Home ΙΣΤΟΡΙΑ 8 Απριλίου 1798 γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου…»

8 Απριλίου 1798 γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου…»

by _
0 comment 152 views

John Kapsimalis

8 Απριλίου 1798 γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ.

Από τη μελέτη του ΛΙΑΝΤΙΝΗ «ΧΑΣΜΑ ΣΕΙΣΜΟΥ. Ο φιλοσοφικός Σολωμός», προκηρυχθέν βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 1978, σ. 157.

«Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου.

Αυτή την εντολή πρώτος την εκτέλεσε ο ίδιος. Κι έγινε ένα με τα χώματα και τα χρώματα, με τους κελαηδισμούς και τους νόμους, με τη μυρωδιά και την ευκρασία του τόπου, στον οποίο έζησε. Το θάνατό του πρέπει να τον εννοήσουμε όμοιο με το πέσιμο του δέντρου και το μαύρισμα της πέτρας.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς, αν αυτός ο άνθρωπος έζησε ή έγραψε. Η γλώσσα του…είναι μια μορφή μουσικής, που συσχετίζει τον άνθρωπο και τον κόσμο σ΄ ένα επίπεδο συνύπαρξης και φιλίας, και λιγώτερο μια λογική άρθρωση, που  έχοντας περάσει το σχηματικό πεδίο της αφαίρεσης αποβλέπει στη νοητική επικοινωνία των ανθρώπων…Η γραφίδα του ήταν σκερπάνι, σ’ ένα τρόπο όμως διαφορετικό από κείνον του Μακρυγιάννη.

Ασύγκριτα πιο ευαίσθητο και πιο βασανισμένο. Σε όλη τη ζωή του δεν έστερξε να δώκει στους τυπογράφους, παρά τρία – τέσσερα ποήματα».

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr