Home Greek News Η δικαιολογημένη “έκρηξη” του Δένδια: Πίσω απ’όλες τις κρίσεις η Τουρκία, ακόμα και στην Ουκρανία…

Η δικαιολογημένη “έκρηξη” του Δένδια: Πίσω απ’όλες τις κρίσεις η Τουρκία, ακόμα και στην Ουκρανία…

by _
0 comment 250 views
Η δικαιολογημένη “έκρηξη” του Δένδια: Πίσω απ’όλες τις κρίσεις η Τουρκία, ακόμα και στην Ουκρανία…
Η δικαιολογημένη “έκρηξη” του Δένδια: Πίσω απ’όλες τις κρίσεις η Τουρκία, ακόμα και στην Ουκρανία…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην ’γκυρα, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Η δικαιολογημένη “έκρηξη” του Δένδια: Πίσω απ’όλες τις κρίσεις η Τουρκία, ακόμα και στην Ουκρανία…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ζούμε κοσμοϊστορικά γεγονότα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και μας αφορούν. Το πλέον σημαντικό είναι ότι παντού ανακαλύπτουμε -και ανακαλύπτουν και οι ξένοι επιτήδειοι ουδέτεροι- την Τουρκία.

Το να αναγκαστεί ο ήρεμος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να τα πει έξω από τα δόντια μέσα στην Άγκυρα, σημαίνει ότι άκουσε φρικτές κουβέντες από τον Ταγίπ Ερντογάν. Και αν είναι ορθές οι πληροφορίες, συνεννοήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς βγήκε από τα ρούχα του ακούγοντας τις πληροφορίες που του μετέφερε ο κ. Δένδιας, και έδωσε εντολή να δώσει στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την πρέπουσα απάντηση.

Η ελίτ των Αθηνών μπορεί να στραβομουτσούνιασε αλλά έχουμε καλό ξύδι στην Ελλάδα. Διότι δεν μπορεί να ακούει ο υπουργός Εξωτερικών τις ανοησίες του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου και να μην αντιδρά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ομιλεί ανοικτά και δημόσια για την προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της απώλειας ούτε μιας βραχονησίδας… Ο κ. Δένδιας πολύ ορθά έπραξε και απάντησε. Αν δεν το είχε κάνει θα ζητούσε όλη η Ελλάδα την παραίτησή του. Αυτή είναι η αλήθεια.

  • Την ίδια στιγμή που ο κ. Δένδιας αναγκαζόταν να απαντήσει, όπως έπρεπε, στην τουρκική ηγεσία για την άνευ προηγουμένου επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Εσκενάζι, έφτανε στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Είχε ζητήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησε σοβαρά θέματα ασφάλειας. Στο μενού του δείπνου που παρέθεσε στον Ισραηλινό ομόλογό του, ήταν η Τουρκία. Τι άλλο θα συζητούσαν, όταν η κατοχική δύναμη έχει αναδειχθεί στον ταραξία της περιοχής και απειλεί και το ίδιο το Ισραήλ μέσα στο έδαφος του, με ισλαμικές οργανώσεις που παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικές, στην ίδια στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Εσκενάζι θα λάβει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στοιχηματίζω ότι «θα αστράψουν και θα βροντήξουν» οι Τούρκοι το πρωί. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Ο συνασπισμός είναι καθαρά αντιτουρκικός και γι’ αυτό ευθύνεται η Τουρκία.

Επόμενος σταθμός του κ. Δένδια, μετά την Κύπρο, είναι το Κάιρο της Αιγύπτου. Ο Έλληνας υπουργός δικαιούται να ακούσει καθαρές κουβέντες από τους Αιγύπτιους, οι οποίοι παίζουν το δικό τους παιγνίδι, αν και η σίγουρη πρόβλεψη είναι ότι δεν θα «πουλήσουν» την Ελλάδα και την Κύπρο. Πόσο μάλλον το Ισραήλ, με το οποίο η Αίγυπτος συνεργάζεται στρατηγικά.



Ο στρατηγός αλ Σίσι έχει πράξει τους Τούρκους. Τους γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Τι δεν έχει υποστεί από τη ψυχασθένεια του Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει παντού εχθρούς. Μόνο η …Εμινέ, η σύζυγός του, την γλιτώνει προς το παρόν. Γιατί να επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία ο πρόεδρος της Αιγύπτου όταν ο Ερντογάν στην ουσία τον έχει προκηρύξει για την ανατροπή της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων; Ο αλ Σίσι έθεσε όρους, που αν γίνει δεκτοί από την Τουρκία, σημαίνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος κερδίζει κατά κράτος το Ερντογάν. Αλλά, είναι δυνατόν να δεχθεί να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας; Δύσκολο, αν όχι αδύνατο…

  • Κοντά σ’ όλα αυτά είχαμε και την καθολική επίθεση των Αμερικανών εναντίον της Ρωσίας, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η ακραία επιθετικότητα της Ρωσίας προβληματίζει τους Αμερικανούς. Και τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα…

Τι ήθελε ο πρόεδρος της Τουρκίας στο «παζάρι» της Ουκρανίας; Και ποια σχέση έχει με τον άκρατο θυμό του Βλαντιμίρ Πούτιν; Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τούτη η κρίση ξεκίνησε όταν ο Ερντογάν άρχισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας.

Πάντως, ήταν αναμενόμενες οι εξελίξεις και ήδη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρξε διαρροή ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανακοίνωνε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Από την προεδρία του Τραμπ ακόμα, είχε δοθεί εντολή για έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά και για την κλοπή από Ρώσους χάκερς σημαντικών απόρρητων πληροφοριών από αμερικανικά υπουργεία και οργανισμούς.

Εικάζω, όμως, ότι οι κυρώσεις έχουν σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία απειλείται με πόλεμο από τη Ρωσία. Η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές της Αμερικής ήταν η αφορμή.



Ο κ. Μπάιντεν έχει δεσμευθεί για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, και ήθελε να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και υπόσχεται. Στην υπόθεση της Ουκρανίας οι Αμερικανοι δεν χωρατεύουν, αλλά ούτε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πραγματικά αποφασισμένος να υπερασπιστεί αυτά που ο ίδιος θεωρεί δικαιώματα της Ρωσίας. Οπότε, η μόνη λύση για να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα είναι η συνάντηση κορυφής μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί αυτή τη συνάντηση για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να καταλήξουν στα όρια συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Όπως είπαμε είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα και θα δούμε πολλές πράξεις αυτού του δράματος.

Την Πέμπτη το πρωί έγινε μία ενημέρωση από ανώτερο αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της συνάντησης κορυφής με τον κ. Πούτιν.

  • Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει αυτή η συνάντηση και τόνισε ειδικά ότι στόχος της πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον. Όμως οι νέες σκληρές κυρώσεις δυσκολεύουν την κατάσταση σε σημείο που θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα αρνηθεί προς το παρόν να γίνει η συνάντηση.

Αν και η διεθνής διπλωματία διδάσκει ότι μέσα από μία κρίση μπορεί να γεννηθούν και ελπίδες.



Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τους δύο ηγέτες για να συναντηθούν και να συζητήσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις».

Θα ήταν αναγκαίο, είπε, «να βρεθεί ένας σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος να προχωρήσουμε παραπέρα και να σταματήσουμε τον οποιονδήποτε κύκλο κλιμάκωσης».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε πληροφόρηση από τη Μόσχα ότι η η Ρωσία ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις. Και πρόσθεσε ότι η Αμερική διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις. Είναι πολεμικό το κλίμα. Και απαιτείται άμεσα η μείωση των εντάσεων.

Και οι πλέον δύσπιστοι γνωρίζουν ότι όπου αναμειγνύεται η Τουρκία δημιουργούνται προβλήματα και ξεκινούν πόλεμοι. Επιτέλους το βλέπουν και στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα. Ερώτηση: Είμαστε κοντά σε ρήξη της Άγκυρας και με την Αμερική, και με τη Ρωσία; Προσωπική μου γνώμη είναι ότι όλα είναι πιθανά πια…



  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr