Home ΗΠΑ GameStop: Πώς οι millennials των κοινωνικών δικτύων «έφαγαν» τους λύκους της Wall Street

GameStop: Πώς οι millennials των κοινωνικών δικτύων «έφαγαν» τους λύκους της Wall Street

by _
0 comment 206 views

GameStop: Πώς οι millennials των κοινωνικών δικτύων «έφαγαν» τους λύκους της Wall Street

01/02/2021, 22:34


Η επανάσταση των μικρομετόχων: Στα μέσα Ιανουαρίου μια ομάδα χρηστών του Reddit αποφάσισε να συνεργαστεί και να αγοράσουν όλοι οι συμμετέχοντες, μαζικά, μετοχές της GameStop – Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της GameStop να εκτιναχθεί, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους πλέον έμπειρους αναλυτές

Μικροεπενδυτές εναντίον κολοσσιαίων hedge funds ή αλλιώς «πώς οι millennials των κοινωνικών δικτύων έφαγαν τους λύκους της Wall Street», ποντάροντας στις μετοχές της Gamestop μιας, σχεδόν, χρεωκοπημένης εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αυτή είναι εν συντομία η απίστευτη χρηματιστηριακή ιστορία που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναγκάζοντας τους τιτάνες των επενδυτικών κεφαλαίων και των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια ιστορία που ξεκίνησε από το Reddit, συνεχίστηκε στο Twitter μέσω του ιδρυτή της Tesla Έλον Μασκ και ενδέχεται να καταλήξει στα αμερικανικά δικαστήρια.

Η GameStop είναι μια εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών στις ΗΠΑ η οποία δεν κατάφερε εγκαίρως να μεταφέρει μέρος των εργασιών της στο διαδίκτυο και λόγω και της πανδημίας της Covid-19, έχασε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Το αποτέλεσμα ήταν η αξία της μετοχής της να υποχωρήσει από τα 56 δολάρια το 2013, στα 5 δολάρια το 2019. Η GameStop είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει 450 καταστήματα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ το 2020 και ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds αποφάσισαν να εξαργυρώσουν τη δυστυχία της GameStop. Πρόκειται για την πρακτική που ονομάζεται «σορτάρισμα». Με τη συγκεκριμένη πρακτική τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, δεν επενδύουν σε μια εταιρεία, αλλά ποντάρουν στην κατάρρευσή της μετοχής της για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Με λίγα λόγια, εάν τα hedge funds θεωρήσουν ότι η μετοχή μιας εταιρείας που κοστίζει σήμερα 10 δολάρια σε λίγο καιρό θα υποχωρήσει στα 5, δανείζονται μετοχές από επενδυτές, καταβάλλοντας ένα μικρό μέρος της αξίας τους και τις μεταπωλούν στο πλήρες αντίτιμό τους σε άλλους ενδιαφερόμενους. Μόλις η μετοχή «πέσει» στα 5 δολάρια, τις αγοράζουν εκ νέου και τις πωλούν στον αρχικό επενδυτή αποκομίζοντας κέρδος 5 δολαρίων ανά τεμάχιο, μόνο και μόνο επειδή στοιχημάτισαν στην πτώση της αξίας της μετοχής. Τι θα γίνει όμως εάν αντί να μειωθεί η αξία της μετοχής μιας εταιρείας, για έναν παράξενο λόγο, αυξηθεί στα 100 δολάρια; Τότε οι «λύκοι της Wall Street» θα χάσουν τεράστια ποσά.

Αυτό συνέβη με την GameStop. Το Reddit, παρόλο που θεωρείται ως ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, στην πράξη είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Αν η Google είναι η μηχανή που χρησιμοποιεί κάποιος για να ψάξει κάτι στο διαδίκτυο, τότε το Reddit είναι η ιστοσελίδα που επισκέπτεται για να δει τι έχουν βρει οι άλλοι. Η αγγλική φράση «Ι read it on Reddit», δείχνει την τεράστια δύναμη αυτής της πλατφόρμας.

Στα μέσα Ιανουαρίου μια ομάδα χρηστών του Reddit αποφάσισε να συνεργαστεί και να αγοράσουν όλοι οι συμμετέχοντες, μαζικά, μετοχές της GameStop. Ίσως το είδαν ως παιχνίδι, ίσως ως επένδυση, ίσως ως εκδίκηση στα μεγαλύτερα hedge funds της Wall Street και τέλος, ίσως ως έναν συνδυασμό όλων των προαναφερθέντων. Όποιος και αν ήταν ο λόγος, το αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της GameStop να εκτιναχθεί, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους πλέον έμπειρους αναλυτές. Μέσα σε δύο εβδομάδες η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 2.000%, φτάνοντας τα 500 δολάρια η μία, μετά από μία «έκρηξη» της ζήτησης για Gamestop από περιστασιακούς επενδυτές στην πλατφόρμα Reddit. Εκείνη περίπου την περίοδο, ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ, με μια ανάρτησή του και μόνο στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, καλούσε ουσιαστικά σε μαζικές αγορές μετοχών της Gamestop, με συνέπεια να προκληθεί μια παγκόσμια φρενίτιδα μικροεπενδυτών οι οποίοι με τις συνεχείς αγορές τους ανάγκασαν τα οργανωμένα hedge funds να εγκαταλείψουν τη μέχρι τότε κερδοσκοπική στρατηγική τους, χάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα διάσημα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για τον Χάρι Πότερ, αλλά και στις κινηματογραφικές μεταφορές τους, υπάρχει μια σκηνή όπου ο καθηγητής Σνέιπ απευθύνεται στον μαθητευόμενο μάγο λέγοντάς του «Τολμάς να χρησιμοποιείς τα ξόρκια μου εναντίον μου, Πότερ; Εγώ τα επινόησα». Με παρόμοιο τρόπο αντέδρασαν και μεγαλοεπενδυτές της Wall Street αναλαμβάνοντας δράση ώστε να περιορίσουν τις απώλειές τους, προκαλώντας την οργή, όχι μόνο των μικροεπενδυτών, αλλά ακόμα και πολιτικών προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ.

Την περασμένη Πέμπτη ιντερνετικές πλατφόρμες, όπως η Robinhood, η E-Trade και η γερμανική Trade Republic, έβαλαν φρένο στις αγορές της Gamestop επιτρέποντας στους επενδυτές να πουλήσουν αλλά όχι να αγοράσουν. Ένας σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η αξία μιας μετοχής. Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Gamestop να κλείσει στα 194 δολάρια. Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι συνέβη για τεχνικούς λόγους και όχι για την προστασία των hedge funds. Οι μικροί επενδυτές, ωστόσο, κατηγορούν ευθέως την Robinhood για χειραγώγηση της αγοράς, καθώς σύμφωνα με αρκετούς εξ αυτών πρόκειται για μια εταιρεία που αλλάζει τον θρύλο του «Robin Hood», του «Ρομπέν των Δασών», καθώς παίρνει χρήματα από τους φτωχούς για να τα δώσει στους πλούσιους. Στο πλευρό των μικροεπενδυτών βρέθηκε και ο Σέροντ Μπράουν, μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων στην αμερικανική Γερουσία. Σε ανακοίνωσή του ο Μπράουν προαναγγέλλει «ακρόαση για την κατάσταση της κεφαλαιαγοράς» και προειδοποιεί ότι το Κογκρέσο, αλλά και η Εποπτική Αρχή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ (SEC) θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε «η οικονομία να λειτουργεί για όλους και όχι για μόνο για τη Wall Street». Επιπλέον την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, έδωσε μία νέα διάσταση στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για «διαφθορά» και υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για αθέμιτες συνδιαλλαγές ορισμένων hedge funds με ιντερνετικές πλατφόρμες. Προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ο εισαγγελέας ζήτησε από την Robinhood και άλλες πλατφόρμες αναλυτικές πληροφορίες για την κίνηση της μετοχής της Gamestop.



Όπως αναφέρουν Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές στην εφημερίδα Wall Street Journal, «είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καιρό θα συνεχίσει το έπος του GameStop ή πώς θα τελειώσει, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι και οι δύο πλευρές σε αυτήν την αψιμαχία θα μπορούσαν να μάθουν μερικά σκληρά μαθήματα. Το χρηματιστήριο δεν είναι παιδική χαρά, αλλά μάλλον πεδίο μάχης».

https://www.protothema.gr/world/article/1090611/gamestop-pos-oi-millennials-ton-koinonikon-diktuon-efagan-tous-lukous-tis-wall-street/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr