Home ΙΣΤΟΡΙΑ Τι έγιναν οι Τούρκοι του Μοριά – Οι βαπτισμένοι μουσουλμάνοι

Τι έγιναν οι Τούρκοι του Μοριά – Οι βαπτισμένοι μουσουλμάνοι

by _
0 comment 106 views
Τι έγιναν οι Τούρκοι του Μοριά – Οι βαπτισμένοι μουσουλμάνοι
Τι έγιναν οι Τούρκοι του Μοριά – Οι βαπτισμένοι μουσουλμάνοι

Τι έγιναν οι Τούρκοι του Μοριά – Οι βαπτισμένοι μουσουλμάνοι


24grammata.com/ Ελλάδα 1821

        Μουσουλμάνοι και Εβραίοι που βαπτίστηκαν χριστιανοί ( νεοφώτιστοι ) , παρά τις επιφυλάξεις , έγιναν έλληνες πολίτες και μάλιστα  εγκρίθηκαν αποζημιώσεις τους για τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821. Ομοίως  εγκρίθηκαν αποζημιώσεις και για τους  Μουσουλμάνους που δεν άλλαξαν θρήσκευμα, αλλά πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά των Οθωμανών.

———————————————-

Γγράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου.

(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com  κλικ εδώ

Free ebook- 24grammata.comκατηγορία: επιστημονικές μελέτες
[κατέβασέτο]

Είναι αλήθεια , ότι παλαιά, στην πιο «στρογγυλεμένη» θεώρηση της ιστορίας , μαθαίναμε πώς οι αγωνιστές και εν γένει οι Έλληνες, τα έκαναν όλα καλά και αγαθά στον αγώνα του ’21. Από την άλλη , οι νεωτεριστές της ιστορίας του ’21, μας παρουσιάζουν τους Έλληνες ως σφαγείς επί δικαίων και αδίκων και τους Οθωμανούς σχεδόν να  είναι  «μάρτυρες»  ( λες και δεν πολέμησαν λυσσαλέα ),  στα πλαίσια μιάς «πλειοδοσίας» βίας και ηρωϊσμού, μαρτυρικής σφαγής ,  ή απαξίας.



Εν τούτοις, αν παρατηρήσουμε τις πηγές που ευτυχώς έχουν διασωθεί ( βλ. Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας ) και  ξένους συγγραφείς της εποχής, μας δίνουν όλες τις πληροφορίες και μας λύνουν τις απορίες για τι συνέβαινε εκείνη την «παράδοξα» ηρωική αλλά συνάμα και οδυνηρή για όλους τους ανθρώπους εποχή.

Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας, απαντώντας σε ερώτημα των μεγάλων δυνάμεων , ποιος ήταν ο πληθυσμός των μουσουλμάνων και γενικά των μη χριστιανών στο Μοριά , πριν και μετά την επανάσταση , απάντησε: 42.750 πριν τον αγώνα του ’21 και  μηδέν  με την ίδρυση του Κράτους ( σχετ. Χουλιαράκης 1973: σ. 31) ή σύμφωνα με τον Κυριάκο Σιμόπουλο ήταν 15.138 οικογένειες μουσουλμάνων  ή 63.813 άτομα (Κ.Σιμόπουλος 1979, σ. 211)… η συνέχεια εδώ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr