Home ΚΟΣΜΟΣ Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ – Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί

Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ – Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί

by _
0 comment 116 views
Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ – Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί
Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ – Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί

Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ – Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί

Μίνα Αγγελίνη

Το πλέον εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας ανιχνεύει την πορεία μιας ρουκέτας, την «κλειδώνει» στο ραντάρ και στη συνέχεια εκτοξεύει πύραυλο που θα την καταστρέψει – Μόνο σε μια νύχτα αναχαίτισε 850 ρουκέτες της Χαμάς…

O «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) είναι η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ από επιθέσεις που μπορεί να δέχεται με ρουκέτες και βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011.

Το πλέον εξελιγμένο και «έξυπνο» σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή), εκτοξεύει πύραυλο να την αναχαιτίσει.

Κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome είναι η δημόσια επιχείρηση «Rafael Defense Systems» με έδρα τη Χάιφα. Γενικότερα, το «Iron Dome» αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου εκατό άτομα -χειριστές, τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας-  επανδρώνουν κάθε πυροβολαρχία. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.



Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN.

Ένα σύστημα «Iron Dome» αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα που κατασκευάζει η «Rafael».

Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο σύστημα ελέγχου πυρός μέσω του οποίου προσδιορίζεται το πιθανό σημείο πρόσκρουσης.

Τις τελευταίες ώρες, το Τελ Αβίβ έγινε στόχος «βροχής» ρουκετών, που εκτόξευσε από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς. Χθες, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα έπληττε «σοβαρά» το Ισραήλ, με αφορμή τον βομβαρδισμό, νωρίτερα, ενός πολυώροφου κτιρίου, στη Γάζα, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και τα γραφεία στελεχών της. Το κτίριο αυτό κατέρρευσε.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο Ισραήλ από τη Δευτέρα έως και σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν πέτυχαν τον στόχο τους καθώς ανέλαβε δράση ο «Σιδηρούς Θόλος» («Iron Dome»)



Περίπου 850 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το «Iron Dome» ενώ περίπου 200 ρουκέτες έπεσαν στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Το «Kippat Barzel» («Iron Dome»), όπως ονομάζεται το σύστημα στα Εβραϊκά, χρησιμοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια και προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από εισερχόμενες ρουκέτες. O «Σιδηρούς Θόλος» δημιουργήθηκε το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.

Τότε η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις τέσσερις χιλιάδες) με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη «Rafael Advanced Defense Systems» η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.



Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr