Home Greek News Ελλάδα-Σαουδική Αραβία συσφίγγουν τις σχέσεις τους: Έρχεται πιθανή αμυντική συμφωνία μετά το “Philia”

Ελλάδα-Σαουδική Αραβία συσφίγγουν τις σχέσεις τους: Έρχεται πιθανή αμυντική συμφωνία μετά το “Philia”

by _
0 comment 194 views

Εθνικά θέματα 

Ελλάδα-Σαουδική Αραβία συσφίγγουν τις σχέσεις τους: Έρχεται πιθανή αμυντική συμφωνία μετά το “Philia”


“Το Φόρουμ της Φιλίας δεν είναι μια συμμαχία ενάντια σε μια κοινή απειλή, αλλά μια «εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

“Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Faisal bin Farhan στο Φόρουμ της Φιλίας και οι συναντήσεις που είχε με τον Κ Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσαν τις διμερείς σχέσεις σε νέο δρόμο”, συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου.

“Η παρουσία του πρίγκιπα Faisal «ήταν από μόνη της μια πολύ συμβολική χειρονομία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι διμερείς σχέσεις έχουν εξελιχθεί ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στην ανάπτυξη των σχέσεών μας και την ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε μια περιοχή που αλλάζει γρήγορα. Η άμυνα είναι ένας τομέας που παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και του Ριάντ. Έχουμε επίσης άλλους τομείς πιθανής συνεργασίας, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ακόμη και ο θρησκευτικός τουρισμός”, πρόσθεσε ο ίδιος ενώ τόνισε ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί σύντομα το Ριάντ.

Εκτίμηση υπάρχει ότι Ελλάδα και Σ. Αραβία θα συνεργαστούν πολύ στενά ειδικά στον αμυντικό τομέα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Μεσόγειο και Κόλπο και φυσικά λόγω των τουρκικών νεο-Οθωμανικών βλέψεων.

Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας προσφέρθηκε να στείλει μια συστοιχία πυραύλων Patriot στο Ριάντ, ενώ έχουμε σε εκκρεμότητα το θέμα παρουσίας Σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα.

Η γενικότερη αξιολόγηση των σχέσεων των δύο χωρών είναι θετική σε πολλούς τομείς, ενώ η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΑΕ τάραξε τα ύδατα στον Κόλπο, εισάγοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή και αυτό είναι θετικότατο.

Το επόμενο διάστημα και μετά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Σ. Αραβία είναι σίγουρο ότι θα έχουμε εξελίξεις ειδικά στον αμυντικό τομέα, οι οποίες θα στηρίξουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Υπενθυμίζουμε ότι το σενάριο κοινών αεροπορικών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στο άμεσο μέλλον, έχουν οδηγήσει το τουρκικό γενικό επιτελείο να “αναγνωρίσει” το υπαρκτό σενάριο μιας “θανάσιμης απειλής για την Τουρκία”.

Σύμφωνα με άρθρο μας, οι Σαουδάραβες αποδεικνύουν στους Τούρκους ότι μπορούν και αυτοί να παίξουν δυναμικά δίπλα στα τουρκικά σύνορα με μια χώρα σαν την Ελλάδα, με την οποία διαθέτουν πολύ καλές σχέσεις παραδοσιακά.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήταν σε μέτριο επίπεδο κυρίως λόγω Τουρκίας. Μετά το πρόσφατο εμπάργκο όμως των τουρκικών προϊόντων από το Ριάντ, άνοιξαν νέοι δίοδοι ευκαιριών για τις δύο πλευρές.

Το έτερο σενάριο που φέρνει τους Σαουδάραβες Εμίρηδες στην Ελλάδα, είναι τα τεράστια ενεργειακά σχέδια με τον αγωγό East Med, σε συνδυασμό με την δημιουργία του αμυντικού άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-ΗΑΕ.



Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας σε αυτήν τη συμμαχία, θα γίνει πραγματικότητα εφόσον έχουμε την σύμπραξη εταιρειών της χώρας αυτής με την Ελλάδα, ή την είσοδο της σε κάποια εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Επίσης, το Ριάντ θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια στη Μεσόγειο λόγω της παρουσίας Γάλλων, Αμερικανών και Ισραηλινών, οι οποίοι όπως φαίνεται οριοθετούν το μέλλον της περιοχής και της Μ. Ανατολής, για τα επόμενα 50 χρόνια.

 

Πηγή >> https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6991212_ellada-saoydiki-arabia-sysfiggoyn-tis-sheseis-toys-erhetai-pithani-amyntiki

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr