Home Greek News Η Ελισάβετ ήρθε τελικά στην Αθήνα πριν γίνει βασίλισσα (βίντεο)

Η Ελισάβετ ήρθε τελικά στην Αθήνα πριν γίνει βασίλισσα (βίντεο)

by _
0 comment 269 views
Η Ελισάβετ ήρθε τελικά στην Αθήνα πριν γίνει βασίλισσα (βίντεο)
Η Ελισάβετ ήρθε τελικά στην Αθήνα πριν γίνει βασίλισσα (βίντεο)

Η Ελισάβετ ήρθε τελικά στην Αθήνα πριν γίνει βασίλισσα (βίντεο)

Δημήτρης Παγαδάκης
30/03/2021, 15:19


Πριν ακόμη γίνει βασίλισσα, σε ηλικία μόλις 24 χρονών, νιόπαντρη και ήδη δύο φορές μητέρα – Η παραμονή  στο Τατόι,  οι βόλτες στην Ακρόπολη και στη Νίκαια

Η αλήθεια είναι πως ως βασίλισσα η Ελισάβετ Β’ δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της στην Ελλάδα. Τι κι αν έχει επισκεφθεί 200 χώρες σε όλο τον κόσμο; Προς τα εδώ, πάντως δεν ταξίδεψε επίσημα ποτέ της. Ωστόσο, για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι ως πριγκίπισσα και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου κατέφθασε στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου του 1950.

Ήταν μόλις 24 χρονών, νιόπαντρη από τριετίας και ήδη δυο φορές μητέρα. Δεν σκοτωνόταν κιόλας στη δουλειά η νεαρή πριγκίπισσα στο Μπάκιγχαμ, όποτε αποδέχθηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης

για μια ιδιωτική επίσκεψη στην αθάνατη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Περιμάζεψε από τη βρετανική, τότε, κτήση της Μάλτας τον σύζυγό της Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος υπηρετούσε εκεί ως αξιωματικός του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού, μαζί σάλπαραν με πολεμικό σκάφος από τη Βαλέτα και αριβάρισαν στο Φάληρο. Στη προκυμαία του το εγχώριο βασιλικό ζεύγος υποδέχτηκε με τιμές το πριγκιπικό ζευγάρι της Αγγλίας. Μια ηλιόλουστη Τετάρτη, λοιπόν, της 6ης Δεκεμβρίου του 1950, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, εκατοντάδες πολίτες, προφανώς ελεγμένοι για τα φιλομοναρχικά φρονήματα τους, είχαν στηθεί από νωρίς για να αντικρύσουν από κοντά και να επευφημήσουν την γαλαζοαίματη διάδοχο της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών.

Δείτε το βίντεο του BBC για την επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα  το 1950

Στην Ελλάδα είχε μόλις λήξει ο εμφύλιος, και οι ηττημένοι κομμουνιστές είχαν πάρει αναγκαστικά το δρόμο της εξορίας, των εκτοπισμών και των διώξεων, όποτε η τάξη δεν διασαλεύτηκε από αποδοκιμασίες κατά την άφιξή της. Σε ήρεμο περιβάλλον με πινελιές συγκρατημένου ενθουσιασμού η πριγκίπισσα και ο σύζυγος της επιβιβάστηκαν σε ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα διέμεναν στην Αθήνα επί μία εβδομάδα, με ένα τσούρμο Άγγλων δημοσιογράφων και ένα μεγαλύτερο μπουλούκι ανδρών της Σκότλαντ Γιαρντ, ολημερίς στο κατόπι τους.

010_ARP17A38_253
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σε ανοιξιάτικο περίπατο

Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε συνοδεία έφιππων αξιωματικών. Στο δρόμο οι ευγενικοί Αθηναίοι του καλωσόρισαν, ενώ ο Φίλιππος ανέλαβε χρέη μεταφραστή προς τη σύζυγο του. Δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, γιός του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας ο οποίος αφότου κρίθηκε ότι ως στρατηγός διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού τα έκανε μπάχαλο στη Μικρασιατική εκστρατεία, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Με παρέμβαση, όμως, λυτών και δεμένων γαλαζοαίματων και κυρίως εξαιτίας της επιρροής στη χώρα του Αγγλικού βασιλικού Οίκου των Γουίντσορ, τελικά, απλώς εξορίστηκε από τη χώρα. Τον ακολούθησε η οικογένεια του, ενώ ο μικρότερος γιος του Φίλιππος, βρέφος τότε, μεταφέρθηκε στο καράβι που την φυγάδευε μέσα σε μια αυτοσχέδια κούνια από χαρτόνι.

Ωστόσο οι συγγενικοί δεσμοί του Φίλιππου-που δεν του κακόπεσε η απόδραση από τη πατρώα γη- με τους συγγενείς του γαλαζοαίματους εκπροσώπους της βασιλευόμενης δημοκρατίας της Ελλάδας έμειναν άρρηκτοι. Εξάλλου ήταν πρώτος ξάδελφος του τότε βασιλιά των Ελλήνων Παύλου. Και φυσικά μέλος της δυναστείας Σλέσβιχ – Χολστάιν – Σόντερμπουργκ – Γλίξμπουργκ.

otan-o-prigkipas-filippos-pozare-ntymenos-tsolias
Ο πρίγκιπας Φίλιππος ντυμένος τσολιάς πριν ακόμα η οικογένειά του εγκαταλείψει την Ελλάδα.



Στη συνέχεια το πριγκηπικό ζεύγος, με ή χωρίς διερμηνείς, και δίχως επίσημο πρόγραμμα, επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Ανέβηκε πρόθυμο στην Ακρόπολη και συγκινημένο επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους. Εκεί τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος τους χάρισε με πρωτοφανή γαλαντομία, λες και προέρχονταν από το τσιφλίκι του δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου, πριν οικοδομηθεί ο ναός.

Με παρόμοια απλόχερη γενναιοδωρία και ο τότε υπηρεσιακός δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Ραγκούσης δώρισε στο πριγκιπικό ζεύγος μια σπάνια βυζαντινή εικόνα του Αγίου Φιλίππου, σε τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο παρουσία του ενάρετου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Σπυρίδωνα και πολλών πρέσβεων. Και αφού βαρέθηκαν τιμές, ξεναγήσεις και δώρα θεωρείται, όχι όμως εξακριβωμένα, ότι η Ελισάβετ και ο Φίλιππος φιλοξενήθηκαν σε κρουαζιέρα πιάνω στην «Κρεολή», την περίφημη τρικάταρτη θαλαμηγό από έβενο μήκους 55 μέτρων, ιδιοκτησίας Σταύρου Νιάρχου. Μόλις πέρασε η εβδομάδα των χαρισμένων διακοπών στη Ελλάδα το τιμώμενο ζεύγος επέστρεφε στα ανάκτορα του Λονδίνου και έκτατε η Ελισάβετ έριξε μαύρη πέτρα πίσω της. Τρία χρόνια αργότερα, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ, θα στεφόταν βασίλισσα Ηνωμένου Βασιλείου, στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

220574_530096_1000_1000_inner
Ο πρίγκιπας Ανδρέας με την γυναίκα του Αλίκη, πριγκίπισσα του Μπάττενμπεργκ, εγγονή της Βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Στην αγκαλιά της κρατά τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Το ότι απέφευγε να ξαναέλθει στην Ελλάδα την δεκαετία του 50, σίγουρα οφείλεται στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα. Ούσα βασίλισσα την εποχή που οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο αποφάσισαν τον απαγχονισμός των αγωνιστών Καραολή και του Δημητρίου, έλαβε πολλά διαβήματα ώστε να τους απονείμει χάρη και να εκτίσουν ποινή φυλάκισης αντί να εκτελεστούν. Με πρόσχημα ή, τέλος πάντων, από υποχρέωση που δεν επιτρέπει στη βασίλισσα να εμπλέκεται στην πολιτική, η χάρη δεν απονεμήθηκε ποτέ.



Λογικά μια επίσκεψη της εκείνη τη περίοδο στην Ελλάδα κρινόταν αδιανόητη, επειδή θα σήμανε γενικό ξεσηκωμό στη χώρα. Την δεκαετία του 60 πάλι αρνητικό ρόλο έπαιξε η άφρων συμπεριφορά απέναντι στη Δημοκρατία και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της από τον τέως βασιλιά, Κωνσταντίνο. Κατόπιν ήρθε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και τέλος το άδοξο και ατιμωτικό φινάλε της βασιλείας στην Ελλάδα που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα κατά τη μεταπολίτευση. Αναπόδραστα μάλλον πικαρίσθηκε.

Screen-shot-2011-12-17-at-1_48_34-μ_μ_

Οπωσδήποτε, πάντως, δεν ισχύει ότι κρατάει γινάτι στους Έλληνες επειδή ο βασιλικός σύζυγος ζορίστηκε εξ απαλών ονύχων από τη περιπέτεια του πατέρα του στην χώρα. Κατ’ αρχήν το συγκριμένο ιστορπικό παρελθόν δεν στρίμωξε τον ίδιο το Φίλιππο, ο οποίος το 1964, μαζί με τα μεγάλα πλέον παιδιά του τον πρίγκιπα Κάρολο και τη πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Χώρια που προσκύνησαν οικογενειακά και δημοσίως σε κοινή θεά τουριστών και φλας στην Ακρόπολη. Λέγεται ακόμη ότι ο Φίλιππος που κλείνει αισίως τα 100 του χρόνια τον Ιούνιο, ήρθε μυστικά σε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα μετά την επιβολή της χούντας τον Μάιο του 1967 για να μεταφέρει την ηλικιωμένη μητέρα του Αλίκη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.



Εκεί όπου, έως ότου απεβίωσε το 1969, φρόντιζε τα εγγόνια της, τα μικρότερα παιδιά δηλαδή της Ελισάβετ Β’. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, είτε επειδή σε κάποια φάση «στράβωσε» με τους Έλληνες είτε επειδή με τα χρόνια ξέχασε ότι υπάρχει και μια χώρα ονόματι Ελλάδα, προτίμησε σιωπηρά επί 71 συναπτά χρόνια χρόνια το «κάλιο μακριά και αγαπημένοι». Προφανώς δεν μας έχει λείψει από το 1950 ούτε προέκυψε σύνδρομο στέρησης της παρουσίας της από τα ελληνικά χώματα. Άσε που γλιτώσαμε τίποτε αρχαιοελληνικά δώρα εθιμοτυπίας προς τη μονάρχη μιας χώρας που έχει αμπαρώσει στα μάρμαρα του Παρθενώνα σε ένα μουσείο της.

https://www.protothema.gr/greece/article/1109554/i-elisavet-irthe-telika-stin-athina-prin-ginei-vasilissa-video/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr