Home ΚΟΣΜΟΣ Το Ισραήλ στέλνει δωρεάν δεκάδες drone “Harpy” κατά αρμενικών S-300-Iskander

Το Ισραήλ στέλνει δωρεάν δεκάδες drone “Harpy” κατά αρμενικών S-300-Iskander

by _
0 comment 282 views

Ένοπλες Συρράξεις 

Το Ισραήλ στέλνει δωρεάν δεκάδες drone “Harpy” κατά αρμενικών S-300-Iskander


Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, η οποία συζητείται ενεργά στο ιρανικό τμήμα των κοινωνικών δικτύων το drone που ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξουδετερώθηκε αμέσως μετά την είσοδο του στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Η περιοχή που χτυπήθηκε το drone είναι δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης του Καραμπάχ, όπου διεξάγονται εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας.

Εντωμεταξύ, οργή και προβληματισμός επικρατεί στην Μόσχα, αφού Ισραηλινές πηγές πληροφοριών αποκάλυψαν την πτήση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76, το οποίο έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν από το Ισραήλ πριν από λίγες ώρες,παραδίδοντας δεκάδες drone “Harpy”, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά αρμενικών πυραύλων S-300 και συστημάτων Iskander.

Η κίνηση αφορά σχέδιο του Ισραήλ για την ανακάλυψη ικανών συστημάτων κατά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, σαν αυτά που διαθέτει η Ρωσία στην Συρία.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές που δεν δύναται να επιβεβαιωθούν, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έλαβε αυτά τα συστήματα δωρεάν, προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 και, πιθανώς, του S-400 των Αρμενίων, εφόσον το Ερεβάν ζητήσει αυτά τα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία.

Αυτό προϋποθέτει φυσικά την παρουσία και Ισραηλινών ειδικών οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, μιλάμε για το σύστημα “Harpy”, το οποίο είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα ειδικού σκοπού, το οποίο εφόσον χρησιμοποιηθεί μαζικά προς τον στόχο χρησιμοποιώντας ραντάρ αεροπορικής άμυνας, είναι ικανό να επιφέρει τρομερά πλήγματα.

Με εύρος πτήσης έως και 400 χιλιόμετρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ισραηλινά συστήματα θα είναι σε θέση να χτυπήσουν όλες τις περιοχές θέσης των αρμενικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ το ίδιο το Ισραήλ τοποθετεί το σύστημα Harpy ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των συγκροτημάτων S-300 και S-400.

Δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη μεταφορά τέτοιων οπλικών συστημάτων από τον ισραηλινό στρατό, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν μέσα τέσσερις ημέρες έχει χάσει 7 στρατιωτικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μπακού.

Οι Αζέροι χρησιμοποιούν μαζικά πλέον επίσης εκατοντάδες τζιχαντιστές μισθοφόρους, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα προβούν σε εγκλήματα πολέμου.

Η Τουρκία, η οποία στηρίζει εμπράκτως το Αζερμπαϊτζάν, αφού χαρακτήρισε την Αρμενία ως «την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη» στην περιοχή, έστειλε αυτούς τους εκατοντάδες μαχητές από τη Συρία στο Μπακού.

Είναι η πρώτη φορά όμως κατά την οποία Τουρκία και Ισραήλ είναι στην ίδια “πλευρά” και αυτό ίσως σημάνει κάτι για την κατάσταση στην περιοχή.

Όμως καθώς συνεχίζονται οι μάχες, όλο και περισσότερες χώρες εμπλέκονται για διάφορα δικά τους πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Έτσι το Ισραήλ είναι μία από αυτές, αφού αποτελεί το κύριο πάροχο όπλων προς το Αζερμπαϊτζάν παρά το γεγονός ότι η Αρμενία άνοιξε επίσημα πρεσβεία στο Τελ Αβίβ μόλις πριν λίγες ημέρες. Για τον λόγο αυτό βέβαια, το Ερεβάν ανακαλεί τον πρέσβη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν έχουν σοβαρές σχέσεις και ισχυρό διμερές εμπόριο πετρελαίου και όπλων.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χικμέτ Χατζίεφ, δήλωσε  ότι η αμυντική συνεργασία Αζέρων και Ισραηλινών δεν είναι μυστικό.

Η ουσία είναι ότι τελικά το Ναγκόρνο/Καραμπάχ αποτελεί ίσως το πιο “καυτό” σημείο συγκρούσεων στον πλανήτη με άγνωστα αποτελέσματα για το μέλλον, αφού το όλο σχέδιο  είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες να γίνει αυτό που βλέπουμε εδώ και τέσσερις ημέρες και ίσως κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6966467_israil-stelnei-dorean-dekades-drone-harpy-kata-armenikon-s-300 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr