Home Greek News Εν αναμονή σφοδρής σύγκρουσης ΗΠΑ-ΕΕ με την Τουρκία -Αιτία Ελλάδα και ρωσικοί πύραυλοι

Εν αναμονή σφοδρής σύγκρουσης ΗΠΑ-ΕΕ με την Τουρκία -Αιτία Ελλάδα και ρωσικοί πύραυλοι

by _
0 comment 214 views

Ελληνοτουρκικά 

Εν αναμονή σφοδρής σύγκρουσης ΗΠΑ-ΕΕ με την Τουρκία -Αιτία Ελλάδα και ρωσικοί πύραυλοι


ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά μια νέα διαμάχη, ξεκινώντας μια διπλωματική αψιμαχία με τον Αμερικανό  Πρόεδρο Μπάιντεν που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες εντάσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς οι ΗΠΑ και ΕΕ αντιμετωπίζουν έναν παραβατικό ηγέτη, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Η σύντομη περίοδος συνδιαλλαγής μεταξύ του Ερντογάν και άλλων μελών της υπερατλαντικής συμμαχίας έληξε αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Αυτός ο ισχυρισμός,κατατέθηκε από την Άγκυρα καθώς ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις με αφορμή ωμή παρέμβαση σε μεγάλο πανεπιστήμιο με πλήθος διαδηλώσεων, επισείοντας όμως την επίπληξη από την ομάδα του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Antony Blinken.

«Αυτές οι παρατηρήσεις είναι και αβάσιμες και ανεύθυνες σχετικά με την ευθύνη των ΗΠΑ στα γεγονότα στην Τουρκία, και δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Αυτή η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν, σε όλους τους τομείς.

«Η πορεία των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη», προέβλεψε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η συνεργασία της Ευρώπης με την Αμερική θα είναι [πολύ] πολύ αποτελεσματική, στενή και παραγωγική για τον περιορισμό της Τουρκίας», τόνισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ένα μήνυμα για τον Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα καθώς οι εντάσεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις εμφανίστηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό λέει ότι δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές όπως γινόνταν επί Τραμπ επουδενί.

Η έντονη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και άλλων δυτικών πρωτευουσών δημιούργησε ένα δίλημμα για την ηγεσία των ΗΠΑ, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ η στάση του Ερντογάν με τα χρόνια και οι αντιπαραθέσεις του με συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, καθώς και η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, έχουν σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι του.

«Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν σε θέση να κάνει τέτοιες κινήσεις στην Ουάσιγκτον και να ξεφύγει, τώρα όμως όλα άλλαξαν», δήλωσε ο Τούρκος Α. Ερντεμίρ.

«Όταν κοιτάζω, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι η Τουρκία μας έβαλε σε μια τρελή κατάσταση», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.

“Ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ένα μέρος όπου ήμασταν παρόντες σε επίπεδο συνασπισμού και ενάντια στους αντιπροσώπους μας … Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας καταστράφηκε εντελώς στην περιοχή”, τόνισε ο ίδιος.

Η περιφρόνηση του Ερντογάν για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα, σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του προς τη Ρωσία και την Κίνα, έχει πείσει ορισμένες κυβερνήσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία έχει αποκηρύξει την πίστη της στη διατλαντική συμμαχία.

«Η [Τουρκία] ήθελε να είναι πιο ανεξάρτητη και απομονωμένη, ενώ η υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την περιοχή, της έδωσε ένα παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ποιος είναι μεταβατικός φιλότουρκος πρόεδρος της Λιβύης – Παιχνίδια της Άγκυρας για να σώσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μια κοινή δράση Μπάιντεν και  Ευρωπαίων μπορεί να επηρεάσει τον Ερντογάν, αλλά αυτή η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, δεδομένης της άποψης του Ερντογάν για το γεωπολιτικό τοπίο.

“Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι το Pax Americana… τελειώνει και έρχονται νέες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία που γίνονται όλο και πιο δυνατές και αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκτιμήσεις άλλων ειδικών λένε ότι μια εσωτερική αναταραχή μαζί με την δημιουργία Κουρδικού κράτους θα ήταν  η καλύτερη λύση για να κλείσει η πόρτα στο “τρελοκομείο” που άφησε ανοικτή η Άγκυρα εδώ και μερικά χρόνια ως η καλύτερη λύση.

 

Πηγή >> https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6989204_en-anamoni-sfodris-sygkroysis-ipa-ee-me-tin-toyrkia-aitia

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr