“Δώστε χρήματα άμεσα στις ΕΔ, αλλάξτε επιτέλους το νόμο περί προμηθειών”! Νέο καμπανάκι από τον Π.Λασκαρίδη


“Δώστε χρήματα άμεσα στις ΕΔ, αλλάξτε επιτέλους το νόμο περί προμηθειών”! Νέο καμπανάκι από τον Π. Λασκαρίδη


ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

                                                              από τον Κων. Φράγκο

Νέα «βόμβα» του κ. Πάνου Λασκαρίδη

 • Στην Καθημερινή της Κυριακής (27 Σεπτ.) δημοσιεύτηκε νέο άρθρο-κόλαφος του εξέχοντος Έλληνα το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωση των θέσεων της στήλης και του Militaire στο θέμα των εξοπλισμών.
 • Ο κ. Π.Λ., εθνικός ευεργέτης και σπουδαίος πατριώτης, δωρητής πλοίων στο ΠΝ, είχε προ μηνών, με κείμενό του στην Κ, θέσει ωμά το θέμα των εξοπλισμών, της αποτροπής, των κραυγαλέων ελληνικών ελλείψεων. Ουδείς συγκινήθηκε.
 • Με το άρθρο του της Κυριακής (τίτλος: Και όμως, κάτι κινείται) αναφέρεται στο εξαγγελθέν από την Κυβέρνηση πρόγραμμα εξοπλισμών αλλά σημειώνει (SIC).

– Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, άρα δεν έχει θετική επίδραση στη σημερινή δύσκολη κατάσταση εκτός αν δοθούν χρήματα άμεσα για τις παρούσες ανάγκες του ΠΝ και της ΠΑ ώστε να αναταχθεί η πολυετής εγκατάλειψή τους.

Απαιτείται συνεπώς να εκταμιευθούν αμέσως πολλά χρήματα, ώστε τα πλοία να συντηρηθούν, να επισκευασθούν, να εξοπλισθούν περαιτέρω!…

– Κατόπιν αναφέρεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση έγκρισης προμήθειας ανταλλακτικών για τα MIRAGE από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

– Στη συνέχεια καταγγέλλει: Σοβαρό πρόβλημα είναι η απαράδεκτη γραφειοκρατία στη διαχείριση των χρημάτων και τις παραγγελίες ακόμη και για το παραμικρό κονδύλι. Ο παρών Νόμος (Σ.Σ. εννοεί τον ΒΕΝΙ) είναι όχι μόνο επιβλαβής αλλά και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και πρέπει να αντικατασταθεί!

– Τελειώνοντας ο κ. Λασκαρίδης καλεί τον κ. Πρωθυπουργό να διαθέσει αμέσως ποσά για τις καθημερινές ανάγκες των ΕΔ και προώθηση νέου νόμου περί προμηθειών.

 • Απ’ αυτό το σημείο θα συνεχίσω εγώ για να τονίσω πόσο δικαιωμένη είναι η στήλη που κραυγάζει «Ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι» για τους εξαγγελθέντες εξοπλισμούς την ανάγκη άμεσης διάθεσης πιστώσεων για την αξιοποίηση των παρόντων και, επιτέλους, αντικατάσταση του ολέθριου Βενιζελείου τερατουργήματος.
 • Ο νέος νόμος είναι έτοιμος 100% από της εποχής του Ναυάρχου κ. Κυρ. Κυριακίδη στην ΓΔΑΕΕ, έχει δοθεί στα Επιτελεία για διαβούλευση και έχει προωθηθεί στον ΥΕΘΑ από εποχής Καμμένου! Ποιες σκοτεινές δυνάμεις τον ενταφίασαν; Η ΝΔ, ο κ.Παναγιωτόπουλος, είναι 16 μήνες στην εξουσία και θα έπρεπε στον τομέα αυτό, να κάνει ότι δεν έκανε ο «βραδυπορών» ΣΥΡΙΖΑ που τον «κράτησε» κάτι λίγα μηνάκια. Οι σημερινοί ποιά δικαιολογία έχουν;

Κράτος εναντίον Κράτους για εξοπλισμούς!!

 • Όπως στο ωραίο φίλμ του Ρ. Μπέντον (1979) ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ.
 • Το λοιπόν, το ΥΕΘΑ, μετά πολλούς δισταγμούς, καθυστερήσεις κ.λπ. απεφάσισε να κάνει τ’ αναγκαία για την συντήρησή των επί μακρόν, καθηλωμένων μαχητικών MIRAGE. Μια παλιά ιστορία μου, αμαρτία μου για την οποία ΟΥΔΕΙΣ ελέγχθηκε. Το αδελφάτο φροντίζει γι’ αυτό.
 • Προ τούτοις συντάχθηκε η σχετική σύμβαση με τους «πονηρούς» Γάλλους βάσει του ολέθριου Νόμου περί προμηθειών (Σ.Σ. στην ουσία ΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ) του ΒΕΝΙ (2011) την οποία το ΥΕΘΑ την έστειλε την 20-07-2020 στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση: Εδώ ο κόσμος και κυρίως ο Έλληνας έβλεπε τον Ερντογάν έτοιμο να ορμήσει εμάς μας έλιωνε η γραφειοκρατία. Για να «αναστήσουμε» τα μαχητικά έπρεπε να συνηγορήσει το ΕΣ!! Βέβαια, για να πούμε του στραβού το δίκιο έτσι επιβάλλει ο γελοίος νόμος. DURA LEX SED LEX, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι και οι Στρατιωτικοί το προσέχουν μήπως βρεθεί κανείς στη μπουρού, χωρίς λόγο.
 • Απ’ εκεί αρχίζει ο καυγάς: Το ΥΕΘΑ φωνάζει «Αργείτε Κύριοι» και το ΕΣ απαντά «Εσείς στέλνετε φάκελο ελλειπή». Η όξυνση έφθασε σε τέτοιο σημείο που η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΕΣ εξέδωσε πικρή ανακοίνωση!!

Τελικά η, εξ 70 σελίδων, έκθεση του ΕΣ δόθηκε στο ΥΕΘΑ την 28.08.20! Εκτιμώ ότι ο χρόνος ήταν ικανοποιητικός δεδομένου, απ’ ότι γνωρίζω, φάκελοι τινές του ΥΕΘΑ έχουν ταφεί στο ΕΣ επί μήνες! Ας τους αναζητήσει η ΓΔΑΕΕ, πρέπει να τους ξέρει.

 • Εντωμεταξύ στη διένεξη ενεπλάκη ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου που κατέθεσε μήνυση στο ΕΣ για πολύμηνη καθυστέρηση φακέλου προμήθειας του ΠΝ, λίαν κρίσιμου για την διαθεσιμότητα των πλοίων.
 • Παρατηρήσεις, καλόπιστες.

– Χρειάσθηκε ένας χρόνος, από την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα Κυβέρνηση για να συνταχθεί η σύμβαση για τα MIRAGE; Όλοι βέβαια, οι περί το θέμα αρμόδιοι, κυνηγούσαν τις φρεγάτες (προοπτικής 2026) και είχαν αφήσει στην άκρη  τα MIRAGE που η αξιοποίησή τους ήταν άμεση.

– Το επιχείρημα ότι φταίει ο νόμος είναι πλέον έωλο. Το ΥΕΘΑ κλείνει 15 μήνες στην εξουσία και δεν προωθεί τον έτοιμο και άρτιο 100% νόμο που τους παρέδωσε ο Ναύαρχος κ. Κυριακίδης (τ. ΓΔ/ΓΔΑΕΕ). Ποιος «πετάει την μπάλα έξω»; Ποιος τον καθυστερεί; Υπάρχει δόλος, αβελτηρία και σκοπιμότητα. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία.

– Ο έντιμος και σοφός κ. Π. Λασκαρίδη, εθνικός ευεργέτης, σχολιάζει στην Καθημερινή (26.09). Ο παρών νόμος είναι όχι μόνο επιβλαβής αλλά και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Η γραφειοκρατία που κυριαρχεί  στη διαχείριση χρημάτων και στις παραγγελίες ακόμη για μικρό εξάρτημα είναι απαραίτητη.

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

 • Πολλά ελέχθησαν τελευταία για την στήριξη και αναδιοργάνωσή της. Τα ακούω επί χρόνια πολλά χρόνια. Βαρέθηκα να τ’ ακούω… Ευχολόγια.
 • Αυτά που λέτε κύριοι της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΥΕΘΑ, τώρα, εγώ τ’ ακούω βερεσέ …
 • Αν δεν δω

– Επιλογή με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια των Διοικήσεων, απομάκρυνση των κομματικών γκαουλάϊτερς και παύση εξάρτησης του Υπουργείου από συνδικαλιστικές φατρίες.

– Άμεση ψήφιση νέου Νόμου περί στρατιωτικών προμηθειών. Γιατί χαϊδεύουν επί 15 μήνες στην εξουσία το Βενιζέλειο εξάμβλωμα, φοβούνται μήπως τους θυμώσει ο ΒΕΝΙ ή η ομάδα των υποστηρικτών του;

– Άμεση παρουσίαση, με συμβάσεις, του βιομηχανικών επιστροφών, από τους νέους εξοπλισμούς που να μην είναι μικρότερες του 30% (Από εκεί άρχισε το τουρκικό θαύμα της ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας). Προσοχή στις απάτες, τα τρωκτικά καραδοκούν.

Νομίζω ότι αυτός ο τομέας μπορεί να αναπληρωθεί με προσδοκώμενη επιτυχία από τον ΓΓ/ΥΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου ο οποίος κινείται δραστηρίως αλλάχού. Αναφέρομαι, κυρίως, στον Νόμο.

Απλά υπενθυμίζω, για να μην το ξεχνάμε, ότι ο φοβερός Γιάννος έλαβε για τα ΝΗ90 (700 εκ. €) βιομηχανική επιστροφή 1,72% χειροκροτούμενος.

Πολύ καλά έκανε

 • Ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος που ανήγγειλε στη Βουλή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Όποιο κι’ αν ήταν αυτό. Ανέλαβε την ευθύνη και προχωρεί.
 • Μερικοί κοινοβουλευτικοί ή του περιθωρίου φρουροί της δεοντολογίας διαμαρτυρήθηκαν γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν τέθηκε πριν υπόψη της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
 • Το «κόλπο» αυτό, δηλαδή να εισηγείται ο Υπουργός και να εγκρίνει η Βουλή είναι εφεύρημα του ΒΕΝΙ ως ΥΕΘΑ. Παρουσιάζει τις επιλογές του σε ένα σύνολο εντελώς ανίδεων, με εξασφαλισμένη την κομματική πλειοψηφία, και μετά, αν προκύψει κάτι, τότε αποδύεται πάσης ευθύνης και δείχνει την Επιτροπή. Έσχατο δείγμα ανευθυνότητας και κορυφαίο διάχυσης ευθυνών.
 • Ο Υπουργός αποφασίζει, αναλαμβάνει την ευθύνη και θέτει την υπογραφή του στην κρίση των ανευθυνοϋπευθύνων βουλευτών. Τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού. Πολύ ωραία κ. Παναγιωτόπουλε.

Σαρκοζί, ΒΕΝΙ, Καμμένος και ΥΠΑΑΠΕΔ

 • Όταν ο κ. Νικολά Σαρκοζί ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας δέχθηκε μια ωραία πρωία την επίσκεψη του Γάλλου Α/ΓΕΣ ο οποίος του ζήτησε αύξηση των πιστώσεων γιατί είχε έλλειμμα πυρομαχικών! Ο κ. Πρόεδρος, ατάραχος, του απάντησε: Εσείς έχετε στην ιδιοκτησία σας τεράστιες εκτάσεις γης, εγκαταλειφθέντα στρατόπεδα, γιατί δεν τα εκποιείτε να πάρετε παραδάκι; Ο κ. Α/ΓΕΣ απάντησε: Oui Mr le President και ενήργησε αναλόγως.
 • Τον ίδιο ακριβώς χρόνο Πρωθυπουργός εδώ ήταν ο «κορυφαίος» Γιωργάκης με υπέρλαμπρο αστέρι-ΥΕΘΑ τον κ. Ε. Βενιζέλο, τον επονομαζόμενο ΒΕΝΙ, ο οποίος είχε κάνει τεράστιες περικοπές, στις αμυντικές δαπάνες και δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για την Άμυνα.

Εκτός από τον καταστροφικό Νόμο περί ΜΗ Προμηθειών ΕΔ, πέρασε κι ένα άλλο περί ιεραρχίας και προαγωγών, έτερον εξάμβλωμα. Στο Νόμο αυτό ο παμπόνηρος, σπουδαίος ρουσφετολόγος κ. ΒΕΝΙ, «έχωσε» ένα εμβόλιμο άρθρο με το εξής εξωφρενικό περιεχόμενο (sic) «Τα ακίνητα ιδιοκτησίας ΕΔ μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ. εφόσον εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος». Το γενικόν συμφέρον προσδιορίζεται φυσικά, από το κομματικό. Είναι επόμενο. Αμέσως, ο ευγενής αυτός Συνταγματολόγος, παρεχώρησε τα αχανή στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης Π. Μελά και Καρατάσου σε φιλαράκια του Δημάρχους της περιοχής για να εξασφαλίσει ψηφαλάκια!

 • Αν το «δώρο» περιοριζόταν στο 50% και το εναπομείναν έτερον 50% δινόταν στον ιδιοκτήτη του, το ΓΕΣ, τότε αν γινόταν μια επιμελημένη εκποίηση θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να διατεθούν για αγορά πυρομαχικών και ανταλλακτικών, και δεν θα ήσαν ολίγα. Το εναρκτήριο αυτό «λάκτισμα» εκποιήσεων ΒΕΝΙ ακολούθησαν και άλλα.
 • Το 2016 ο τότε ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος ψάχνοντας να βρει χρήμα ίδρυσε το ΥΠΑ ΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας ΕΔ), ορίσας επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ζησιμάτο που κινήθηκε δραστήρια. Τι έγινε από το ΥΠΑΑΠΕΔ; Τι «ψάρια» έπιασε επί Καμμένου; Συνεχίζει τη δραστηριότητά του; Υπάρχει συνέχεια και συνέπεια του Κράτους; Θα ομιλήσει κάποιος ή θα πνιγεί το θέμα; Τι λέτε κ. Παναγιωτόπουλε;

Μα τι ωραία μας τα λέτε

Οι μέτριοι είναι ισχυρότερη πολιτική και κοινωνική τάξη στην Ελλάδα. Ένα αποκρουστικό κρεβάτι του προκρούστη.

Γιάννης Τσαρούχης.

 • Ο κύριος πρωθυπουργός μετά την εξαγγελία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο μπορεί άνετα να την τιτλοφορηθεί “Ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι”, δήλωσε:
 • Πληρώνουμε τη θέση μας στον χάρτη… (σωστά, έτσι συνέβαινε επί αιώνες. Αυτή είναι η Ελλάδα.)
 • Η ελληνική κοινωνία αναλαμβάνει το τίμημα. Αρκεί να γνωρίζει πως ότι γίνεται, γίνεται με την απόλυτη διαφάνεια και ότι τα όπλα που θα πάρουμε “δουλεύουν” όλα (sic)!! (Αφού δεν τα πήραμε ακόμη ας μην βιαστούμε να γνωματεύσουμε ότι δουλεύουν. Όταν τα πάρουμε θα δούμε… Η πείρα μας λέει για άλλα…)
 • Υπενόησε ότι στο παρελθόν υπήρξαν όπλα που τα αγοράζαμε “χρυσά” και με δάνεια που άλλοτε υπολειτουργούσαν και άλλοτε αρνιόταν να αποδώσουν… Έχει δίκιο. Γιατί όμως δεν ανέφερε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ώστε να το “βούλωναν” λιγάκι ανθρωπίδια που σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές, κήνσορες και υπερπατριώτες. Δεν οδηγήθηκαν στο εδώλιο γιατί τους προστάτευσε η συντεχνία και το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος που διατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.
 • Και για να δικαιολογήσω το χαρακτηρισμό Ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι αναφέρω σχόλιο της ναυαρχίδας του Κυβερνητικού Τύπου (ΝΕΑ 14/09) : Η ένταξη των νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων που ΘΑ επιλεγούν, υπολογίζεται γύρω στο 2026 (!) παράλληλα ΘΑ εκσυγχρονισθούν οι 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ (Σ.Σ. πρώτη φορά για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ άκουσα το 2013 από το στόμα του τότε ΥΕΘΑ κ. Π. Παναγιωτόπουλου… πριν 7 χρόνια…). Και το επιδόρπιο: Παράλληλα προχωρεί η προμήθεια τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων τύπου ROMEO ΜΗ-60 που θα βρίσκονται μονίμως επί 4 νέων φρεγατών του ΠΝ (sic). Ζήτω το έθνος! Μα τόσο ηλίθιους μας νομίζουν που μας πουλάνε τέτοιες μπούρδες. Μήπως έχουν δίκαιο;

ΣΗΜ. Εν τούτοις, για να είμαι δίκαιος πληροφορήθηκα από έγκυρη πηγή ότι η προμήθεια των ΜΗ-60 εξελίσσεται κανονικά, έχει υπογραφεί η σύμβαση και έχει κατατεθεί προκαταβολή (Συνολικό κόστος 250 εκ.$)

Άλλο όμως με απασχολεί! Ποια θα είναι η παρεχόμενη βιομηχανική επιστροφή; Νομίζω ότι πρέπει να απαιτηθεί ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% από την ανάδοχη εταιρεία (LOCKHEED-MARTIN) για την μη κρατική Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τους ΣΕΚΠΥΔΕΣ δηλ. που συνήθως αφήνονται στην «απέξω». Διαφορετικά ας μην μιλάμε, υποκριτικά, για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνω επίσης, για να είμαι δίκαιος, ότι για τα Ε/Π αυτά ξεκίνησαν οι διαδικασίες επί ΥΕΘΑ κ. Ε. Αποστολάκη (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Πομπέο

 • Ήλθε με προτάσεις για τη Σούδα και εξοπλιστικά προγράμματα, είναι οι τίτλοι των Κυριακάτικων εφημερίδων (27.09)
 • Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται..
 • Η δρυς, φυσικά, δεν έπεσε μόνη της. Την πριόνισαν οι άφρονες, άθλιοι, απάτριδες και ακόρεστοι πολιτικοί της. Με ελάχιστες εξαιρέσεις.
 • Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι βαίνουμε προς εκτόνωση. ‘Ενα διαλειμματάκι είναι. Πολύ γρήγορα ο κ. Ερντογάν θα επανέλθει δριμύτερος, αν δεν σημάνουμε ΤΩΡΑ συναγερμό.

Το ΚΙΝΑΛ της Προέδρου κ. Φ. Γεννηματά

 • Αγωνίζεται αγκομαχώντας να ξεπεράσει το 5% για να έχει κάποιο λόγο ύπαρξης. Πως να τα καταφέρει όμως όταν ο πολίτης που θέλει να εγκαταλείψει τα σκουριασμένα μεγάλα κόμματα βλέπει ότι η κ. Γεννηματά μοστράρει πρόσωπα ξεπερασμένα και μαραγκιασμένα; Τι να μας πουν πλέον οι κ. Γείτονας, Λαλιώτης, Σκανδαλίδης κ.ά.
 • Θα σταθώ όμως στον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη τ. ΥΠΟΙΚ επί Σημιτογιάννων ο οποίος έχει διορισθεί από την κ. Πρόεδρο ως επικεφαλής του Οικονομικού τομέα και ελέγχου της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ο τ. Υπουργός ήταν αυτός που δανειζόταν ασυστόλως και ανεξελέγκτως, με ευλογίες Σημίτη βέβαια, πέραν των επιτρεπόμενων ορίων και δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας για να τροφοδοτεί τις καταβόθρες των Ολυμπιακών Αγώνων  και εξοπλισμών. Έπρεπε να λογοδοτήσει σ’ αυτή τη χώρα της παντελούς έλλειψης Νεμέσεως. Έχω στα χέρια μου ένα έγγραφο (ΥΠΟΙΚ-Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους 13 Φεβρουαρίου 2002/ΑΠ 2/8741/0023Α) προς το ΥΕΘΑ (το υπογράφει ο κ. Ιω. Κωσουλάκος) που κραυγάζει ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες υπερβαίνουν ήδη την ετήσια οροφή του 2002. Το ίδιο συμβαίνει για τα έτη 2003, 2005. Συνεπώς, η ανάληψη πάσης περαιτέρω χρηματοδότησης δεν είναι δυνατή κλπ.
 • Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου όμως έγραφε στις σόλες των εξοχικών υποδημάτων του τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων, ζητούσε λεφτά και ο Χριστοδουλάκης, από άλλη Διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ, του τα έδινε.
 • Ερώτημα: Είναι κατάλληλος ο κ. Χριστοδουλάκης να δίνει σήμερα οικονομικές συμβουλές στον Μητσοτάκη και να μοστράρεται από την κα πρόεδρο ως ο κατάλληλος;

Μωρέ, δεν αλλάζουμε με τίποτα

 • Στην λίστα προς «τακτοποίηση ημετέρων» της ΝΔ υπάρχουν ακόμη μη διορισμένοι, διαμαρτυρόμενοι. Κανένα απ’ αυτούς δεν συνοδεύει κάποιο πιστοποιητικό δεξιοτήτων, προσόντων κλπ. Για να μην, όμως, αδικώ την ΝΔ το ίδιο συμβαίνει με όλα τα κόμματα που νέμονται την εξουσία.
 • Οι κυβερνώντες πάσης φύσεως δεν έχουν ούτε μια αναστολή, φρενάρισμα, ηθικό δισταγμό για να διορίσουν ένα φαρμακοποιό ή καθηγητή Ξένων Γλωσσών ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ ή των ΕΑΣ ή ένα αρχιμανδρίτη Πρόεδρο των Ναυπηγείων!
 • Μακρηγόρησα αλλά προ μηνών διαβάσαμε απόφαση της Κυβέρνησης/ΥΕΘΑ να διορίζεται και κάποιος μη στρατιωτικός, αλλά διακεκριμένος επιστήμονας, ως Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου.
 • Προσφάτως, ξηλώθηκε ο ικανότατος και με εξαιρετικό έργο Πρόεδρος Ναύαρχος κ. Παναγόπουλος και στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Αναστ. Λιάσκος, πολιτευτής της ΝΔ και πρώην Γ.Γ. Τουρισμού επί Αντωνομπένηδων. Δεν υποτιμώ το ήθος και τις οικονομολογικές επιδόσεις του κ. Λιάσκου αλλά θα πω στους κρατούντες: Λίγο φιλότιμο μπρέ….

Οι αδελφές Τατά, από τον Λαγκαδά

 • Ο τίτλος από ένα παλιό τραγουδάκι των Γκάτσου-Χατζηδάκη. Την μεγάλη πληγή του Κυριάκου την ξέρουμε: Είναι η αδελφή του η Ντόρα Μπακογιάννη, ακόρεστη Δημαρχομήτωρ, μηχανορράφος, ζηλόφθων. Δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να βάλλει τρικλοποδιές στον Πρωθυπουργό. Τώρα μας ξεφύτρωσε και η αδελφή του κ. Α. Τσίπρα, η κ. Ζανέτ. Για να προβληθεί κυνηγάει κάποιον, από τους αξιόλογους Συριζέους. Επιχειρεί να πάρει κομμάτι εξουσίας. Αλέξη, αν δεν της κόψεις τον βήχα, σε περιμένουν χειρότερα. Ελληνικά οικτρά πολιτικά φαινόμενα.

Σημ.: Η κ. Μπακογιάννη ξεσάλωσε, κυριολεκτικά. Κάνει περιοδείες και πρόσφατα επισκεφθείσα τη Θράκη διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι δεν θα «πειραχθεί» το στρατόπεδο Προβατώνα.

Η λίστα Λαγκάρντ ξανά στο προσκήνιο

 • Υπάρχει ένας βασικός κανόνας στα διεφθαρμένα και σκουληκιασμένα κράτη αναφορικά με τις υποχρεώσεις του πολίτη στην Πολιτεία: Τράβα το μακριά, λάδωσε όσο μπορείς, στο τέλος θα χαθεί, θα παραγραφεί. Ο κανόνας αυτός είναι δόγμα στην Ελλάδα που δεν υπάρχει έλεγχος, Νέμεσις.
 • Η Καθημερινή (26 Σεπτ.) δημοσίευσε εκτεταμένη έρευνα του κ. Γ. Χριστόπουλου για τη διαδικαστική πλευρά της υπόθεσης Lagarnd και τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ: παραγραφή στα 5 ή 10 χρόνια, και στις δύο εκδοχές οι υπόλογοι φοροφυγάδες βρήκαν διέξοδο, παραγραφή!
 • Η υπόθεση Lagarnd αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αίσχη-σκάνδαλα του πολιτικού κόσμου. Ενώ άλλα κράτη όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία βρήκαν πρακτικούς τρόπους να εισπράξουν από τους φοροφυγάδες τεράστια ποσά, οι Έλληνες άρχοντες (εποχή Γιωργάκη-Βενιζέλου και οι ακολουθούντες που ποιούσαν την νήσσαν) έπνιξαν την υπόθεση με διάφορα τεχνάσματα για να μη θιγεί η ελίτ. Ντροπή τους και στην στιγμή που η Χώρα είχε εισέλθει στην κρίση και είχε ανάγκη αυτών των ποσών. Δεν στεναχωριόταν όταν περικόπτουν από τις αμυντικές δαπάνες. Προπαντός, να μην ενοχλήσουμε τους φοροφυγάδες.
 • Ο συγγραφέας του άρθρου δεν προχωρεί πιο πέρα για να μην στεναχωρήσει προσωπικότητες όπως οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλος. Ο πρώτος που παρέλαβε την λίστα φρόντισε να την «μαστορέψει» σβήνοντας τους συγγενείς του. Ο δεύτερος την «ξέχασε» σε ένα συρτάρι του γραφείου του για εννέα (9) μήνες για να δώσει χρόνο στα φιλαράκια να τακτοποιηθούν. Κανείς δεν τον έλεγξε, ούτε από την ΝΔ.

Σήμερα αμφότεροι οι ωραίοι αυτοί πολιτικοί μας αρθρογραφούν δίνοντας οδηγίες οικονομικού περιεχομένου στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος χαμογελά αντί να τους στείλει κάποιο σιχτίρ κύριοι….

Η συγκάλυψη όμως, εν Ελλάδι, έχει διακομματικά χαρακτηριστικά.

Η θητεία

 • Πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν στις ΕΔ έχουν επιλυθεί από άλλες, που είναι πλέον οργανωμένες και σκέπτονται ορθότερα. Και δεν σαμποτάρονται, βεβαίως, από ανίκανες και κοντόφθαλμες πολιτικές ηγεσίες.
 • Το ότι οι ΕΔ έχουν κενά έμψυχου υλικού, τα οποία έγιναν σοβαρότερα από το 2009 όταν ο άφρων και ανεύθυνος ΥΕΘΑ κ. Ε. Μεϊμαράκης μείωσε τη θητεία, είναι γνωστά. Όποιος δεν τα βλέπει εθελοτυφλεί. Επιβάλλεται αύξηση της θητείας στα μέτρα, τουλάχιστον, του 2008.
 • Ισραήλ και Κύπρος αποτελούν θαυμάσια πρότυπα θητείας. Δεν χρειάζονται από μας ειδικές μελέτες που σε μερικά σημεία υποκρύπτουν υποκρισία και αγωνία για το πολιτικό κόστος. Όταν η πατρίδα κινδυνεύει τέτοια κόστη παραβλέπονται.

Επί του πιεστηρίου

Αισθάνθηκα ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν πληροφορήθηκα ότι ο αθόρυβος αλλά δραστήριος ΓΓ ΥΕΘΑ κ.Αντώνης Οικονόμου προβληματισμένος από τα του νόμου περί προμηθειών, ανέλαβε προσωπικά το θέμα και ανασύνταξε επικαιροποιημένα το κείμενο Κυριακίδη. Ετοίμασε προσωπικά, χωρίς επιτροπές και γραφειοκρατία, ένα νόμο που ελπίζω να αναταποκρίνεται στις ανάγκες. Εύγε. Να το δούμε σύντομα στην Βουλή. Το ταχύτερο.