Home Greek News Στον “χορό των ρίχτερ” και πάλι η Ελασσόνα – Μη κατοικήσιμα σχεδόν 900 σπίτια – Τρίτη νύχτα σε σκηνές

Στον “χορό των ρίχτερ” και πάλι η Ελασσόνα – Μη κατοικήσιμα σχεδόν 900 σπίτια – Τρίτη νύχτα σε σκηνές

by _
0 comment 128 views

Περιβάλλον 

 Ενημερώθηκε στις: 

Στον “χορό των ρίχτερ” και πάλι η Ελασσόνα – Μη κατοικήσιμα σχεδόν 900 σπίτια – Τρίτη νύχτα σε σκηνές


Ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,2 στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:47 στην περιοχή της Ελλασόνας.

Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε τον σεισμό σε απόσταση 252 χλμ. ΒΔ της Αθήνας με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 12 χλμ. ΔΝΔ της Ελασσόνας.

Σε σκηνές θα περάσουν άλλη μία νύχτα, την τρίτη στη σειρά, οι κάτοικοι της Ελασσόνας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, ενώ ακόμη και πολίτες, των οποίων τα σπίτια δεν έχουν πληγεί, φοβούνται να μείνουν σε αυτά, αφού οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες, από τις 1609 που ελέγχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Σήμερα διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια.

Από αυτές, 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλοι) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Ακόμη, έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημασία κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι αναλυτικές οδηγίες του ΟΑΣΠ για τη σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού («Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες»), η διαβίβασή τους στα σχολεία της χώρας μέσω του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υιοθέτησή τους από τις σχολικές μονάδες υλοποιώντας τις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας, η πραγματοποίηση από τον ΟΑΣΠ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, των δύο σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας στις 2/12/2020 και 4/12/2020, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά κατά την εκκένωση των σχολικών κτιρίων, οδήγησαν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και σε αποφυγή τραυματισμών και ανθρωπίνων απωλειών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «οι συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΑΣΠ την τελευταία πενταετία, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, τον Δήμο Τυρνάβου και τον Δήμο Ελασσόνας, για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις εθελοντικές ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών, συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων στην περίπτωση του σεισμού της 3ης Μαρτίου, αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σεισμικής ακολουθίας».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών, όπως είπε, «τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του ΟΑΣΠ σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και συνοδών του σεισμού φαινομένων έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενταχθεί στα ‘’Εργαστήρια Δεξιοτήτων’’ της ψηφιακής Πλατφόρμας 21+ που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2020 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα».

Στέλνει τροχόσπιτα η κυβέρνηση

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σήμερα φτάνει από το Υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, δώρισε χθες 20 οικίσκους για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Τροφοδοσία και ηλεκτροδότηση

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ανακοίνωσε το πρωί από το Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο υπουργός βρέθηκε στο χώρο του γηπέδου, όπου διαμένουν σεισμόπληκτοι και συνομίλησε με πολίτες. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε τονίσει ότι οι πληγέντες θα λάβουν άμεση αποζημίωση 600 με 6.000 ευρώ.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr