Home ΗΠΑ Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποφάσισαν Βρετανοί δικαστές

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποφάσισαν Βρετανοί δικαστές

by _
0 comment 100 views

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποφάσισαν Βρετανοί δικαστές

04/01/2021, 13:10


Ο ιδρυτής του Wikileaks δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για κατασκοπεία και κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές – «Κινδυνεύει να αυτοκτονήσει» είπε η δικαστής ανακοινώνοντας την απόφαση

«Όχι» στο αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοση του Τζουλιάν Ασάνζ αποφάσισε Βρετανικό Δικαστήριο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks διώκεται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές. Στις ΗΠΑ ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες και θα μπορούσε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών.

Η απόφαση ελήφθη από ποινικό δικαστήριο και τη δικαστή Βανέσα Βαράιτσερ, μετά από εβδομάδες ακροάσεων στο Old Bailey και εκστρατείες υποστηρικτών του Ασάνζ, που έχουν μιλήσει για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί έφεση.

«Πιθανό να κρατηθεί υπό συνθήκες απομόνωσης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας»

Σύμφωνα με τη δικαστή, ο ιδρυτής του Wikileaks είναι πιθανόν να κρατηθεί στις ΗΠΑ σε συνθήκες απομόνωσης, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με διαδικασίες που δεν θα τον εμπόδιζαν να βρει έναν τρόπο να πάρει τη ζωή του.

«Θεωρώ ότι η ψυχική κατάσταση του κ. Ασάνζ είναι τέτοια που θα ήταν καταπιεστικό να εκδοθεί στις ΗΠΑ» είπε η δικαστής. Οι δικηγόροι των αμερικανικών αρχών έχουν προθεσμία 15 ημερών να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Η απόφασή της ελήφθη κυρίως με γνώμονα την υγεία του Ασάνζ. Πάντως, απέρριψε ισχυρισμό της πλευράς του ιδρυτή των Wikileaks, κρίνοντας ότι η έκδοσή του δεν θα γινόταν για «πολιτικά εγκλήματα» και δεν θα είχε λόγο να αμφισβητήσει ότι στις ΗΠΑ θα υπήρχε «η συνήθης συνταγματική και διαδικαστική προστασία».

Ωστόσο, δέχθηκε τα στοιχεία εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστοποιητικών που δείχνουν ότι ο Ασάνζ υπέφερε από κατάθλιψη ενώ βρισκόταν σε φυλακές του Λονδίνου«Η γενική εντύπωση είναι ότι πρόκειται για καταθλιπτικό και μερικές φορές απελπισμένο άτομο που είναι πραγματικά σε κατάθλιψη για το μέλλον του», είπε η δικαστής.

23614392

«Κερδίσαμε» φώναζαν διαδηλωτές

Έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν περίπου 30 διαδηλωτές που άρχισαν να πανηγυρίζουν μετά την απόφαση. Κρατώντας υψωμένη τη γροθιά τους φώναζαν «Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Κερδίσαμε!».

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον ιδρυτή του WikiLeaks.

23614701

Γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν την έκδοση του Ασάνζ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του 49χρονου Ασάνζ για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, καθώς και μεταξύ διπλωματικών διαύλων την περίοδο 2010-2011.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ βοήθησε την αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο περί κατασκοπείας και δημοσίευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες που έθεσαν σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες.

Ο Ασάνζ αρνείται ότι συνεργάστηκε με την Μάνινγκ για να σπάσει κωδικούς σε αμερικανικούς υπολογιστές και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια ουδενός.

Οι δικηγόροι του τόνισαν ότι η δίωξη έχει πολιτικά κίνητρα, επειδή τα Wikileaks δημοσίευσαν έγγραφα των ΗΠΑ που έχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι τυχόν απόφαση έκδοσης θα ήταν πολιτικά και νομικά καταστροφική για τη Βρετανία.

https://www.protothema.gr/world/article/1081149/o-tzoulian-asanz-den-borei-na-ekdothei-stis-ipa-apofasisan-vretanoi-dikastes/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr