Home Greek News Deutsche Welle: Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκία

Deutsche Welle: Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκία

by _
0 comment 129 views

Deutsche Welle: Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκία

23/09/2020, 17:48


Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας για την έναρξη συνομιλιών – Συμβάλλουν στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας –  Γερμανικό «όχι» σε κυρώσεις

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως εκτιμά «πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Η Γερμανία πάντα τόνιζε, σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ πως «αποκλιμάκωση και διάλογος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ο τρόπος για διαρκείς λύσεις»«Από αυτή την άποψη, η συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις, ανάμεσα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, πρόκειται και για καλά νέα για τη σταθερότητα της περιοχής όπως και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πολύ σημαντικό οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πολύ σύντομα διότι θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στόχος η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Η γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει άμεσα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση της Λευκωσίας να συμφωνήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν παράλληλα η ΕΕ δεν αποφασίσει και κυρώσεις κατά της Άγκυρας εξαιτίας των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Παραπέμποντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία… Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνοτουρκική συμφωνία για έναρξη συνομιλιών θα έχει επιπτώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Έχουμε την αίσθηση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ «ότι μπορεί να βοηθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Παράλληλα, αναμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

https://www.protothema.gr/world/article/1047550/deutsche-welle-i-germania-aporriptei-kuroseis-tis-ee-enadion-tis-tourkias/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr