Home Greek News Πρόθυμη να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες η Α. Μέρκελ- Επικοινωνία με Κ. Μητσοτάκη

Πρόθυμη να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες η Α. Μέρκελ- Επικοινωνία με Κ. Μητσοτάκη

by _
0 comment 103 views

Πρόθυμη να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες η Α. Μέρκελ- Επικοινωνία με Κ. Μητσοτάκη

 

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ζήτημα και την πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά.

«Kάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Είναι ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα, να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη (ΚΑΤ) Και η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής (ΚΑΤ), τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη νέα επικοινωνία με το Βερολίνο.

Σ. Μισέλ: Αρνούμαι να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης

Τη Λέσβο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ξεναγήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς στο χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. «Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «βρίσκομαι εδώ επειδή αρνούμαι να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης».

Σε παράλληλο επίπεδο, ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων για τα τεκταινόμενα στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Χρειαζόμαστε καλύτερη ευρωπαϊκή και κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Την παρουσιάζουμε την επόμενη εβδομάδα, τονίζει παράλληλα η αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ‘Ιλβα Γιόχανσον.

«Το υπουργείο καθυστέρησε 4 ημέρες να πάρει τα πρώτα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη στέγαση των ανθρώπων. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις 10.000 που βρίσκονται χωρίς τροφή και στέγη αυτή τη στιγμή», τόνισε από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

400 οικογένειες από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία

Η Καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να πάρει η Γερμανία 400 οικογένειες από την Ελλάδα από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όχι μόνο από τη Μόρια. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 1500 πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει εγκριθεί στην Ελλάδα. Το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κάνει ωστόσο λόγο για τετραψήφιο αριθμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την πρόταση Ζεεχόφερ. Την υποδοχή σημαντικού αριθμού προσφύγων στη Γερμανία ζήτησε και ο βαυαρός Πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου CSU.

Οι 1553 θα είναι πρόσθετοι στα 150 ασυνόδευτα ανήλικα που θα πάρει η Γερμανία, από τα 400 που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια.

Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα Εδω

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr