία. Γνωρίζουν πολύ καλά τη βουλγαρική θέση και δεν θα πρέπει να κάνουν εικασίες ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ενόσω θα εργάζεται αυτή η προσωρινή κυβέρνηση”, είπε.



Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες και θέλει επίσης να βάλουν τέλος στην αντιβουλγαρική ρητορική. Η Βόρεια Μακεδονία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, λέει πως η ταυτότητα και η γλώσσα της δεν είναι ανοικτές προς συζήτηση.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σόφια, Βουλγαρία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr