Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau» («γραφείο φερεγγυότητας»)! Τέλος τα ψέματα

Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau» («γραφείο φερεγγυότητας»)! Τέλος τα ψέματα

by _
0 comment 564 views
Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau»! Τέλος τα ψέματα
Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau»! Τέλος τα ψέματα

Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau»! Τέλος τα ψέματα


Το «Πιστωτικό γραφείο» ή αλλιώς credit bureau προωθεί η κυβέρνηση.

Θα αναλάβει να ενημερώνει τον κάθε πολίτη για πάσης φύσεως καθυστερήσεις στην… εξόφληση των υποχρεώσεών του! Η κάθε καινοτομία σίγουρα διευκολύνει. Υπάρχει όμως τίμημα;

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα μπουν σε «ψηφιακές αποθήκες» και το κράτος ή αργότερα μια παγκόσμια κυβέρνηση, την οποία εξόφθαλμα ζητούν πλέον φορείς της πολιτικής, της οικονομίας ακόμα και της θρησκείας, θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι χρωστάς και τι όχι, καθώς τα πάντα ενδέχεται να είναι συνδεδεμένα με μία ψηφιακή ταυτότητα.

Το ψηφιακό γραφείο θα αναλάβει να ενημερώνει τον κάθε πολίτη για πάσης φύσεως καθυστερήσεις στην… εξόφληση των υποχρεώσεών του! Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση και ήδη έχει περιληφθεί στις σελίδες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Στις ψηφιακές «αποθήκες» του credit bureau θα «κρύβεται» ένα αχανές σύστημα πληροφοριών στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένος κάθε «ανοιχτός λογαριασμός» με τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δημόσιο, οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη: Μέσω του συγκεκριμένου «πιστωτικού γραφείου» θα μπορεί ο κρατικός λειτουργός να ερευνά το ιστορικό που έχει ο πολίτης σε απλήρωτες υποχρεώσεις και να ενημερώνει είτε τον ίδιο, είτε τις υπηρεσίες που ενδιαφέρονται σχετικά, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το «πιστωτικό γραφείο» αναλαμβάνει να «τσεκάρει» -κυρίως- το ιστορικό της λήψης δανείων του πελάτη, ώστε να αξιολογείται, μεταξύ άλλων, η πιστοληπτική του ικανότητα. Στην χώρα μας το credit bureau θα κάνει πολλά περισσότερα: Στο σύστημα θα καταγράφεται εάν κάθε πολίτης έχει οποιαδήποτε καθυστέρηση σε πάσης φύσεως πληρωμές οφειλών, από τις τράπεζες και την εφορία, ως τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

Τα χρήματα για αυτό το εγχείρημα θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το συγκεκριμένο έργο μπήκε στη σχετική λίστα με αιτιολογία την προσπάθεια ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Στην περιγραφή του έργου, το Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρεται:

«Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους. Εφαρμογή της στρατηγικής για την αφερεγγυότητα, που αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και την παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους. Δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών (επιχειρήσεις και ιδιώτες), βάσει δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών. Στόχος η αντιμετώπιση των δυσκολιών επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ό,τι αφορά τη λήψη δανείων και άλλων μορφών χρηματοδότησης, μετά από τις πολυετείς πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, μέσω της ευκολότερης πρόσβασης στην πιστωτική πληροφορία».



Με το credit bureau θα επηρεάζεται η αξιολόγηση από κάθε είδους καθυστερήσεις ή αθετήσεις σε πληρωμές. Ίσως αργότερα η αθέτιση πληρωμών να μην επηρεάζει μόνο την πιστοληπτική ικανότητα αλλά την ίδια την συμμετοχή στην κοινωνία, καθώς ο πολίτης που θα χρωστά, για αναρίθμητους λόγους, θα αντιμετωπίζεται άκαμπτα, ειδικά αν γίνει ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην δημόσια διοίκηση.

 Στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση τα απλήρωτα/καθυστερούμενα χρέη όλων των κατηγοριών:

  • Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
  • ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
  • Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.
  • Τράπεζες για κάθε μορφής δάνεια
  • ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.
  • «Δίκοπο μαχαίρι» η ενεργοποίηση του νέου Υπερ- Τειρεσία



Πάντα υπάρχει και κάτι θετικό σε ό,τι καινούριο παρουσιάζεται! Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Όπως σχολιάζεται:

Οι «μπαταχτσήδες» με άλλα λόγια οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», εκ των πραγμάτων θα περιορίσουν την δράση τους, ενώ παράλληλα «καθαρά» νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν να πάρουν δάνεια.

Όμως για τους υποψήφιους δανειολήπτες αυτή η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων, δεν παύει να είναι δίκοπο μαχαίρι.



Έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση –εκείνη των Μνημονίων- στην οποία ήρθε και «κόλλησε» η κρίση της πανδημίας, τόσο οι μισθωτοί και οι οικογένειές τους, όσο και οι επαγγελματίες έχουν εξουθενωθεί οικονομικά: Η έναρξη της πλήρους καταγραφής της οικονομικής συμπεριφοράς τους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες πρόσβασης σε δανεισμό, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα επηρεάζει την πιστοληπτική τους βαθμολογία.

Με πληροφορίες από enikonomia.gr

https://www.el.gr/nea-taxh/spy-news/eiste-etoimoi-stin-ellada-to-credit-bureau-tel/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr