Home Greek News Στήνουν προβοκάτσια οι Αλβανοί μετά την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Στήνουν προβοκάτσια οι Αλβανοί μετά την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

by _
0 comment 137 views

Βαλκάνια 

 Ενημερώθηκε στις: 

Στήνουν προβοκάτσια οι Αλβανοί μετά την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο


Δημιουργούν κλίμα σύγκρουσης…

Για άλλη μία φορά οι Αλβανοί προκαλούν και θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα. Αλβανικά ΜΜΕ και κόμματα, ”στάζουν” μίσος κατά του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την συμμαχία με την Τουρκία.

Mην ξεχνάμε πως η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει τον αλβανικό στρατό στα πλαίσια του σχεδίου στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδος από τα ΒΔ, με αμείωτο ρυθμό, ενδεικτικό των ύποπτων σχεδίων της, όπως έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας στα Τίρανα πριν λίγες ημέρες, το τουρκικό υπουργείο άμυνας παρέδωσε άγνωστη ποσότητα αυτόματων τυφεκίων τουρκικής προέλευσης (ίσως και άλλα όπλα πεζικού), καθώς και ποσότητα στολών μάχης για το προσωπικό του Αλβανικού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου άμυνας.

Η νέα αλβανική πρόκληση

Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μιλία στο Ιόνιο Πέλαγος, η Ελλάδα φαίνεται να αποφάσισε να μην χάσει χρόνο ξεκινώντας από την εκμετάλλευση αυτής της θαλάσσιας περιοχής”, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το echedoros.

Ένα ελληνικό αλιευτικό σκάφος βρέθηκε σήμερα μόλις 8 μίλια μακριά από την ακτή του χωριού Lukova και 7 μίλια από το ελληνικό νησί Ερείκουσα. 

Όχι σπάνια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη παραβιάζουν τα αλβανικά χωρικά ύδατα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η χώρα μας ήταν ανίσχυρη να τα σταματήσει, καθώς δεν είχε σχεδόν κανένα πολεμικό πλοίο για περιπολία σε αυτές τις περιοχές”, αναφέρει το newsbomb.al.

”Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χωρίς συμφωνία με την Αλβανία, ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες ότι αυτή η χώρα έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η συμφωνία για το διαχωρισμό της θαλάσσιας ζώνης πιθανότατα θα τεθεί στο Δικαστήριο της Χάγης.

Η εκμετάλλευση για την αλιεία είναι μόνο ένα από τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα στην ήδη διευρυμένη οικονομική ζώνη. 

Ενώ άλλες δραστηριότητες δεν εξαιρούνται, όπως η εξερεύνηση πετρελαίου, σε αυτήν την περιοχή, η οποία φημολογείται ότι περιέχει πολύ μεγάλα αποθέματα μαύρου χρυσού, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στα ”κάγκελα” το Δημοκρατικό κόμμα

”Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων με την Ελλάδα. Μάλιστα, θέτει δημόσια ορισμένα ερωτήματα δηλώνοντας ότι δεσμεύεται πλήρως  στο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας.

 Τι λέει η κύρια αντιπολίτευση στην Αλβανία:

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόοδο της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ανησυχία του για τη σιωπή και την έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης ως προς τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το διάταγμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου η Ελληνική Δημοκρατία έχει δηλώσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων έως και τα 12 μίλια, είναι απολύτως νόμιμο για κάθε Αλβανό πολίτη να απευθύνει αυτά τα ερωτήματα στην Αλβανική Κυβέρνηση:

1. Γιατί η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί με διαφάνεια όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Ελλάδα, αν και οι διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό έχουν ξαναρχίσει από το 2013;

2. Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν διαπραγματευτεί, σε σχέση με το τι έχει συμφωνηθεί και τι δεν έχει συμφωνηθεί;

3. Έχει συζητηθεί ποτέ η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 έως τα 12 μίλια; Εάν ναι, ποια ήταν η θέση της Αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το σημείο;

4. Η επέκταση της Αλβανίας από την ελληνική πλευρά των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, την έβαλε σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση;

5. Έχει αναλύσει η αλβανική κυβέρνηση τις νομικές και άλλες συνέπειες αυτής της παράτασης για την οποία έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης;

6. Εάν αυτή η διεύρυνση  έχει θέσει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή θέση, θα έπρεπε η αλβανική κυβέρνηση να εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με αυτήν τη διεύρυνση καθώς και άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας”, αναφέρει αλβανικό ΜΜΕ.

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr