Τουρκικό Υπ. Εθνικής Άμυνας: «Συνηθισμένη πρακτική» η έκδοση NAVTEX της Ρωσίας


Τουρκικό Υπ. Εθνικής Άμυνας: «Συνηθισμένη πρακτική» η έκδοση NAVTEX της Ρωσίας


Σε αναδίπλωση προχώρησε η Τουρκία μετά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε από τις NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, με αφορμή τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά του Ρωσικού Ναυτικού, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου.  

Κωλοτούμπα από την Άγκυρα, η οποία προσπάθησε να αξιοποιήσει τη συγκυρία μπαίνοντας σφήνα για να αποκτήσει «δικαιοδοσία» σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει, προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά με τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Κύπρο.

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζει – μετά τη έντονη αντίδραση της Ρωσίας – ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις κι όχι για ασκήσεις κοινές με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας το απόγευμα της Πέμπτης, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει στην έκδοση NAVTEX για λογαριασμό της Ρωσίας, καθώς η τελευταία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις με πυρά σε δύο περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα η εν λόγω κίνηση χαρακτηρίστηκε σαν μία «συνηθισμένη πρακτική».

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε, σχετικά με τις NAVTEX που δημοσίευσε ο σταθμός της Αττάλειας, πως «αποτελούν μια συνηθισμένη πρακτική, στο πλαίσιο διασφάλισης της ασφάλειας στην πλοήγηση της περιοχής, κάτι που είχε συμβεί και στις 18 Ιουνίου. Καμία άσκηση, εκπαίδευση ή χρήση πυρών δεν θα γίνει σε συνεργασία με τη Ρωσία».

Αντιδρά η Μόσχα στα σχόλια για τις ναυτικές ασκήσεις που προανήγγειλε η Τουρκία

Mε ανάρτηση στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρεται στις ρωσικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται τακτικά και κάνοντας λόγο για κακόβουλους σχολιαστές.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία.

Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές» αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο.

“Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.

Ρωσικές ασκήσεις με τουρκικές navtex

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, δύο ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε θαλάσσιες περιοχές που ταυτίζονται ή βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros.

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας και Ωκεανογραφίας προειδοποιεί με δύο navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα λάβουν χώρα κοντά στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας και ζητά την προσοχή των ναυτιλλομένων για πιθανές παρεμβολές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων.

Η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και αφορά ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν κοντά στο ερευνητικό Oruc Reis, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η δεύτερη NAVTEX μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου αφορά θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα ανατολικά της Μεγαλονήσου και δυτικά της Συρίας, κοντά στο σημείο που διεξάγει σεισμικές έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Αντι-navtex από την Κύπρο

Η Κύπρος εξέδωσε navtex στις οποίες αναφέρεται πως η τουρκική navtex σε σχέση με τις ρωσικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/1114740/toyrkiko-yp-ethnikis-amynas-synithismeni-praktiki-i-ekdosi-navtex-tis-rosias

 


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from twitter

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
twitter.com/mfa_russia/sta...