Home Greek News Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

by _
0 comment 226 views
Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία
Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

25/03/2021, 23:00 5


Για Τουρκία και εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας  η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν Μητσοτάκη

Σε θερμό και εποικοδομητικό  κλίμα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της Eθνικής μας Eπετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Η  επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε γύρω στα 30 λεπτά

, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Για το περιεχόμενο της πρώτης συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter : «Μετά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα μία θερμή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συζητήσαμε επί μακρόν τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας , με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση , όπως και την ανάγκη της συνεχούς ενδυνάμωσης  της εταιρικής μας σχέσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως και της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών, που υιοθέτησαν την τακτική του «μαστίγιου και καρότου» απέναντι στην Άγκυρα, η οποία αντέδρασε έντονα για τον χαρακτηρισμό ως «παράνομων» των ενεργειών της στην περιοχή.

Αυτή  ήταν η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ.  Υπενθυμίζεται  ότι πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους  δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία. H παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από την τρικυμία στην τουρκική οικονομία , μετά από την απόφαση Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.



Ό πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω της ΕΡΤ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον,  επ’ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».



«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε το μήνυμά του:

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr