Home Greek News Σε πλήρη αντεπίθεση η Ελλάδα κατά της Τουρκίας μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Σε πλήρη αντεπίθεση η Ελλάδα κατά της Τουρκίας μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

by _
0 comment 206 views

Σε πλήρη αντεπίθεση η Ελλάδα κατά της Τουρκίας μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Γεωργία Σαδανά

Για την τουρκική παραβατικότητα έχουν ενημερωθεί τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Στόχος ο περιορισμός της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών – «Λάθος μήνυμα η νέα NAVTEX της Τουρκίας» λέει η Κομισιόν

Κινήσεις σε όλα τα επίπεδα πραγματοποιεί από χθες ηΑθήνα, με τους διαύλους της ελληνικής διπλωματίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς να έχουν ενεργοποιηθεί στο έπακρο, από τη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται η νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Με την Ελλάδα να επιχειρεί τη διεθνοποίηση του ζητήματος στο ανώτατο επίπεδο, εκτός από το διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο επέδωσε χθες ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με σειρά τηλεφωνικών επαφών η Αθήνα ενημέρωνε χθες εταίρους και συμμάχους σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη.

Τον διπλωματικό πυρετό επιβεβαίωσε σήμερα και η Αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Θέμα 104.6 και υπενθυμίζοντας παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο ότι «η ελληνική υφαλοκρηπίδα προφανώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας». Η συντονισμένη, άλλωστε, διπλωματική επιχείρηση της Αθήνας ξεκίνησε με την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών της ΓερμανίαςΧάικο Μάας, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτή η κινητικότητα της Τουρκίας.

Ενήμεροι οι 5 του ΣΑ του ΟΗΕ

Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι «οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί από χθες εκτός από την ΕΕκαι με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Την ίδια ώρα, ο συντονισμός των ελληνικών και κυπριακών ενεργειών, όπως αποτυπώθηκε και στην έκδοση κοινής αντι – NAVTEX, αποσκοπεί και στον περιορισμό της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών, με τη διεθνή κοινή γνώμη να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη στάση των διεθνών οργανισμών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις καταγεγραμμένες αντιδράσεις από χθες εντάσσονται τόσο η ανακοίνωση τουΣτέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κομισιόν: Λάθος μήνυμα η νέα NAVTEX της Τουρκίας

Η πρώτη θεσμική αντίδραση καταγράφηκε σήμερα και από πλευράς της ΕΕ, με την Εκπρόσωπο τηςΚομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ναμπίλα Μασραλί να κάνει λόγο για λάθος μηνύματα που εκπέμπει η τουρκική πλευρά.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε η κ. Μασραλί, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η ίδια μάλιστα υπενθύμισε με νόημα πως «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο» και κατέληξε ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο πρωί μετά από πρόσκληση του κ. Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με ιδιαίτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον αναμένεται και το περιεχόμενο των δηλώσεων των δύο ηγετών αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους, μετά και την έκδοση της NAVTEX της Τουρκίαςγια πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όριά της με την κυπριακή ΑΟΖ.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr