Home Greek News WSJ: Το Αιγαίο έχει φτάσει σε σημείο βρασμού

WSJ: Το Αιγαίο έχει φτάσει σε σημείο βρασμού

by _
0 comment 124 views

WSJ: Το Αιγαίο έχει φτάσει σε σημείο βρασμού


Η θάλασσα του Αιγαίου έχει φτάσει το σημείο του βρασμού αυτή την περίοδο, αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο της περιγράφοντας την ένταση των τελευταίων εβδομάδων από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Η αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα για θαλάσσιες δικαιοδοσίες μπορεί να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας. Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν επιθυμεί να διαπραγματευτεί ή απλά να κάνει επίδειξη δύναμης, αναφέρει η εφημερίδα.

Η WSJ σημειώνει ότι οι διαμάχες των δύο χωρών προϋπήρχαν της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία. “Ωστόσο, η αυξανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου έχει δημιουργήσει την τελευταία κρίση”, αναφέρει.

“Διεκδικεί μονομερώς τεράστια κομμάτια κυριαρχίας για την Τουρκία και έχει κλιμακώσει [την ένταση] στέλνοντας ερευνητικά πλοία σε αμφισβητούμενες περιοχές με τη βοήθεια του [πολεμικού] ναυτικού”.

Η WSJ σημειώνει εξάλλου την επικίνδυνη “εθνικιστική ρητορική” του Τούρκου προέδρου, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του από το προηγούμενο Σάββατο όταν προειδοποίησε πως “κάποιοι είτε θα καταλάβουν τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε στο πεδίο θα γνωρίσουν επώδυνες συνέπειες”.

Αν και συχνά οι ηγέτες χωρών χρησιμοποιούν τέτοιες απειλές για εχθρικές χώρες, ο Ερντογάν αυτή την φορά απειλούσε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναφέρει η εφημερίδα.

Η WSJ εκτιμά ότι μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας στη θάλασσα έχει μικρές πιθανότητες, αν και ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός. Αναφέρει επίσης ότι το ΝΑΤΟ προσπάθησε να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι μέχρι η Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από τις περιοχές αυτές. “Αυτές οι δυσκολίες προκάλεσαν το ξέσπασμα του Ερντογάν το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο οποίος βλέπει την διαμάχη αυτή σαν κάτι μεγαλύτερο από τα αβεβαια ενεργειακά αποθέματα”.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr