Home ΚΟΣΜΟΣ Η Ρωσία επέβαλε εκεχειρία στον Καύκασο – Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ

Η Ρωσία επέβαλε εκεχειρία στον Καύκασο – Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ

by _
0 comment 136 views

Η Ρωσία επέβαλε εκεχειρία στον Καύκασο – Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα πως Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, με αρχή εφαρμογής αυτής στις 12:00 σήμερα Σάββατο, για την ανταλλαγή κρατουμένων και των σορών όσων σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις.

Ο Λαβρόφ έκανε την ανακοίνωση μετά από 10 ώρες συνομιλιών με τους ομολόγους του, ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επίσης γνωστοποίησε ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr