Home ΗΠΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τραμπ εξαφάνησε έρευνα για εγκληματική τουρκική τράπεζα μετά από πιέσεις από τον Ερντογάν

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τραμπ εξαφάνησε έρευνα για εγκληματική τουρκική τράπεζα μετά από πιέσεις από τον Ερντογάν

by _
0 comment 136 views

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τραμπ κινήθηκε για να εξαφανίσει έρευνα για εγκληματική τουρκική τράπεζα μετά από πιέσεις από τον Ερντογάν

-του  από το rawstory.com / μετάφραση του Ιωάννη Κουντούρη από το GreekNewsOnDemand.com


Σημαντική νέα έρευνα των New York Times έχει αποκαλύψει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε για να διακόψει επιθετικά μια έρευνα για μια τουρκική τράπεζα αφού του άσκησε επανειλημμένα πίεση για το θέμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κέντρο της έρευνας βρισκόταν η Χαλκμπάνκ (Halkbank), μια κρατική τουρκική τράπεζα που υποψιάζονταν οι ανακριτές ότι διοχετεύουν παράνομα χρήματα στο Ιράν.

Η έρευνα για το Halkbank ήταν υπό την ηγεσία του Geoffrey Berman, του πρώην εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι μετά από αυτό που χαρακτήρισε ως «άνευ προηγουμένου» πίεση από τον Γενικό Εισαγγελέα Bill Barr.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ο Berman τον Ιούνιο του 2019 συναντήθηκε με τον Barr για να συζητήσει την υπόθεση Halkbank – και ο γενικός εισαγγελέας πίεσε τον Berman να αποδεχθεί συμφωνία διακανονισμού στην οποία η τράπεζα θα απέφευγε να υποστεί ποινικό κατηγορητήριο.

Ωστόσο, ο Berman απέρριψε τις προσπάθειες του Barr.

«Αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε ο κ. Berman αργότερα στους δικηγόρους της DOJ. “Δεν δίνετε ασυλία σε άτομα, εκτός εάν λαμβάνετε κάτι από αυτά – και δεν θα ήμασταν εδώ.”

Όπως αποδεικνύεται, ο Ερντογάν ασκούσε ιδιωτικά πίεση στον Τραμπ, επι μήνες, για να δόσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνη να απορρίψει την υπόθεση και ο ενεργός Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Γουάιτκεερ στα τέλη του 2018 προσπάθησε επίσης να σταματήσει την έρευνα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπόλτον και άλλους αξιωματούχους, επειδή ο πρόεδρος έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

«Παρέμβαινε στις τακτικές κυβερνητικές διαδικασίες για να κάνει κάτι για έναν ξένο ηγέτη», δήλωσε ο Μπόλτον. «Εν όψει τι; Με την προοπτική, δηλαδή, να αναμένει μια ακόμη χάρη από αυτό το άτομο.»

Πηγή >> https://www.rawstory.com/2020/10/revealed-trumps-doj-squashed-probe-into-turkish-bank-after-lobbying-from-erdogan/#.X5rUtiXnRAA.twitter

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr