Home Greek News Σύνοδος Κορυφής: Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Σύνοδος Κορυφής: Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

by _
0 comment 99 views

Σύνοδος Κορυφής: Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

 Upd: 


Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι «27» στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη – Μέρκελ: Να πάμε γρήγορα σε σύντομα lockdown – Φον Ντερ Λάιεν: Ο κόσμος έχει κουραστεί –  «Κόκκινος» ο ευρωπαϊκός χάρτης της πανδημίας – Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων σε Γαλλία και Ισπανία

Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους και καταδίκη των 27 για την προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν τα βασικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν:

1)η απόφαση  για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών, που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων,

2)η συνεργασία των κρατών-μελών, σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και

3)η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.

Στη συζήτηση για τον κορωνοϊό προστέθηκαν και οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία, ενώ η σύνοδος έκλεισε με την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία έχει πλέον λάβει γενικευμένη μορφή, εναντίον της Ευρώπης.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Ολα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκφράστηκε, επίσης, η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς η η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στην Ευρώπη, αναγκάζοντας χώρες όπως η Γερμανία και Γαλλία να προχωρήσουν ακόμη και σε lockdown προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση της Covid-19.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης με την κατάσταση της πανδημίας που εκδίδει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει «κοκκινίσει» για τα καλά και οι  ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης αναζητώντας συλλογική απάντηση στην υγειονομική κρίση.

Να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικά μέτρα κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ η Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα lockdown«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε.

«Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» δήλωσε πριν από τη Σύνοδο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr