ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα έχουν επιβαρύνσεις στο φόρο και ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις


ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα έχουν επιβαρύνσεις στο φόρο και ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις


Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyTaxis τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία πληρωμής της 1η δόσης να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι το ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να εξαιρεθούν από τον φόρο πολλά ακριτικά νησιά.

Επειδή, όμως, τα χρονικά περιθώρια για την πληρωμή του φόρου είναι κάπως «στενά» στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετατεθεί η προθεσμία πληρωμής της 1η δόσης για τις 31 Οκτωβρίου και να καταβληθεί μαζί με την δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αν και θα ισχύσουν και εφέτος οι μειώσεις (έως 30%) στο φόρο που εφαρμόστηκαν το 2019 κάποιοι θα δουν επιπλέον επιβαρύνσεις στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήση του 2019 ενσωματώνονται στο υπολογισμό του εφετινού φόρου.

Όσοι τροποποίησαν της περιουσιακή κατάσταση τους το 2019 (πχ λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημι-υπαίθριους χώρους κλπ) θα δουν το φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ..

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ελαφρύτερο» σε σχέση με πέρυσι θα είναι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισέπραξαν μειωμένα, κατά 40%, ενοίκια λόγω του του κορωνοϊού. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, στο Taxisnet υπάρχει ειδικό παράθυρο με τα ποσά των επιστροφών φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ενώ, μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί συγκεκριμένα το ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/914997_enfia-tin-epomeni-evdomada-ta-ekkatharistika-poioi-tha-ehoyn


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from pronews

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
www.pronews.gr/oikonomia/elli...