Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχιστεί η παραβατική της συμπεριφορά


© AFP 2021 / Yves Herman

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχιστεί η παραβατική της συμπεριφορά


Με αλλαγές που ικανοποιούν την Ελλάδα, παρουσιάστηκε η κοινή δήλωση των 27 της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Στο κείμενο αναφέρεται ότι αν η Άγκυρα συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά, θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Η κοινή δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ για την Τουρκία, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, με σημαντικές αλλαγές με τις οποίες η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της.

Το αρχικό κείμενο απείχε πολύ από το προσχέδιο Μπορέλ και προκάλεσε τις αντιδράσεις Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας.

Το νέο κείμενο έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts, με ανάρτησή του στο Twitter.

Η παράγραφος που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παραπέμπουν σε κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επιβεβαιώνεται η διττή προσέγγιση έναντι της Άγκυρας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ επιβεβαιώνει, τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών

Με βάση τις ίδιες πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στην κοινή δήλωση, υπάρχουν αναφορές και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.