Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θέλει να γίνει… Ρώσος πολίτης


Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θέλει να γίνει… Ρώσος πολίτης

«Με ανυπομονησία περιμένω εκείνη την ημέρα που θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ»

17:59 • 02/11/2020

Μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα και να γίνει έτσι κάτοχος διπλή αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας.

«Εγώ και η σύζυγός μου δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία να αποχωριστούμε τον γιό μας. Να γιατί στην εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων θα υποβάλλουμε αίτηση για την απόκτηση διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας», έγραψε ο Σνόουντεν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, η Λίντσι Μιλς, «θα παραμείνουν Αμερικανοί» και θα διαπαιδαγωγήσουν τον γιό τους «με όλες τις αξίες της Αμερικής» , συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να λέει τη γνώμη του. «Με ανυπομονησία περιμένω εκείνη την ημέρα που θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε όλη μας η οικογένεια να επανενωθεί».

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε πάρει επ’ αόριστον άδεια παραμονής στη Ρωσία, όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα. Η άδεια παραμονής επ’ αόριστον ισοδυναμεί με άδεια μόνιμου κάτοικου.

Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία. Ο Σνόουντεν κατηγορείται από τους Αμερικανούς για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τον θεωρούν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοσή του.

Το 2016 είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας «δίκαιης δίκης» ενώ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του απονείμει χάρη.

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6783928/o-entoyarnt-snooynten-thelei-na-ginei-rosos-politis?fbclid=IwAR18sD_tm4mZFyY4wZV0p5yIGEf3IPAYdppagZ9m0yp7RFWVJY7L_DQGn1s